20 Mayıs 2017 Cumartesi

Kanada Vatandaşlığı Kolay Geri Alınamayacak

Kanada’nın liberal federal hükümetinin önceki muhafazakar parti tarafından Vatandaşlık Kanunu’nda yapılan değişiklikleri geri alma kararından daha önce bahsetmiştik. (Foto: Mark Blinch/Canadian Press).

Kanada federal mahkemesi hükümetin insanların vatandaşlığını geri alabilmesi hakkı ile ilgili yapılan bazı bölümleri iptal etti.

Diğer bir deyişle göçmenlik bakanının vatandaşlığı iptal etme gücü sınırlandırıldı.

Mahkemede verdiği kararında Hakim Jocelyne Gagne tartışma konusu maddelerin Haklar ve Özgürlükler yasasını ihlal etmediği fakat Kanada’nın Haklar Bildirgesi’ni ihlal ettiğini vurguladı.

Vatandaşlığın iptal edilmesinin kişiyi 10 yıl boyunca tekrar başvuramayacağı bir sürece soktuğu ve sonunda vatansız bırakacağı için önemli bir karar olduğu belirtildi.

Gagne’ye göre Kanada vatandaşlığının önemi ve kaybından doğacak ciddi sonuçları göz önünde bulundurulduğunda doğal adalet prensipleri davanın tüm sonuçlarına özellikle bakılması zorunluluğunu doğuruyor.

Yani böyle durumlara insani ve şefkat temellerinde bakılması gerekiyor.

Hakim Gagne önceki hükümetin Kanada Vatandaşlık Yasasını Güçlendirme Yasasının (SCCA) üç bölümünü yasalara aykırı buldu.

Bunun anlamı şu. Artık Kanada göçmenlik bakanları yalan söyleyerek ya da bilgi saklayarak Kanada vatandaşlığını elde etmiş olduğunu düşündüğü birinin vatandaşlığını iptal etme yetkisine sahip olamayacak.

İptal edilen maddelerden birisi de hükümetin bir kişinin vatandaşlığını herhangi bir mahkeme olmadan iptal edilebilmesi hakkı.

Hakim Gagne kararında Thomas Gucake davasına atıfta bulunarak insani ve şefkat temellerinin göz önüne alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Konuyla ilgili 10 Mayıs’ta CBC’de çıkan bir haberde Gucake’nın hikayesine yer verildi. Gucake çocukken Fiji’den Kanada’ya anne-babasıyla gelmiş ve 2005 yılında 18 yaşındayken Kanada vatandaşı olmuş.

İki sene sonra Kanada Silahlı Kuvvetlere katılan Gucake yedi sene orduda hizmet verdi. Hizmet ödülü ve madalyaları kazanan Gucake 2014 yılında terhis oldu. 2015 yılı Kasım ayında Gucake hakkında Kanada vatandaşlığının iptal işlemlerinin başlatıldığına dair bir yazı aldı.

Bakana gönderilen bir raporda 2007 yılında elde edilen bilgiye göre Gucake’nin babasının Avustralya’da işlediği basit bir suçu gizlediği suçlaması yapılmıştı.

Gagne bazı kişiler için alınan vatandaşlık iptal kararlarını ve gönderilen yazıların da geçersiz olduğunu belirtti.

Hakim Kanada Vatandaşlığını Güçlendirme Yasası’nın (SCCA) 10 (1), (3) ve (4) paragraflarının Kanada Haklar Bildirgesi’ni ihlal etmesi yüzünden iptal edildiğini duyurdu. Hükümetin verilen karara itiraz etmesi durumunda 60 gün içinde temyiz başvurusunda bulunması gerekiyor.

Kanada vatandaşlığı zor alınan fakat kolayca kaybedilen bir şey olmayacak artık.


Murat Kandemir, 20 Mayıs 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder