20 Şubat 2013 Çarşamba

Terörizme Bulaşan Çifte Vatandaşların Kanada Vatandaşlığı Geri mi Alınacak?


Göçmenlik Bakanı Jason Kenney kendi partisinden bir milletvekili tarafından hazırlanan yasa tasarısına terörist eylemlerde bulunan ve Kanada vatandaşı olan çifte vatandaşların Kanada vatandaşlığının iptal edilmesi maddesinin de konabileceğini söyledi. 

Bir Lübnan ve Kanada vatandaşının geçen yaz Bulgaristan’da otobüs bombalanması eylemine karışması üzerine konuşan Bakan Kenney benzer olaylar yüzünden vatandaşlık kanununda gerekli yasal değişikliğin zamanının geldiğine inanıyor.

Conservative Partisi milletvekili Devinder Shory tarafından hazırlanan bir tasarı da (C-425) Kanada’ya karşı “savaş sebepleri” fiilleri işleyenlerin vatandaşlığının iptali isteniyor. Bakan Kenny partisinin milletvekilinin hazırladığı bu tasarının kapsamının terör suçlarının dahil olacak şekilde genişletilmesini istiyor.  

Geçen yaz 18 Temmuz’da 5 İsrailli turist ve otobüs şoförünün ölümüyle sonuçlanan Bulgaristan’daki otobüs bombalama eylemine karışmakla suçlanan Lübnanlı Kanada vatandaşının 12 yaşından beri Lübnan’da yaşadığı tespit edildi.  

Bulgaristan Hükümeti saldırıdan dolayı Lübnan’da faaliyet gösteren Hizbullah’ı suçladı. Hizbullah Kanada tarafından terörist örgüt olarak kabul ediliyor. 

Shory’nin yasa tasarısı (C-425) Avam Kamarası’nda ikinci okumadan geçti. Yasa tasarısı sadece çift vatandaşlığı olan Kanadalıları etkileyecek.

Kenney terörist saldırılarda bulunan birisinin vatandaşlığının hükümet tarafından iptal edilememesini saçmalık olarak değerlendirdi.

Bakan Kenney’in araştırmaları batıdaki liberal demokrasi hükümetlerinin bu tarzda ağır suçları işleyenlerin vatandaşlığını iptal etme yetkisine sahip olduğunu doğruluyor.

Muhalefet, Bakan Kenney’in konuyla ilgili tüm görüşlerini düşünmeden söylenen ifadeler olarak değerlendirdi. NDP Partisi Lideri Thomas Mulcair ise Bakan Kenney’nin müdahalesinin münferit bir olay yüzünden olduğunu ve başarı şansının az olduğunu ifade etti. Bazı milletvekilleri yürürlükteki Anayasa’nın vatandaşlığın iptal edilmesine izin veren yasal düzenlemeye pekte imkan vermeyeceğini ifade ediyorlar.

Avukatlar da yasa tasarısının pratikte pek uygulanamayacağını düşünüyor. Vatandaşlık hakkı devredilemeyen bir anayasal hak olarak belirtiliyor. Hem şu anki Anayasa’da hem de uluslararası kanuna göre vatandaşlık hakkı sahibinin tasarrufundan çıkması yasak olan “vazgeçilemez ve devredilemez haklar” statüsünde değerlendiriliyor.

Olayın bir de etik boyutu var. Birisi Kanada vatandaşı olduğunda vatana ihanet, terörizm ve daha başka ağır her ne suçu işlerse işlesin cezasını çekmenin dışında vatandaşlığı elinden alınmalı mı? Vatandaşlık belli şartlar karşılığında verilen bir hak mı? Bu yasal düzenleme ile eğer çifte vatandaş olan Kanada vatandaşlarının vatana ihanet ve terörizm faaliyetleri suçlarına karışması halinde Kanada vatandaşlığının elinden alınmasına izin verilirse bu daha sonra başka suçları işleyenlerin de keyfi olarak vatandaşlıklarının ellerinden alınmasına yol açmaz mı?  

Bakan Kenney konuyla ilgili olarak CBC TV’de yaptığı bir açıklamada C-425 Yasa Tasarısının “adi suçları” kapsamayacağını ve vatandaşlığı iptal edildiğinde “vatansız” kalacaklara uygulanamayacağını özellikle beyan etti. 

Ama dediğim gibi herhangi bir suçtan dolayı vatandaşlık iptaline izin veren yasal düzenlemeye daha sonra daha hafif başka suçlarında eklenmeyeceğini kim garanti edebilir? 

Bu soruların da uzmanlar tarafından iyice cevaplandırılması gerekiyor?

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 20 Şubat 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder