27 Mart 2013 Çarşamba

Ottawa Ofisi Kapanıyor, Mülteci Davaları Montreal’de Görülecek

Ottawa’daki bir grup göçmenlik avukatı federal hükümetin iltica davalarının görüldüğü yerel ofisleri kapatma kararına siyasi sığınmacıların adil bir duruşma görmesini zorlaştıracağı iddiasıyla karşı çıkıyor.

Ottawa’daki ilticacıları temsil eden otuzdan fazla avukatın temsilcilerinden olan avukat Mike Bell’e göre Göçmenlik ve Mülteci Kurulu’nun (IRB) Ottawa Slater Street’deki ana merkezinde yeteri kadar odası olduğuna dikkat çekti. Ocak ayında kendilerine tüm iltica davalarının Mart ayı sonu itibariyle Montreal’daki ofislerde görüleceği bilgisinin verildiğini söyleyen Mike’a göre asıl sebep Kanada Maliye Bakanlığı’nın tüm hükümet organlarından tasarrufa gitmeleri  talebi.

Bu talebin savunmasız olan siyasi sığınmacılarının adalete ulaşmasını engellediğini düşünen Bell “Birinden dilini konuşamadığı yeni bir ülkeye ayak basar basmaz iki ay içinde başka bir şehre gitmesini istemek ne gerçekçi ne de adil” dedi.   

Ottawa’daki IRB bürosu belgeleri teslim alan, göçmenlik, siyasi sığınma talepleri ve göçmenlik temyiz şubesi davalarına bakmakla görevli. Hatta Ottawa’daki bazı göçmenlik ve temyiz davalarına Montreal’daki hakimler video konferans şeklinde katılıyorlar.  

Ottawa ofisinde yılda 600 iltica duruşması görülüyor ve birikmiş üç yıllık mülteci temyiz dosyaları da var.

Ottawa’da duruşma salonları kapanmamalı.

IRB konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmadı.

Geçen Aralık ayında yürürlüğe giren yeni kurallara göre bundan sonra Kanada’ya iltica edenler IRB tarafından 45-60 gün içerisinde duruşmaya çıkarılacak. Bu Kanada’ya giden yeni siyası sığınmacılar için Kanada’da geçirecekleri birkaç ay demek oluyor. Bu kısa sürede gerekli yasal bilgiden mahrum siyası sığınmacı adayının dosyasını hazırlaması ve avukat tutması gerekiyor. Ottawa ofisinin kapatılması sonrasında artık yeni iltica edenler duruşmalarının yapılacağı Montreal’e gidecekler.  Ottawa’da yaşayıp Montreal’e duruşmaya gidecekler duruşma saatine göre seyahatlerini ayarlamak durumunda kalacaklar.

Sıradan bir iltica duruşması ortalama üç saat sürüyor. Tabi evrak eksikliği, tercüman yokluğu, hastalık ya da geç kalma gibi durumlarda gecikmeler de yaşanabiliyor.

Montreal’e duruşmaya katılacak olan mülteci yol ve konaklama gibi ek masraflara da katlanacak. Aynı masrafları duruşmaya katılmak için Montreal’e gitmek zorunda kalan avukatlar da yapacak. Bu da avukatları pek memnun etmiyor.

Maddi güçleri pek olmayan mültecilerin bu ek masrafları nasıl karşılayacağı belirsiz. Avukatlar en azından Ottawa’da ki duruşmalarda video konferans sisteminin devam etmesini istiyorlar.

IRB Winnipeg ve Edmonton bölgelerinde video konferans sisteminin hayata geçirileceğini vurguladı. Toronto’da ki IRB ofisinde duruşmalar yapılmaya devam edecek.

Eğer ilticacıysanız ya Toronto’da olun ya da Montreal’e gidin. Ama Ottawa’da olmayın. Yoksa size çok pahalıya malolur. 

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 27 Mart 2013 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder