4 Mayıs 2017 Perşembe

Kanada’da 2017’nin En İyi Meslekleri

Robotların işgücü piyasasını tamamen işgal edeceği günlerin daha da yakınlaştığı dünyamızda meslek kariyeri açısından teknoloji sektörlerinde çalışmayı hedeflemek iyi bir strateji olabilir.

Kanada’nın en iyi kariyer sitelerinden birisi olan Indeed’in hazırladığı Kanada’da 2017’nin en iyi 10 mesleği listesi teknoloji sektörünün üstünlüğünü gözler önüne seriyor.

Bu liste Kanada’da kariyer seçimi üzerine düşünenlere ya da Kanada’ya göçmen olarak gitmek isteyenlere Kanada’da yapmayı düşünecekleri meslek üzerine iyi bir fikir verebilir.

Liste 2013 ve 2016 arası sitedeki iş ilanları göz önüne alınarak hazırlanmış ve en az 70 bin dolar kazancı olan işleri sıralamış.

En çok aranan mesleklere baktığımızda teknoloji sektörünün ne kadar çok baskın olduğunu görüyoruz. Gittikçe büyüyen Kanada teknoloji sektörü daha da büyümek için daha fazla çalışan arıyor.

Bunda iki sebebin olduğu ileri sürülüyor. Birincisi her firma artık gittikçe dönüşüm geçirerek daha da dijitalleşiyor. Eskiden teknoloji sadece belirli sektörlerle ilgiliyken şimdi teknoloji her sektörde kullanılıyor. Örneğin önceleri yazılım mühendisleri ve diğer teknolojiyle ilgili meslekler sadece teknoloji firmalarında istihdam edilirken şimdi neredeyse her organizasyonda bu meslek sahipleri aranıyor.

Diğer sebebi ise bu mesleklerin sahiplerine olan aşırı talep olması işgücü piyasasında bu meslekten daha fazla insan talebine sebep oluyor. Diğer bir ifadeyle bu meslek arzı şu an istenilen seviyede değil ve bu yüzden bu alanlarada iş bulmak daha da kolay.

Bu işler hem yüksek kazanç sağlayan işler hem de ekonomiyi canlandıran işlerden. İnovasyona da açık olan bu işlerde çalışmak ekonominin daha da büyümesi için çok önemli.

Kanada’ya göç edeceklerin Kanada işgücünde aranan meslekleri bilmesi ve ona göre kariyer planlaması yapması çok önemli. Bilgisayar ve teknoloji ile ilgili kariyer geçmişi olanlar bu konuda daha da şanslı. Özellikle yazılımda, bilgi ve analizde iyi olanların bu ekonomide daha da iyi kariyer şansı olduğu açık.

Brookfield Enstitüsü’ne göre Kanada teknoloji sektörü 117 milyar dolarlık büyüklüğe ve tüm ülkenin GSMH’sinin yüzde 7’sine sahip. 2016 yılı itibariyle bu alanda 71.000 teknoloji firması 864 bin teknoloji sektörü çalışanı ile hizmet verdi. Sadece teknoloji sektöründe istihdam edilenler tüm Kanada istihdam oranının yüzde 5.6’sına denk.

Bu uzun girişten sonra Indeed’in hazırladığı en iyi 10 mesleğe bir göz atalım. Liste en çok aranan meslekleri en çoktan en aza doğru sıralamış.

Birinici sırada full stack yazılımcı yer alıyor. Yıllık 80.268 dolar kazançla en çok aranan meslek olarak göze çarpıyor. Onu yıllık 97.739 dolar kazançla devops mühendisi takip ediyor. Listede üçüncü sırada back end developer var. Bu meslekte yılda ortalama 77.853 dolar kazanılıyor. Dördüncü sırada emlak danışmanları yer alıyor. Yıllık 108.741 dolar kazanan danışmanları beşinci sırada android yazılımcılar takip ediyor. Onların da kazancı yıllık ortalama 86.749 dolar. Sonra analitik müdürler geliyor. Onların yıllık kazancı ise yaklaşık 94.360 dolar civarında. Yedi ve sekizinci sırayı kullanıcı deneyim tasarımcısı ile BT güvenlik uzmanı yer alıyor. Bu iki meslekte yıllık kazançlar 80.000 dolar seviyesinde. Dokuzuncu yeri 105.790 dolar gelirle optometrist alırken son sırada 85.675 dolar kazanç seviyesi ile python yazılımcılar alıyor.

Gördüğünüz gibi 10 meslek listesinde sadece iki meslek (optometrist ile emlak danışmanları) teknoloji sektörü dışında bulunuyor. Diğer mesleklerin de ağırlığı yazılım üzerine.

Kariyer planlamasını teknoloji sektörü üzerine yapmakta fayda var.


Murat Kandemir, 05 Mayıs 2017   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder