30 Mayıs 2017 Salı

Kanada’nın Ontario Eyaleti’nden Göçmen Alımları Başladı

Kanada eyaletleri kendi göçmenlik sistemlerini Kanada federal ekspres giriş (express entry) göçmenlik sistemine ayarlı hale getirdi. Kanada’nın popüler eyaletleri kendi eyalet aday programları (PNP) vasıtasıyla yeni göçmen kabul etmeye devam ediyor. Eyaletler aday olarak gösterdikleri göçmenlere eyalet aday sertifikası (nomination certificate) gönderiyor ve bu belge adaya ek 600 puan kazandırıyor.

Kanada göçmenlik, mülteciler ve vatandaşlık bakanlığı (IRCC) tarafından yayınlanan son rapora göre geçen sene kabul edilen göçmenlerin dörtte biri eyalet aday sertifikası ile Kanada’ya kabul edildi.

Kanada eyaletleri artık eskisinden daha aktif olarak göçmenlik sistemlerini işletiyorlar. Son haftalarda özellikle Ontario, Saskatchewan, Nova Scotia ve British Columbia (BC) eyaletleri ekspres giriş sistemi vastıasıyla kendi bölgelerine daha fazla göçmen almak için çok önemli adımlar attılar.

Halihazırda federal ekspres giriş göçmenlik sisteminde aday havuzunda yer alıyorsanız ve en az 400 aday puanınız (CRS) varsa sizde eyalet tarafından seçilmiş olabilirsiniz.

Ontario hükümeti bu ay federal ekspres giriş sisteminde olan ve eyaletin ilgilendiği kişilere ilgi beyanı (notification of interest-NOI) göndereceklerini belirtti. İlgi beyanı alan kişiler Ontario eyaleti insan sermayesi öncelikleri göçmenlik kategorisinden (OINP) başvuru yapabiliyorlar.

İnsan sermayesi öncelikleri kategorisi (human capital priorities stream) pasif olarak işletiliyor. Yani önce başvuran önce seçilmiyor. OINP, sadece eyalette başarılı olacağını düşündüğü kişilere NOI veriyor. Diğer kriterlerle birlikte NOI almanın en önemli kriteri federal ekspres giriş sisteminde havuzunda bulunmak ve en az 400 puan (CRS) sahibi olmak.

Eğer şimdi federal ekspres giriş sistemi aday havuzunda iseniz ve CRS puanınız 400 ve üzeri ise muhtemelen size de Ontario’dan ilgi beyanı yazısı gelmiştir. Eğer böyle bir yazı almışsanız ve bunu değerlendirmek istiyorsanız Ontario’nun online başvuru sistemine kayıt yaptırmak ve başvurunuz bitirmek için altı ayınız var. İlk kayıt yaptırdıktan sonra başvurunuzu tamamlamak için ise 14 gününüz var. Ontario hükümeti işlem ücreti 1.500 Kanada dolarıdır. Bunun dışında ayrıca federal göçmenlik başvuru ücretlerini de ödemeniz gerekiyor.

Kanada göç etmek isteyen ve eyaletlere de ayrıca başvurmak isteyen tüm adaylara verilecek altın tavsiyem şu olacaktır. Öncelike Kanada’nın federal göçmenlik sistemine kayıt olunmalıdır. Bazı eyaletler sadece federal sistemde olan ve 400 ve üzeri puanı olanlara ilgi belgesi gönderebilmekteler. Bir diğer tavsiyem de federal göçmenlik sistemine kayıt yaptırdıktan sonra diğer eyaletlerin göçmenlik sistemlerini incelemek ve varsa talep gören meslek listelerini ve varsa kabul kotalarını incelemektir.


Murat Kandemir, 30 Mayıs 2017 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder