24 Haziran 2015 Çarşamba

Kanada’ya Sponsor Edilecek Eşlerin Minimum Yaş Seviyesi 18’e Yükseltildi

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) Kanada’ya sponsor edilecek eşlerin olmaları gereken minimum yaş seviyesini 18’e yükseltti. Bakanlık 11 Haziran 2015’te yayınladığı 605 nolu genelge ile daha önce geçici ve daimi göçmenlik programlarında sponsor edilecek eşin olması gereken minimum yaş seviyesini 16’dan 18’e çıkardı.

Yeni düzenlemenin yürürlüğe girdiği 10 Haziran 2015’ten önce 16 ve üstü yaşında olan herhangi bir yabancı Kanada’ya aile programında eş olarak sponsor edilebiliyordu.

Bakanlığın yayınladığı genelgede Kanada Hükümeti’nin kadınların göçmenlik bağlamında kötüye kullanılmalarını engellemek ve özellikle erken ve zorla evliliklerle kadınların mağdur olmalarının önüne geçmek için yaşın yükseltildiği bilgisi yer aldı. Ayrıca Kanada’nın Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Konvansiyonu’nu imzalayan bir ülke olarak 18 yaş altı kişileri çocuk olarak tanımladığı açıklaması da genelge de yer aldı.

Yaşın 16’dan 18’e çıkarılması hem erken ve mecburi evliliklerin önüne geçilmiş olması hem de 18 yaş altı hiç kimsenin Kanada’ya eş olarak sponsor edilemeyeceği anlamına geliyor.

Sponsor edilecek eşin minimum yaş kriterinin 18’e çıkarılmasıyla Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yönetmelikleri (IRPR)’nin 5 (a), 117 (9) ve 125 (1) inci paragraflarında gerekli düzenlemeler yapıldı. Yeni yaş kriteri 10 Haziran 2015’ten geçerli olacak ve sadece bu tarihten sonra yapılan başvurularda uygulanacak.

10 Haziran 2015’ten sonra yapılan daimi ya da geçici ikamet sponsorluğu başvurularında sponsor edilen kişinin yeni yaş kriteri minimum 18 olarak göz önüne alınacak.

10 Haziran 2015’te ya da öncesinde yapılan daimi ya da geçici ikamet sponsorluğu başvurularında sponsor edilen kişinin yeni yaş kriteri minimum 16 olarak göz önüne alınacak.

Yapılan düzenleme kişilerin evlenirken ki yaşlarını değil Kanada’ya sponsor edilmek istendiği zamanki yaşlarını dikkate alıyor. Yani eşiyle 18 yaşın altında evlenen ama Kanada’ya sponsor edilirken yaşı 18 ve üstü olan kişilerin de Kanada’ya sponsor edilebileceğini belirtelim.


Murat Kandemir, 24 Haziran 2015   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder