19 Haziran 2016 Pazar

Kanada-AB Arasındaki Vize Tartışması Hala Devam Ediyor

Kanada AB arası vize tartışması halen devam ediyor ve 12 Temmuz’a kadar çözülmemesi halinde Kanadalı ziyaretçiler Avrupa’ya vizesiz seyahat edemeyecekler.
Kanada’nın bazı AB ülkelerinden vize istemesi yüzünden Kanadalılar bu sene yazın AB ülkelerine vize ile seyahat etmek zorunda kalabilirler.
Ülkeler bölgelerine gelen ziyaretçi giriş çıkışlarını ve girmesini istemedikleri kişileri uyguladıkları vize rejimi ile kontrol ediyorlar. Kanada çoğu AB ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke vatandaşlarından herhangi bir vize istemiyor.
Kanada, AB üyesi ülkeleri Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarından vize istiyor ve bu uygulama AB’nin karşı çıkmasıyla vize tartışmasına dönüştü.
2014 yılında AB’nin Şengen yönetmeliğine mütekabiliyet kuralı eklendi. Bu kurala göre AB üyeleri uluslararası seyahat bakımından tek ülke gibi değerlendirilmeye başlandı. Bu maddeye göre AB üçüncü bir ülkeye vize muafiyetini üçüncü ülkenin tüm AB üye ülke vatandaşlarına vize muafiyeti sağlaması şartıyla konuyor. Yani Kanada AB bölgesine vizesiz girmek istiyorsa kendisi de tüm AB üye ülkelerine vize muafiyeti sağlaması gerekiyor.
AB benzer sorunu Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan, Kıbrıs ve Polonya’ya vize uygulayan ABD ile de yaşıyor.
AB kurallarına göre eğer bir üçüncü ülke ile vizede mütekabiliyet kuralı karşılıklı uygulanmazsa AB o üçüncü ülkeye vize uygulamasını başlatıyor. Bu özellikle 12 Temmuz’a kadar yapılmazsa Kanada ve ABD ziyaretçilerini etkileyecek. AB’nin vize mütekabiliyeti politikası Birleşik Krallık ve İrlanda için uygulanmıyor.
Dünyanın tüm havayolu şirketlerini temsil eden Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) geçen Çarşamba Kanada, ABD ve AB hükümetilerine kriz daha büyümeden çözüme ulaşmaları çağrısında bulundu.
IATA’nın Avrupa bölgesi başkan yardımcısı Rafael Schvartzman, konuyla ilgili olarak, “Kimse Kanada ve Amerikalıların Avrupa’yı ziyaret etme kurallarının değiştirilmesinin ekonomik sonuçlarının riskiyle karşı karşıya kalmak istemez” dedi.
“AB kurumlarını makul bir yaklaşım üzerinde ABD ve Kanadalı eş kurumlarla işbirliği yapmaya çağırıyoruz.”
Avrupa Seyahat Komisyonu’na göre her sene Kanada ve ABD’den 30 milyondan fazla turist Avrupa’yı ziyaret ediyor ve 54 milyar dolardan fazla para harcanıyor.
Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) sözcüsü ülkesinin tüm AB vatandaşlarının Kanada’ya özgürce seyahat etmesi tahhüdünde bulunduğunu ve hem Romanya hem de Bulgaristan iş adamı vatandaşlarının ve daha önce Kanada’yı ziyaret etmiş olan vatandaşlar için daha kolay vize başvuru süreci uygulanacağını kaydetti.
Kanada Havayolları (Air Canada) AB vize tartışması konusunda herhangi bir yorum yapmazken Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve Konsey’den 12 Temmuz’a kadar konuyla ilgili olarak atılacak adım hakkında fikirlerini talep etti.
Avrupa’nın iç işleri, göçmenlik ve vatandaşlık komiseri Dimitris Avramopoulos, “Bu ülkelerle karşılıklı ilişkilerde tam vize muafiyeti gündemimizde ve dengeli ve adil bir sonuç çıkması için takipte olacağız” diye konuştu.
AB, tüm üye ülke vatandaşlarına tam vize serbestisi koyması için hem ABD’ye hem de Kanada’ya baskı uyguluyor.

Murat Kandemir, 19 Haziran 2016  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder