31 Mayıs 2017 Çarşamba

Brexit ve Trump Kanada Üniversitelerine Yaradı

Kanada’nın üniversiteleri önceki yıllarar göre daha fazla yabancı öğrenci başvuruları alıyor. Bunda ABD ve Birleşik Krallık’ın siyaseti çok etkili.

Yıllarca yasal ya da yasadışı şekilde ABD’de yaşayan Meksikalılar artık ülkede istenmediklerini düşünüyorlar. ABD’de okul okusalar bile artık yüksek öğrenimlerini ABD yerine Kanada’da yapmak istiyorlar.

Siyasi arenada adından çok söz ettiren Başkan Donald Trump yüzünden ABD’deki Meksikalılar için Kanada oldukça çok talep görüyor.

Her sene en az 300 bin yeni göçmeni kabul eden Kanada onlar için daha da iyi bir seçenek.

Kanada üniversitelerine yapılan yabancı öğrenci başvurularında bu sene rekor kırıldı. Üniversite yetkililerine göre ABD’nin siyasi iklimi ve Birleşik Krallık’taki Brexit bunun en önemli iki sebebi.

ABD ve Birleşik Krallığın siyasi açıdan başka yönlere gittikleri hakkında bir kanı oluştu ve burada küresel olarak becerikli göçmen arayan Kanada’nın adı daha öne çıktı.

Geçen seneye oranla bu sene Toronto Üniversitesi’nde lisansüstü programlara yapılan öğrenci başvurularında yüzde 27 ve lisans programlarında ise yüzde 22 oranında artış var. Tüm Kanada’daki üniversitelere başvurular da da muazzam artış görülüyor. Montreal’deki Concordia Üniversitesi de 2017 yılı Mayıs ayında Meksika’dan 2016’nın aynı dönemine göre yüzde 325 daha fazla öğrenci başvurusu aldı. Trump’ın seyahat yasağı koyduğu altı Müslüman çoğunluktaki ülkelerden yapılan öğrenci başvuru sayısında da artış olduğunu söyleyelim.

Alberta Üniversitesi’de bu sene önceki yıllara göre daha fazla yabancı öğrenci başvurusu aldı.

Brexit’in de Kanada’da okumak isteyen yabancı öğrenci artışında etkili olduğu dillendiriliyor. Aile bağları gibi Birleşik Krallık’la daha fazla bağları olan Hindistan’dan gelen öğrencilerin bile talepleri oldukça değişti. Yapılan bir ankete katılan Hindistanlı öğrencilerin yüzde 58’i Brexit yüzünden Birleşik Krallıkta okumayı düşünmedikleri ortaya çıktı.

2016 Haziran ayındaki Brexit referandumu sonrasında Kanada üniversiteleri internet aramalarında en çok arananlardan oldu.

Kanada üniversitelerine olan bu talep artışını sadece dünyadaki siyasi gelişmelerle açıklayamayız. Kanada yüksek okul eğitim seviyesinin kalitesi, öğrenim ücretlerinin ABD ve İngiltere’ye göre uygun oluşu ve ülkede okuyan kişilerin eğitim sonrasında çalışma izni alabiliyor olmaları da diğer etkenlerden.


Murat Kandemir, 31 Mayıs 2017  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder