28 Aralık 2017 Perşembe

Yazılım Mühendisleri ve Tasarımcılar Ontario Eyaletini Tercih Etti

Önceki günlerde açıklanan Ontario eyaletinin göçmenlik stratejisi ilerleme raporuna göre 2017 yılında eyalet aday programında yazılım mühendisleri ve tasarımcılar eyalete en çok kabul alan meslekler olurken Hindistan ve Çin Ontario eyaletine en çok göçmen gönderen kaynak ülkeler oldu.

Ontario Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı geçtiğimiz günlerde eyaletteki nitelikli işçi eksikliğini gidermek için 2012’den beri uygulamada olan Ontario Göçmenlik Aday Programı (OINP) hakkında bilgi güncellemesi yaptı.

OINP programı sayesinde Ontario eyaleti istedikleri göçmenleri aday gösterebiliyor ve sertifika düzenleyebiliyor. Nitelikli işçiler, uluslararası öğrenciler ve girişimciler eyaletin hedef kitlesinde bulunuyor. OINP ayrıca eyaletteki işverenlerle de ortak çalışarak onların aradığı nitelikli işçileri bulmalarına destek oluyor.

Kanada eyalet aday programları vasıtasıyla Ontario eyaletine 6.000 kişiyi aday gösterme hakkı verildi. Bu son yıllardaki en yüksek sayı. Aralık ayında Kanada Göçmenlik Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) Ontario’ya ek kota tahsis etti.

Ontario, yayınladığı raporda OINP programının iyiye gittiği ve göçmenlik stratejisinde daha fazla aday göçmen sayısının önemli olduğu vurgulandı.

Raporda 2013’te sadece 1.300 olan aday kotasının 2017’de 6.000’e çıktığı kaydedildi.

Yazılım mühendisleri ve tasarımcılar OINP kapsamında en çok kabul edilen beş meslek listesinin başında yer alıyorlar. Onları bilgisayar programcıları ve interaktif medya geliştiricileri takip ediyor. Raporda ayrıca 2017 göçmen adaylarının çoğunun bilgi ve iletişim teknolojileri mesleklerinde işe alındığını da yer aldı.

30 Eylül 2017 tarihi itibariyle eyalet aday programı ile kabul edilen göçmenler en çok 1.835 adayla Hindistan ve 1.608 adayla Çin’den geldi.

Ontario OINP programı kapsamında iki yeni alt göçmenlik programı başlatmıştı. Ekspres Giriş: Nitelikli Zanaatkar Programı ve İş Teklifi: Talep Edilen Meslekler Programı.

Ontario göçmenlik bakanlığının etkin çalışması sonucunda OINP programı kapsamında kabul edilen göçmenlerin başvuruları 60 günde sonuçlanıyor ve kendilerine eyalet aday sertifikası düzenleniyor. Eyalet aday sertifikası düzenlenen kişiler federal ekspres giriş göçmenlik sistemi aday havuzundan göçmenlik kabul mektubu alıyorlar.

OINP’in popüler olan ve 2017’de birkaç defa açılan İnsan Sermayesi Öncelikleri Programı federal ekspres giriş göçmenlik programı ile uyumlu hale getirildi. Bu program kapsamında kabul edilecek adaylara İlgi Beyanı (NOI) mektubu gönderiliyor ve bu mektubu alan adaylar daha sonra eyalet aday programı kapsamında aday olarak gösteriliyorlar.

Haziran 2017’de yeni İnsan Sermayesi Öncelikleri program insiyatifi başlatıldı ve federal ekspres giriş havuzunda bulunan ve bilgi ve iletişim teknolojileri mesleklerinde tecrübesi olan adaylara öncelik tanınarak davetiye gönderildi.


Murat Kandemir, 28 Aralık 2017   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder