25 Aralık 2017 Pazartesi

Kanada Türkiye'den Gelen Mültecilerin Dosyalarını Hızlı Değerlendirecek

1 Ocak 2018’den itibaren Türkiye’den gelenlerin iltica davaları Mülteci Koruma Dairesi Hızlandırılmış Siyasi Sığınma Başvuruları Yönetmeliği’ne uygun olarak hızlandırılmış bir şekilde incelenecek.

Bu karar Türkiye’den gelen siyasi sığınmacı başvurularının kabul oranları, dava fazlalığı ve benzer iddia gerekçeleri ve sorunları göz önüne alınarak verildi.

Peki Mülteci Başvurularında Hızlandırılmış İşlem Ne Demektir?

Kanada’da siyasi sığınma başvuruları göçmenlik bakanlığı bünyesinde Göçmenlik ve Mülteci Kurulu (Immigration and Refugee Board -IRB) altında faaliyet gösteren Mülteci Koruma Dairesi (Refugee Protection Division-RPD) tarafından inceleniyor.

IRB’nin Hızlandırılmış Politikası Kanada tarafından vatandaşları Anlaşmalı mülteci ya da korunmaya ihtiyaç duyan kişiler olarak belirlenen ülkeler için uygulanabiliyor. Bu ülkelerden gelenler mahkemeye bile çıkmadan mülteci sıfatı kazanabiliyorlar. Kısacası hızlandırılmış süreç RPD’nin mülteci davalarını daha etkin bir şekilde incelemesinde kullanılan bir metoddur ve sadece Kanada içinde yapılan davalarda kullanılabilir.

Hızlandırılmış dava incelemelerinde güvenlik öncelikli bir konudur. Kanada’daki tüm iltica davası sahipleri hızlandırılmış sürece alınsalar da gerekli güvenlik taramalarından geçmek zorundadır.

Kişilerin güvenlik incelemesi Kanada Sınır Güvenliği Teşkilatı (Canada Border Services Agency -CBSA) ve Kanada Güvenlik İstihbarat Hizmeti (CSIS) tarafından ortaklaşa yapılmaktadır. Güvenlik taraması sonuçlanmamış kimsenin hızlandırılmış işlemle mülteci dosyası incelenemez.

Şu ana kadar bazı ülkeler hızlandırılmış sürece uygun ülkeler olarak tanımlanmıştır. Davanın hızlandırılmış şekilde ele alınması için ülkenin hızlandırılmış mülteci davaları politikasında tanımlanmış olması gerekiyor. IRB bu kararı alırken ilgili ülkeden yapılan davaların kabul oranları, ilgili ülkeden gelen davaların daha kompleks sorunlardan oluşmaması ve ilgili ülkeden gelen dava sayılarının fazlalığı inceleniyor.

1 Ocak 2018 itibariyle şu ülkeler hızlandırılmış süreçten yararlanabilecekler: Afganistan, Burundi, Mısır, Eritre, Irak, Suriye, Turkiye ve Yemen.


Murat Kandemir, 25 Aralık 2017           

1 yorum:

  1. Merhaba . Yani detaylı incelenmeyecek mi? Siyasi Problem yaşadığını söyleyenler kabul edilecek mi ? Bu o anlama mi geliyor ?

    YanıtlaSil