6 Mart 2013 Çarşamba

Kanada’da Din Özgürlüğü Ofisi Kuruldu


Kanada Başbakanı Stephen Harper 19 Şubat 2013’te düzenlediği bir basın toplantısıyla yeni kurulan Din Özgürlüğü Ofisi’ni tanıttı. Toplantıda Başbakan’a Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Jason Kenney ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Julian Fantino eşlik etti.

Toronto’nun kuzeyinde Maple’de Ahmediyya Kültür Merkezi ve Cami’sinde gerçekleştirilen toplantıda yeni oluşturulan Din Özgürlüğü Ofisi’nin ilk elçisi de ilan edildi. 

Kanada Başbakanı Stephen Harper Hükümeti tüm dünyada dini azınlıkların güvenliğini gözetecek bir Din Özgürlüğü Ofisi kurulacağını daha önce ilan etmişti. İnanç özgürlüğü elçisinin ismi Andrew Bennett.

2011 seçim kampanyasında Muhafazakar Parti (Conservatives Party) Hükümeti kurulacak olan yeni ofisin Kanada’nın dış politikasında mihenk taşlarından birisi olacağının sözünü vermişti.

O zamandan bugüne kadar pek bir ilerleme sağlanamadı. Kendisine teklif götürülen iki kişi de din özgürlüğü elçisi olmayı reddetti. 

Ofisin ilk elçisi 40 yaşında Katolik ve akademisyen olan Andrew Bennett oldu.  Başkent Ottawa’da özel bir kurum olan Hıristiyan Eğitimleri Yüksekokulu Augustine College’nin de dekanı olan Augustine Hıristiyanlık tarihi öğretmenliği de yapıyor. 

Dalhousie Universite’sinde lisans eğitimini tamamlayan çiçeği burnunda yeni elçimiz McGill Üniversitesi’nde tarih alanında yükseklisans eğitimini bitirmiş ve sonra Edinburg Universitesi siyaset biliminde doktorasını tamamlamış.    

Tüm dünyada birçok ülkede insanlar dini inançları yüzünden kötü muameleye maruz kalıyorlar. Pew Forum tarafından yapılan bir araştırmaya göre 2010 yılında dünya nüfusunun yüzde 75’i farklı inançlara karşı sert tutumlar gösteren hükümetlerin olduğu ülkelerde yaşıyorlar. İnanç özgürlüğü en çok konuşulan fakat nerdeyse tahammülsüzlüğün en fazla yaşandığı alanlardan birisi.

Benett’in geçen Salı günü ofise atanmasını ilan eden Başbakan yeni elçiyi övdü. Başbakan yeni elçinin prensip adamı olduğunu ve farklı inanç sahiplerinin tüm dünyada korkmadan inançlarını özgürce yaşayabilmeleri için çalışacağına emin. 

Kurulan ofisin amacı tüm dünyada inanç ve din özgürlüğünün yerleşmesine çalışmak. Bu amaç aynı zamanda Kanada’nın dış politikası da olacak. Ofisin resmi kuruluş amacı tehlike altındaki azınlık dinleri korumak, dinler arası tahamülsüzlüğe ve düşmanlığa karşı çıkmak ve Kanada çoğulculuk değerlerini yaymak olarak belirtildi.

Dünyada benzer bir ofis ABD’de bulunuyor. 90’ların sonunda devlet bakanlığının bir kolu şeklinde kurulan ofis aşırı Hristiyan merkezli olmakla eleştirilmişti.

Elçi Bennett bir ofise, beş kişilik kadroya ve yıllık 5 milyon dolarlık bütçeye sahip olacak. Ofis faaliyetlerini Dış İşleri Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirecek.

Muhafazakar Parti böyle bir ofis kurulması fikrinin 2011 Mart ayında Shahbaz Bhatti’nin Pakistan’da suikast sonucu öldürülmesinin ardından alındığını söyledi.   

Bhatti Pakistan’da azınlıklar bakanıydı ve bir Katolikti. Kanada Başbakanı Harper’ın Pakistan’a yaptığı ziyaretten üç hafta sonra bir suikaste kurban gitti. Resmi ziyarette Bhatti ile Harper bir araya gelmiş ve azınlık din ve inançların karşılaştığı tehdit ve baskılar konusunda fikir alış verişinde bulunmuşlardı.

Dini zögürlükler ofisinin kurulması iyi bir fikir olsa da bir çok eleştiriye de hedef oldu. Dini özgürlükler için savaşırken inançsızlık özgürlüğü için de savaşılacak mı? Ateistler için neler yapılacak?

2011’de ilk kez duyurulan ve nihayet kurulan bu ofis Hristiyan merkezli mi olacak? Ayrıca diğer dini azınlıklar için ne gibi çalışmaların yapılacağı da merak konusu.

Yapılan eleştirilerden birisi de azınlık inanç sahiplerinin sorunlarına eğinilmesi ile diğer insan hakları ihlallerinin görülmeyeceği yönünde.

Yeni ofisi eleştirenler din ve inanç özgürlüğü ihlallerine fazla odaklanılması kadınlara, çocuklara ve etnik gruplara karşı yapılan insan hakları ihlallerinin gölgede kalmasına yol açacağını düşünüyor.   

Humanist Canada ve CFI gibi gruplar ofisin kurulmasından önce hiç bir STK’dan görüş alınmadığını belirtti.

Atanmasının ilan edildiği Salı günü bir açıklama yapan inanç özgürlüğü elçisi Bennett herhangi bir dine inanmadıkları için eziyet görenlerin de sesi olacağını belirtti.

İnanç özgürlüğü elçisi Bennett, “Tüm inançlar, ve inanmamayı seçenlerin hakları korunmalı ve haklarına saygı gösterilmeli. Bu ofis bunun için var” diye konuştu. 

Ofis ve elçisi daha yeni. Bir çalışmaya başlasın rengini o zaman belli edecek.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC) 6 Mart 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder