31 Mayıs 2017 Çarşamba

Kanada’nın Prince Edward Island Eyaleti Size Göz Kırpıyor

Kanada’nın Kuzey Atlantik eyaletlerinden olan Prince Edward Islan (PEI) önümüzdeki beş sene içinde daha fazla yeni göçmen almayı istiyor.

PEI eyaleti bir nüfus hedefi oluşturdu ve hedefe ulaşmak için çalışmalara başladı.

Hedef 2022 sonuna kadar 160.000 yeni göçmen. Eyalet hükümetinin bu seneki hedefi 150.000’di.

Öncelikli hedef Adanın özellikle kırsal kesimlerinde nüfus artışını yakalamak. Yeni fırsatlar ve yeni iş olanaklarının yaratılmasıyla mümkün olacak nüfus artışında göçmenlik çok önemli.

Hükümetin bu nüfus artışı planında asıl anahtar göçmenlik olacak.

Ada hükümeti yakında aldığı kararları kamu oyuyla paylaşacak. Eyalet göçmenlik süreçleri özellikle kırsal alanlara göç edecek göçmenlerin başvuru yapmasına fırsat verecek şekilde revize edilecek.

PEI eyaleti de kendi göçmenlik programını yürütüyor. Bu eyalet göçmenlik programının en çok popüler kategorisi ise girişimci programıdır. Bunun üç alt kategorisi vardır. Birincisi yüzde 100 işletme sahibi olma, işletmenin bir kısmına sahip olma ve çalışma izni alt kategorileri.

Şu an yüzde 100 işletme sahibi olma kategorisi çok popüler.

21-59 yaş arasında ve en az 600.000 Kanada doları malvarlığı olan kişiler eyalette kendi işlerini kurabilir ve bu sayede göçmen olabilirler. Adayın bir meslekte tecrübesi olması, IELTS genel eğitim sınavından 4 ve üzeri puan alması da gerekiyor. Bu kategori söylediğimiz gibi yüzde yüz iş sahibi olan ve işini aktif olarak yürütecek kişilere göre tasarlandı. Girişimci olacak aday eyaletle bir emanet anlaşması imzalıyor ve eyaletin hazinesine 200.000 Kanada dolarını depozito olarak yatırıyor. Anlaşma süresince eyalette var olan ya da kurulacak yeni bir işletmeye en az 150.000 dolar yatırım yapmalı.

Depozito olarak yatırılan 200.000 Kanada dolarının 25.000 dolarlık kısmı Adada altı aylık ikamet süresi sonunda iade ediliyor. Diğer bir 25.000 Kanada dolarlık kısmı da Ada da bir senelik ikamet sonunda iade ediliyor. Kalan 150.000 Kanada dolar ise girişimci adayın diğer tüm şartları karşılaması sonrasında kendisine iade ediliyor.


Murat Kandemir, 31 Mayıs 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder