14 Haziran 2015 Pazar

Acil Kanada Göçmenlik Kartı (PR) Yenileme

Kanada dışına çıkmayı planlıyorsanız dönüş yapabilmek için yanınızda mutlaka süresi geçmemiş göçmen kartınızın (PR) olması gerekiyor. Bazen seyahat planları esnasında kişiler göçmenlik kartının süresinin dolmak üzere ya da dolmuş olduğunu fark ediyorlar ve bu durum seyahat planlarının altüst olmasına sebep oluyor. Bazen göçmenler Kanada dışında kartlarını kaybediyorlar, çaldırıyorlar ya da kartlarının süresinin geçtiğini fark ediyorlar. Bu yazıda acil PR kartı çıkartma konusuna değinmek istiyoruz.

Kanada Göçmenlik Bakanlığı (CIC) istatistiklerine göre yeni PR kartı çıkarma süresi ortalama 67 günken kart yenileme ya da değiştirme için ortalama 88 gün öngörülüyor. Tabi bunlar ortalama süre ve bu sürenin çok aşıldığı da görülüyor.

Kanada Göçmenlik Bakanlığı bazı acil durumlarda göçmenlerin PR kartlarını daha hızlı şekilde sonuçlandırıyor. Eğer başvuru yaptığınız üç ay içinde seyahat planlıyorsanız ve Kanada’ya dönüşünüz uçak, tren, tekne ya da otobüsle olacaksa acil PR kart başvurusu yapabilirsiniz.

Bu şartlar altında başvuru yapsanız bile seyahate çıkmadan önce PR kartınız yetişmeyebilir. Bazı senaryolar bazında olayı açıklamaya devam edelim.

Seyahate çıkmanıza üç haftadan fazla varsa Kanada’da iken başvuru yapabilirsiniz. Önce PR kart yenileme formunu dolduruyorsunuz. Başvurunuzun ekine aldığınız uçak bileti ya da rezervasyon belgesinin bir kopyasını koyuyorsunuz. Kanıt olarak koyduğunuz belgede seyahat tarihiniz, adınız soyadınız ve Kanada’ya dönüş tarihiniz ve gideceğiniz yer açıkça belli olmalıdır. Ayrıca seyahat bileti için kaç para, ne zaman ve nasıl ödeme yaptığınız ile ilgili bilgiler de belli olmalıdır. Bu tür bilgileri göndermezseniz PR kartınız acil işleme alınmayacaktır. Başvuru ve tüm belgeleri göndereceğiniz zarfın üzerine “Urgent-Proof of travel included” notu yazmalısınız. Bu şekilde yaptığınız başvurunuzun durumunu 10 iş günü içinde internetten takip edebilirsiniz.  

Gelelim ikinci senaryoya. Seyahatinize üç haftadan daha az varsa PR kartınız muhtemelen yetişmeyecektir. PR kartları Kanada dışında bir adrese gönderilmez. Kartsız bir şekilde Kanada’dan çıkış yaptıktan sonra Kanada’ya uçak ya da otobüs gibi ticari bir ulaşım aracıyla dönecekseniz Kanada dışındayken seyahat belgesine (travel document) başvurmak zorundasınız.

Eğer Kanada dışında ve PR kartınız yoksa ve özel aracınızla Kanada’ya giriş yapacaksanız PR kartınız olmadan da giriş yapabilirsiniz. Yanınızda size daha önce verilmiş olan Record of Landing (IMM 1000) ya da Confirmation of Permanent Residence (IMM 5292 veya IMM 5688) belgeleriyle giriş yapabilirsiniz.

Üçüncü senaryoya geçelim. Kanada içindesiniz ama normal PR kartı yenilemeye başvurmuşsunuz. Bu durumda önce online olarak başvurunuzun durumunu öğrenmelisiniz. Eğer başvurunuz işleme alınmışsa (in process) o zaman CIC’nin Case Specific Enquiry internet sayfasına giderek form dolduruyorsunuz. Normal PR başvurunuz acil başvuru statüsünde alınıyor. Site üzerinden belge yükleyebiliyorsunuz.

Eğer Kanada içindeyken yaptığınız PR başvurunuzun hala işleme alınmadığını (not in process) görürseniz o zaman yeni bir PR kart başvurusu yapmalı ve hem seyahat bilet kopyasını hem de nasıl ödediğiniz ile ilgili bilgi ve belgeleri ekleyerek daha önceki yaptığınız PR başvuru ödeme makbuzunun bir kopyasını bir zarfa koyarak CIC’ye gönderiniz. Yaptığınız ikinci başvuru için ödeme yapmayınız. İlk yaptığınız PR başvurusu için yaptığınız ödeme makbuzunu kullanınız. Göndereceğiniz zarfın üzerine “Urgent-Proof of travel included” yazmayı unutmayınız.

Dördüncü senaryomuz PR kartını bekleme vaktiniz yok ve kartsız Kanada dışına çıkmak zorunda kalmanızla ilgili. Tekrar söyleyelim PR kartları Kanada dışında bir adrese gönderilmiyor. Yani Kanada dışında iken tekrar Kanada’ya dönmek için seyahat dokümanına başvurmak durumundasınız. Seyahat dokümanına bulunduğunuz ülkedeki Kanada konsolosluğu ya da elçiliğine yapabilirsiniz. Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi eğer Kanada’ya arabanızla dönecekseniz o zaman size daha önce verilen Record of Landing (IMM 1000) ya da Confirmation of Permanent Residence (IMM 5292 veya IMM 5688) belgeleriyle giriş yapabilirsiniz.    

Kanada dışında iken PR kartınızı kaybetmeniz ya da çaldırmanız durumunda en yakın Kanada temsilciliğini haberdar etmeniz gerekiyor. Kanada’ya uçak, otobüs ya da tekne ile dönebilmek için seyahat dokümanına başvurmanız gerekiyor. Ayrıca Kanada dışında PR kartınızın süresinin bitmesi durumunda da seyahat belgesine başvurmalısınız. Özel arabanızla Kanada’ya geçecekseniz size verilen Record of Landing ya da Confirmation of Permanent Residence belgelerini kullanabilirsiniz. Kanada içinde yeni PR kartına başvurabilirsiniz.

Kanada’ya giriş yaparken sınır görevlisi Kanada dışında bulunduğunuz süreyi soracak ve Kanada göçmenliğinin ikamet mecburiyeti kuralını ihlal edip etmediğinizi belirledikten sonra ülkeye giriş yapabileceksiniz.         

Daha fazla bilgi için CIC’nin internet adresini inceleyebilirsiniz http://www.cic.gc.ca/english/information/pr-card/apply-urgent-processing.asp

Kazasız belasız iyi tatiller.  


Murat Kandemir, 14 Haziran 2015   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder