30 Haziran 2015 Salı

Kanada Vatandaşlık Yeminlerinde Peçe Yasağı Tekrar Geliyor

Vatandaşlık yemin törenleri için Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) tarafından getirilen ve daha sonra federal mahkemece iptal edilen peçe yasağı kararı bakanlıkça temyiz edildi.

10 Haziran 2015 tarihli CBC haberine göre Çok kültürlülük Bakanı Tim Uppal ve Altyapı Bakanı Denis Lebel gazetecilere Çarşamba günü Harper hükümetinin vatandaşlık yeminlerinde yüzü kapatan peçenin takılmasına yasak getirecek yeni düzenlemenin detaylarını paylaştı.

Parlamentoda yaz arası verilmesine günler kala çok kültürlülük bakanı Tim Uppal, Harper hükümetinin vatandaşlık yemin törenlerinde peçe takılmasını yasaklayan yasa önerisinin son dakika hazırlandığını belirtti.

Kebek hükümeti eyalet kurumlarında dinsel tarafsızlığı temin etmek amacıyla eyalet hizmetleri almak isteyen kişilerin yüzlerinin açık olmasını isteyen benzer bir yasal düzenlemeyi yürürlüğe koymuştu. Bu yasa eyalet hizmetleri almak isteyen Müslüman kadınların peçe takamaması anlamına geliyor.

Bakan Uppal Muhafazakar parti grup toplantısında Kebek eyaletinin kamu hizmetleri verirken ya da alırken yüzü örtmeyi yasaklayan uygulamasını desteklediklerini belirtti.

Daha önceki benzer kararı federal mahkeme tarafından bozulan Muhafazakar hükümetin yemin törenlerinde yüzü örtmeyi yasaklayan ilgili yasal düzenlemeyi geçirmek için istekli olduğu belirtilirken sürecin Kebek’teki gibi hızlıca sonuçlanmanın aksine zaman alacağı tahmin ediliyor.

Peçe tartışması Ottawa’da iş kadını olan ve peçe takan Mahwash Fatima’nın (33) CBC habere neden kamusal alanda peçe taktığını anlatmasıyla alevlenmişti. Önceki vatandaşlık yemin seremonilerinde peçe takılması yasağı Müslümanların dini inançları olmadan ülkelerine bağlılıklarını ifade edemedikleri tartışmasını gündeme getirmişti.

Bakan Uppal peçe yasağının İslamafobik bir uygulama olduğu iddialarını reddediyor.

Bakan, vatandaşlık seremonisinde büyük Kanada ailesine katılacak kişinin bir ülkeye bağlılığını göstermesi esnasında yüzünün açık olmasını bekliyor.

2011 yılında dönemin göçmenlik bakanı Jason Kenney yayınladığı bir tebliğde vatandaş olmak isteyenlerin vatandaşlık yemini esnasında yüzlerindeki peçe veya burkanın kaldırılması talimatını vermişti.

Vatandaşlık yemini esnasında peçenin takılmasını yasaklayan bu uygulamanın kaldırılmasını ve kadın görevliler tarafından yüzünü kapatan Müslüman kadınların yemininin özel bir bölmede alınabileceği ve ilgili yasanın yeminin edildiğinin görülmesini istemediği iddiasıyla Zunera Ishaq tarafından federal mahkemeye taşınmıştı.

Federal mahkeme hakimi vatandaşlık yeminin yapıldığına dair sadece imza atılması gerekliliği onaylamış ve yasağın vatandaşlık hakiminin görev ve sorumluluğunda olmadığını teyit etmişti.  
Karar hem kamuoyunda hem de siyasilerce oldukça tartışılmıştı.  

Başbakan Harper peçe yasaklayan kararı sonuna kadar savunmuş ve Şubat ayında Kanada ailesine katılan bir kişinin kimliğini gizlemesinin kabul edilemez olduğunu söylemiş ve Kanada toplumunun şeffaf, açık ve tüm insanların eşit olduğu bir toplum olduğunu savunmuştu.

Yasa tasarısının tüm partilerce ortak görüş birliği olmaksızın parlamentoda tam görüşülmesi ve yasalaşması için yeterli zamanın olmadığı belirtiliyor.

Harper hükümeti federal mahkemece reddedilen peçe yasağını tekrar getirmek için elinden geleni yapıyor.

Yasağın yüzün kapatılması ile ilgisi olduğunu saçları örten başörtüsü (hijab, türban vs.) ile ilgisi olmadığını da ekleyelim.  


Murat Kandemir, 30 Haziran 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder