13 Şubat 2013 Çarşamba

Ayağı Prangalı Mülteci

Kanada hukuk sistemi şartlı salıverilen kişilere ayağa takılan elektronik kelepçe uygulaması pilot projesini başlatıyor.

Halk Güvenlik Bakanı, Vic Toews elektronik kelepçe uygulamasının ‘uygun maliyetli’ ve ‘etkin gözetim’ şansı verdiğini düşünüyor.

Konuyla ilgili olarak federal sınır güvenliği Birleşik Devletler ve İngiltere gibi göçmenler ve mülteciler üzerinde benzer elektronik aygıtları kullanan ülkelerle de görüşerek bilgi alacaklar.

Halk Güvenliği Bakanlığı geçen sene elektronik bilezikleri inceledi ve sistemin az masraflı ve geliştirilmiş izleme ve kontrol etme olanağı verdiğine inandı.

Bakanlık ayrıca elektronik kelepçe sisteminde en önemli unsurların başında sistemin etkin uygulanması ve uygun değerlendirilme yapılması olduğuna inanıyor. Cezaevi ve tutukevlerinin yanı sıra göçmenlik uygulamalarında da elektronik bilezik yönteminin kullanılacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Mecliste kurulan halk güvenliği komisyonunda Eylül ayındaki raporunda federal hapishanelerde ve sınırlarda gerektiği zaman elektronik izleme aygıtlarının kullanılmasını tavsiye etti.

Öte yandan NDP partisi elektronik izleme sisteminin hiçte ucuz olmadığını düşünüyor. Parti hükümetin tekrar suç işleme olasılığının düşük olan kişilere elektronik izleme sistemini kullanarak boşuna para harcamış olacağına inanıyor.

Halk Güvenliği Bakanı Toews, Cezaevleri Hizmetleri, Halk Güvenliği Bakanlığı ve diğer ilgili kurumların elektronik izleme sistemi pilot projesini bu yıl tekrar gözden geçireceklerini belirtti. Toews ayrıca elektronik izleme sisteminin gözaltına alma uygulamasının alternatifi olmadığını belirterek sistemin asıl amacının şartlı salıverilen kişilerin daha sonra serbest bırakılma şartlarını yerine getirip getirmediklerinin denetlenmesi olduğunun altını çizdi.

Uygulamaya konması düşünülen elektronik izleme sisteminin asıl amacının halk güvenliğini en üs düzeye çıkarmak olduğunu belirten Toews şartlı salıverilenlerin topluma tekrar kazandırılması sürecinde başarılı olmak istediklerini belirtti.

İlk etapta sadece tekrar suç işleme oranı düşük olarak nitelendirilen kişilerin cezalarını çektikleri esnada elektronik izleme aygıtları kullanılarak şartlı salıverilmeleri planlanıyor.

Kanada göçmenlik kanunu uyarınca Kanada Sınır Hizmetleri Kurumu 2011-2012 arasında 9.929 kişiyi göz altına almış ve bu göz altıların ortalama süresi 19 gün.

Hatta Göçmenlik ve İltica Kurulu, IRB (Immigraiton and Refugee Board) elektronik kelepçe sistemiyle ilgilendiği ve hatta birkaç davada da kullandığı belirtiliyor. Ayrıca ulusal güvenlik sertifikası ile sınır dışı edilmeyi bekleyen bazı Müslüman erkeklerin de bu elektronik bilezikten giydikleri biliniyor.

Sınır güvenliği kurumu göçmenlik sisteminde elektronik izleme aygıtlarını kullanan iki ülke olan ABD ve İngiltere’nin deneyimlerini de inceleyecek.

Gözaltına alınan hamile kadınlarda da elektronik bileziğin kullanılması gündemde.

Sınır güvenliği elektronik bilezik pilot projesinin “halk güvenliği ve programın etkin çalışması” açısından kullanılabilir olduğuna kanaat getirirse elektronik izleme sistemi yaygınlaşacak.

Göçmenlik sisteminde göçmenlere ve siyasi sığınmacılara elektronik kelepçe uygulamasının kanun dışı olduğuna inananlar da var.

Cezaevi hizmetleri ve sınır güvenliği kurumları pilot proje üzerindeki araştırmalarını sürdürmekteler.

Kısacası ayağı prangalı mülteci görmeye kendinizi hazırlayın.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 13 Şubat 2013        

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder