31 Temmuz 2015 Cuma

Bir Mülteci Ülkesi Olarak Kanada

Batı demokrasisi ülkelerinden Kanada’da başkent Ottawa’nın “güvenli ülke” listesi mahkeme tarafından reddedildi.

Federal mahkemenin listeyi ayrımcılık olarak görmesi Harper hükümetinin öteden beri revize edip uygulamaya koyduğu mülteci kurallarını alt üst edecek.

Harper hükümetinin oluşturduğu ve AB üye ülkelerinin yanı sıra ABD ve Meksika’nın da dahil olduğu mülteciler için güvenli ülkeler listesi (DCO) anayasaya aykırı bulundu.

Geçen Perşembe günü verilen kararda mahkeme, Ottawa’nın oluşturduğu güvenli ülke listesinin bu ülkelerden gelen mülteci adaylarının iltica taleplerinin reddedilmesi halinde temyiz hakkı vermemesinin ayrımcı olduğuna hükmetti.

Siyasi sığınma talebi başvurusu sürecinde DCO listesindeki ülkelerden gelenlerin dezavantajlı ve diğer ülke vatandaşlarının ise avantajlı konumda oldukları vurgulandı. Mahkeme başkanı Keith M. Boswell 118 sayfalık gerekçeli kararında DCO ülkelerinden gelen mültecilere ayrımcılık oluştuğuna hükmetti. Liste uygulamasının genelde güvenli ve mülteci üretmeyen ülkelerden gelenlere karşı bir ön yargı yarattığının da altı çizildi.

Mahkeme kayıtlarında “dahası liste DCO ülkelerinden gelenleri bir şekilde sıraya girmek isteyen ya da temelsiz sığınma talebinde bulunarak Kanada’nın mülteci sistemini ve cömertliğini kötüye kullananlar olarak gösteriyor” ifadeleri yer aldı.

Muhafazakar partinin daha önce vatandaşlık seremonilerinde peçe takılması yasağı ve mültecilerin sağlık bakımlarının ödenmemesi uygulamaları da mahkemeye götürülmüş ve yargıdan dönmüştü.

Hükümet kararı temyiz edeceğini açıkladı. 23 Temmuz tarihli Star gazetesi haberine göre göçmenlik bakanı Chris Alexander’in sözcüsü, yaptığı açıklamada mülteci sisteminde yapılan reformların oldukça başarılı olduğu ve reformlar sayesinde daha hızlı karar alma ve korunmaya muhtaçların daha iyi korunma altına alındığı kaydedildi.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı’na göre AB ve ABD’den gelen siyasi sığınmacılar temyiz hakkından yararlanmamalı.

Fakat son mahkeme kararı ile siyasi sığınma başvurusu reddedilen mülteciler ister hükümetin güvenli ülkeler listesinde bulunan ülkelerden isterse başka ülkelerden gelsinler sığınma taleplerinin ret kararını Göçmenlik ve Mülteci Kurulu’nda (RAD) temyiz edebilecek.

Davayı kazananlar davanın Stephen Harper hükümetinin nasıl yetkisini aştığını ve temel hakları göz ardı ettiğini ispatladığını düşünüyor.

Hükümet Aralık 2012’de mülteci sisteminde hem biriken dosyaları azaltmak hem de iddiaların daha etkin incelenmesi ve kabul edilmeyen sığınmacıların ülkeden daha hızlı sınır dışı edilmesine olanak vermesi için çeşitli değişiklikler yürürlüğe koymuştu.

Siyasi sığınmacılar için kendilerinden istenen belge ve başvurular için daha kısa süreler saptanmış ve DCO ülkelerinden gelen ve siyasi başvurusu reddedilenlerin temyiz başvurusu olmaksızın daha hızlı olarak ülkeden gönderilmelerine başlanmıştı. DCO ülkelerinden gelenlere altı ay süreliğine çalışma hakkının verilmemesi, mahkeme kararlarını temyiz edememeleri ve ret kararı sonrası son çare olarak risk ölçümü başvurusu (PRRA) hakkı verilmemesi oldukça tepki çekmişti.

Davacılardan Hırvatistan, Macaristan ve Romanya vatandaşı üç siyasi sığınmacı Kanada’da siyasi sığınma başvuruları reddedildikten sonra kendilerine uygulanan DCO uygulamasının anayasaya uygun olmadığını iddia ederek hükümete karşı dava açtı. 

Ülkeleri DCO listesinde bulunan bu üç kişinin mahkemedeki argümanı DCO ülke vatandaşlarının Kanada’da siyasi sığınmacı başvurusu işlem sürecinde mülteci tayin sürecinin olması gerekenden daha düşük seviyede yürütüldüğü ve diğerlerine sağlanan fırsat ve haklardan mahrum bırakması sebebiyle de ayrımcı olduğuydu.

Davacılar aynı zamanda DCO iddialarının hükümet tarafından temelsiz olarak görüldüğü ve çeşitli mülteci istatistikleri kullanarak korkularının sahte ve değersiz olarak mimlediğini iddia ettiler.

Davalı olarak hükümet tarafı da iddiacıların milliyetlerine göre değil de dünyanın genel olarak güvenli ülkelerinden gelenlere göre bir ayrım yapıldığını kaydetti. Yani hükümet bazı ülkelerin (DCO’ya dahil olan) daha demokratik ülkeler olarak ülke şartlarına göre mülteci üretmeyen ülkeler olduğunu düşünüyor.

Hakim Justin Boswell kararı iddiacıların milliyetlerine göre oluşturulan DCO ülkelerinden gelen siyasi sığınmacıların Kanada siyasi mülteci sisteminde dünyanın diğer ülkelerinden gelenlerle eşit olmadığı yönünde.

Kanada uzun yıllardan beri mülteci kabul ediyor ve etmeye devam edecek. Bunu ister Kanada’nın çok kültürlü olmasına bağlayın ister mülteci avukat ve müvekkillerden oluşan bir hukuk sektörünün gücüne bağlayın bu gerçek değişmeyecek.

Birkaç ay önce bir Toronto göçmenlik danışmanları grubu Pan Am oyunlarına katılarak Toronto’daki oyunlar esnasında iltica etmek isteyenler için bir el kitabı hazırladı.

ImmiGroup, hazırladığı rehberin sadece kamuoyunu iltica hakkında bilgilendirme amacını taşıdığını belirtti. Konu ile detaylı bilgi ayrıca göçmenlik grubunun Mart ayında yayınladığı haber bülteninde “Kanada’da PanAm Oyunları veya Dünya Kadınlar Kupasında Nasıl İltica Edilir” adlı makalede de yer aldı.

İki Kübalı beysbol oyuncusu ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinde taraf değiştirdi bile. Olimpiyat oyunları ya da uluslararası spor müsabakaları bazen yabancı atletlerin ya da sporcuların oynadıkları ülkede iltica ettiği organizasyonlar oluyorlar. Eskiden Rus ve Romanyalıların dışında şimdi özellikle Küba ve Çinli sporcuların iltica ettikleri pek görülen bir şey.

Oldukça sıkı bir vize rejimi uygulayan Kanada uluslararası sporcu ya da atletlere kişiye özel olarak vize veriyor. Vize alan kişinin vize bitimi sonrasında ülkeyi terk etmesi bekleniyor. Her ne kadar sporcular vize bitimi sonrası Kanada’yı terk edeceklerine dair konsolosluk görevlilerini ikna ederek vize alsalar da Kanada’da isterlerse siyasi sığınma talebinde bulunabiliyorlar.

Kanada’ya dün de iltica ediliyordu bugün de iltica edilebiliyor. Yarın da iltica edilebilecek. Sonuçta Kanada bir mülteci ülkesi değil mi?


Murat Kandemir, 31 Temmuz 2015     

Kanada Milyoner Göçmenlik Programına Sadece Altı Kişi Başvurdu

Kanada'nın milyonerler için tasarladığı pilot göçmenlik programına sadece altı kişi başvurdu. Çok tartışılan ve sadece zengin Çinlilerin Kanada’ya kapak attığı program olmakla eleştirilen eski yatırımcı göçmenlik programının askıya alınması sonrasında geliştirilen ve uygunluk kriterleri çok ağır olan milyoner göçmenlik programı da fazla ilgi çekmedi.

İlk ilan edildiği günden beri kamuoyunda milyoner göçmenlik programının ilgi görmeyeceği hakkında yorumlar yapılıyordu. Göçmenlik avukatları ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından programın kriterlerinin çok sıkı olduğu, hızlıca ve düşünülmeden tasarlandığı yönünde eleştiriler yapılmıştı.

Kanada, önceki yatırımcı göçmenlik programına göre daha da zengin olanların başvurabileceği Yatırımcı Göçmen Programından (IIVC) en az 50 varlıklı yabancının yararlanacağını umuyordu.  

Başvurmak için katlanılması gereken yüksek maliyet ve yatırımcıların yaptıkları yatırım tutarının nerde kullanılacağı hakkında belirsizlik programın popüler olmasını engelledi.

Başvuru sayısının az olmasına karşın Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı programı gözden geçirerek revize etmeyi düşünmüyor.

IIVC pilot programının Kanada’ya olumlu katkısının olduğunu düşünen bakanlık programa olan talebi test etmeye devam edecek.

Yeni programda Kanada’ya yerleşmek isteyen yatırımcı göçmen adayı Kanada’da 15 yıllığına 2 milyon Kanada doları yatırım yapmak zorunda. Yatırım yapacak adayların net 10 milyon dolarlık malvarlıkları olduğunu da kanıtlamaları gerekiyor. Programda ayrıca başvuranların İngilizce veya Fransızca dil yeteneğinin gerekli olduğunu da belirtelim.

Yatırımcının ortaya koyduğu 2 milyon Kanada doları ülke içinde çeşitli yatırım projelerinde kullanılıyor. Dünyanın birçok bölgesinde benzer göçmenlik programları var fakat pahalı olan Kanada yatırımcı göçmenlik programına az adayın başvurması aslında kimseyi şaşırtmadı.   

Murat Kandemir, 31 Temmuz 2015 

30 Temmuz 2015 Perşembe

Ülke Dışında Yaşayan Kanadalılara Oy Kullanma Yasağı

Uzun süre Kanada dışında yaşayan Kanadalıların oy verememesi kuralına ünlü aktör Donald Sutherland’tan tepki var.

Kanada dışında yaşayan vatandaşların oluşturduğu bir gruba katılan ünlü aktör Donald Sutherland, Kanada oy verme kanunları tarafından oluşturulan oy verme için ikamet sınırlamalarına karşı çıkıyor.  
Geçtiğimiz haftalarda Ontario Temyiz Mahkemesi yurt dışında yaşayan ve sayısı bir milyondan fazla olan Kanadalıların oy verme hakkını onayan mahkeme kararını bozdu. Karar Kanada dışında herhangi bir yerde beş yıldan fazla yaşayan tüm vatandaşları etkileyecek.

28 Temmuz tarihli CBC internet sitesindeki haberde aktörün altını imzaladığı mektup yer aldı. Kendisinin ve eşinin sadece Kanadalı olduğunu ve Kanada pasaportu taşıdıklarını söyleyen Emmy ve Genie ödüllü aktör sınırda kendisine neden ABD vatandaşlığı edinmediğini edindiği takdirde hem Kanada hem de ABD vatandaşı olarak kalabileceğinin söylendiğini belirtti. Aktör sadece Kanada vatandaşı olduğunu başka bir ülkenin vatandaşı olmadığını belirtti.

Saint John’da doğmuş olan seksen yaşındaki Sutherland Kanada’da da yaşamaya çalıştığını ve bir evinin de Kanada’da olduğunu belirterek Amerikalıların yurt dışında yaşasalar dahi rahatça oy verebildiklerini ifade etti. Sutherland’a göre Amerikalılar oy verebiliyorlar çünkü onlar vatandaşlar.

Sutherland haklı olarak soruyor, “fakat ben neden oy veremiyorum. Çünkü vatandaş değil miyim? Çünkü Kanada’da olanlar beni ilgilendirmiyor mu? Benimle görüşme yapan tüm gazetecilere sorun onlara hangi milliyetten olduğumu gururla söylemişim. Sorun onlara. Hepsi benim Kanada vatandaşı olduğumu söyleyecekler. Ben yurt dışında yaşayan bir vatandaşım ve Harper hükümeti yurt dışında yaşayan vatandaşların Kanada seçimlerine katılmalarını istemiyor”

ABD’de yaşayan iki Kanada vatandaşı Mayıs ayında yurt dışında en az beş yıl yaşayanların oy kullanamaması kuralını makul olmadığı iddiasıyla mahkemeye götürmüştü. Yüksek mahkeme oy verme yasağını bozmuştu.

Fakat karar geçen hafta temyiz mahkemesinde bozuldu.

Temyiz mahkemesi hakimi George Strathy kararında “ikamet etmeyen vatandaşların oy kullanmalarına izin vermek, ikamet eden Kanadalıların hayatlarını etkileyecek kanunların oluşturulma sürecine katılmalarına izin vermek anlamına gelir fakat bunun kendi hayatlarına herhangi bir etkisi olmayacak” diye yazdı.


Murat Kandemir, 30 Temmuz 2015

29 Temmuz 2015 Çarşamba

Kanada Uluslararası Öğrenci İzinlerini Geç Veriyor

Kanada’da okuyan uluslararası öğrencilerin öğrenci izinlerinin yenilenmesi üç ay sürerken izinleri düzenlenmeyen öğrenciler bu esnada Kanada’dan çıkamıyor.

Kanada’da okuyan uluslararası üniversite öğrencileri Kanada’ya giriş çıkış yapabilmek için öğrenci izinlerinin geçerli olması gerekiyor. Öğrenci izinlerinin süresi geçmiş olanlar izinlerini yenilemeden ülke dışına çıkamıyorlar.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) izinlerin yenilenmesinin uzun sürmesini başvuruların çokluğuna ve kompleks olmasına bağlıyor.

İzinlerinin güncel olup olmadığını kontrol etmeyen birçok öğrenci okul tatil dönemlerinde memleketlerine gidemiyor ve seyahat planlarını tekrar yapmak zorunda kalıyorlar. Öğrenci izinleri geçerli olmayan öğrenciler Kanada’yı terk ettiklerinde geri dönmek için tekrar vizeye başvurmak zorunda o yüzden geçerli öğrenci izni öğrencilerin Kanada’ya tekrar geri dönebilmeleri için çok önemli.

Şu günlerde öğrenci izni yenileme süresinin dört ayı geçtiğini hatırlatalım. Öğrenci izin yenileme başvurularının az beş ay öncesinden yapılması çok önemli.

CIC internet sitesinde okuma izinlerinin yenilenmesinde beklenen sürenin ortalama 80 gün olarak gösterilmesine aldanmayın. Bunda daha da uzun sürebilir.

Federal hükümet uluslararası öğrencilere okuma izinlerinin bitmesine 30 gün kala izin yenileme için başvurmalarını istiyor. Fakat yaşanan tecrübeler okuma izinlerinin yenilenmesinin çok da uzun olduğunu gösteriyor. Öğrenci izinlerinin bakanlığın belirlediği ortalama beklenen süreden daha uzun sürede verilmesi Kanada’nın dünyada uluslararası üniversite programlarının rekabetçi pozisyonunu dezavantaja çeviriyor.

Küresel uluslararası eğitim sektöründe istediği payı alamamaktan şikâyet eden Kanada belge yenileme hizmetlerini daha hızlı vermek zorunda. Kanada’da okuyan uluslararası öğrenciler eğitim sürecinin belli dönemlerinde aile ziyareti, tatil ya da konferanslara katılma gibi sebeplerle Kanada dışına çıkmak zorunda kalıyorlar. Yabancı öğrencilerin seyahatlerine çıkmadan önce uzun süren belge için bekletilmeleri kabul edilir değil.

CIC, belgelerin yenilenme süresinin belgeyi inceleyen ofise göre değişkenlik gösterdiğini belirtirken okuma izinlerinin yenilenme sürecinin uzunluğunu da başvurunun tam yapılmaması ya da formların yanlış doldurulmasına bağlıyor.  

Bakanlık verilerine göre 2014 yılında okuma izni yenileme başvurularının yüzde 80’i 39 ya da daha az günde tamamlanmış. Bunun dışında kalan öğrenciler uzun süre beklemişler.
  
Kanada’da okuyan yabancı öğrenci sayısının üniversitelerin toplam lisans öğrenci sayısının ortalama yüzde 15’ine denk geldiği tahmin ediliyor. Üniversiteler de göçmenlik bakanlığının öğrenci izinlerini uzun sürede yenilemesine karşı çıkıyorlar.

Uluslararası öğrenci olarak Kanada’da öğrenim görüyorsanız seyahat planınızı çok akıllıca yapın. Elinizdeki öğrenci izinlerinizi süresi bitmeden önce mutlaka uzatın.   


Murat Kandemir, 29 Temmuz 2015  

24 Temmuz 2015 Cuma

Öğrenci Vizesiyle Kanada’ya Giriş Yapmak

Kanada’ya sınır kapısından giriş yapmak isteyen ziyaretçiler ülkeye girmek istedikleri sınır kapısında Kanada gümrük görevlileri (CBSA Officer) tarafından karşılanırlar. CBSA ofisi sınır ve giriş kapısındaki faaliyetlerden sorumlu birimdir.

CBSA görevlisi Kanada’ya giriş yapmak isteyen kişilerden bir takım evrakları göstermesini ister. Bu evrakların valizinizde değil de üstünüzde bulunması çok önemlidir. 

Sınır görevlisine göstermeniz gereken evrakların başında adınıza düzenlenmiş geçerli bir pasaport vardır. Vize aldığınız Kanada vize ofisinizden adınıza düzenlenmiş ve okuma izninizin onaylandığını gösterir belgede çok önemlidir. CBSA görevlisi bu belge ile okuma izninizi düzenleyecektir. Geçerli bir geçici oturum vizesi de gerekebilir. Öğrenim göreceğiniz okulda ya da eğitim kurumundan kabul mektubu mutlaka istenecektir. Kanada’ya okumaya giden öğrenciler ülkede bulundukları süre boyunca kendilerine bakacak kadar paraları olduğunu da ispat etmelidirler. Vize alırken sizden istenen referans mektupları ya da diğer belgelerin de yanınızda olması önemlidir.

Değerli belge, nakit ve seyahat çeklerinizi yanınızda taşıyın ve asla valizinize koymayın. Sizden istenen evrakları ibraz edememeniz durumunda ya da belgelerde eksik ya da yanlış bilgi olması durumunda ülkeye alınmayabilirsiniz.

Vize dahil yukarıda bahsedilen tüm evraklarınızın olması size yine de ülkeye giriş garantisi vermez. Ülkeye giriş çıkış yapan yabancılar Göçmenlik ve Mülteci Koruma Kanunu’na (IRPA) ve ilgili yönetmeliklere (IRPR) göre değerlendirilir ve sınır geçişlerine izin verilir.

Sınır geçişinde herhangi bir sorun olmadığı takdirde sınır görevlisi geçişinize izin verecek ve size okuma izni (study permit) düzenleyecektir. Adınıza düzenlenen okuma iznini dikkatle inceleyin ve belge üzerindeki şahsi bilgilerinizin doğru olduğunu kontrol ediniz. Okuma iznindeki belge bitiş tarihi aynı zamanda ülkeden ayrılmanız gereken tarihtir.

ABD vatandaşı ya da daimi göçmenlik statüsü sahipleri Kanada’ya girişte pasaporta veya vizeye ihtiyaç duymamaktadır. ABD’de statü sahibi olan öğrenciler Kanada’ya giriş yaparken ABD vatandaşlık ya da daimi oturum kartlarını göstermek zorundadırlar.

Kanada’ya vardığınızda üzerinizde 10.000 Kanada dolarından fazla paranız varsa bunu ülkeye giriş yaparken CBSA görevlisine deklere etmeniz gerekmektedir. Deklere etmemeniz para cezası almanıza ya da tutuklanmanıza sebep olabilir. Bu miktar nakit ya da seyahat çeki olabildiği gibi hisse senedi ve diğer değerli kâğıt biçimlerinde olabilir.

Okuma izninizin ikamet şartlarına dikkat etmelisiniz. Bu şartlarda size hangi eğitim seviyesinde öğrenim görmenize izin verildiği, kayıtlı olmak zorunda kaldığınız eğitim kurumunu, eğitim programında devam etmeniz gerektiği, varsa çalışabilme izni, tıbbi muayene yaptırmanız gerekip gerekmediği, Kanada içinde seyahat yapabilme müsaadesi ve ülkeyi ne zaman terk etmeniz gerektiği gibi bilgileri yer alır.

Okuma izninizi yenileme ya da eğitim seviyesini değiştirme düşünceniz varsa şartları değiştirme ve oturum süresini uzatma formu (Application to Change Conditions or Extend Your Stay in Canada) ile CIC’ye (Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı) başvuru yapmalısınız.

Yüksekokul ya da üniversite eğitimi (post secondary) için öğrenim izniniz varsa eğitim programını değiştirmek için başvuruda bulunmak zorunda değilsiniz. Formla başvurmak yerine bakanlığın (CIC) internet sitesinde MyCIC hesabınızda okul değişikliği yapabilirsiniz.

Size verilen okuma izni şartlarına uymak zorundasınız. Şartlara uymamanız Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası (IRPA) uyarınca suç kabul edilecektir.

Kanada’da eğitim görürken ülke dışına çıkarsanız tekrar giriş yapabilmeniz için geçerli bir pasaport ve Kanada’da öğrenim görmenize izin verecek geçerli bir okuma izniniz olmalıdır. Ayrıca Kanada’nın vize istediği bir ülkeden (örneğin Türkiye) geliyorsanız geçerli bir vizeniz de olmalıdır.

Kanada hükümeti yabancı öğrencilerin sağlık masraflarını karşılamamaktadır. Ülkede okumak isteyen yabancı öğrenciler kendi sağlık sigortalarını satın almak durumundadırlar. Okumak istediğiniz okul bulunduğu eyalete göre size en uygun sağlık sigortası hakkında detaylı bilgi verecektir.

Kanada’da iyi öğrenimler.


Murat Kandemir, 24 Temmuz 2015 

20 Temmuz 2015 Pazartesi

Kanada Ziyaretçi Vizesinin Süper Vizeye Çevrilmesi

Kanada’da altı ay oturumlu ziyaretçi vizesi (temporary resident visa) ile bulunanlar ziyaretçi vizelerini Kanada dışına çıkmadan daha uzun oturum izni veren süper vizeye (super visa) çevirmeleri mümkün.

Kanada’da ziyaretçi vizesi ile bulunan aile büyükleri daha uzun oturum imkanı veren ve özellikle Kanada’daki çocukları ve torunlarını görmek isteyen aile büyükleri için tasarlanan süper vizeye şartları taşıdıkları müddetçe geçiş yapabilirler.  

Süper vizeye geçiş yapmak isteyen kişiye CPC Vegreville merkezine yapılan başvuru sonrasında sadece ziyaretçi kaydı (Visitor Record) belgesi verilir. Bu belge sahibine Kanada’ya giriş çıkış yapma hakkı vermez fakat süper vize süresi olan iki yıl süresince Kanada’da oturum hakkı verir. Vizeler sadece Kanada dışında bulunan elçilik ve konsolosluklardaki vize ofislerince verilir. CPC Vegreville hiçbir şekilde vize düzenlemez.

Kanada’da bulunan ve oturumunu uzatmak isteyen ziyaretçiler için Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) iki yıla kadar Oturumu Uzatma İzini (Authorized Period of Extended Stay) uygulamasını devreye koydu. Bu sayede Kanada’da bulunan ziyaretçi süper vizeye geçişle birlikte oturumunu en çok iki seneye kadar uzatabiliyor.

Aynı süper vize başvurusunda istenen kriterler oturum süresinin uzatılabilmesi içinde istenmektedir.

Şartları şöyle özetleyebiliriz:  
  • Oturumunu süper vizeye çevirmek isteyen kişinin Kanada’da bulunan bir göçmen ya da vatandaşın anne-baba ya da dede-ninesi olduğuna dair kanıt (nüfus cüzdanı ya da sizi ebeveyn olarak gösteren herhangi resmi bir belge),
  • Size bakacak olan çocuğunuzdan ya da torununuzdan davetiye mektubu,
  • Size davetiye mektubu gönderecek çocuğunuzun ya da torununuzun maddi kazançlarının LICO/MNI şartlarını taşıdığına dair belge, (Örneğin son vergi beyannamesi değerlendirme yazısı –notice of assessment-, işyerinden referans belgesi, banka ekstreleri vs.) (Not: LICO/MNI gelir şartları sadece son yılda aranmaktadır.)
  • Bir Kanada sigorta şirketinden bir yıllık size özel sağlık sigortası satın alındığına dair poliçe örneği, (Sigorta kapsamında hastane bakımı dahil olmalı, toplamda minimum 100.000 dolar kapsamı ve her bir Kanada girişi içi geçerli olmalıdır.)
  • Oturumunu uzatmak isteyen kişi vize görevlisinin talimatları sonrasında medikal muayeneden geçmelidir. Medikal muayeneler başvuru yapmadan önce yapılmamalıdır. 
  • Davetiye mektubu çok önemlidir ve adına yazılan kişinin adı ve soyadı, doğum tarihi, iletişim bilgileri, seyahat sebebi, kalma süresi ve yaşam masraflarını kimin karşılayacağı gibi bilgileri içermelidir. Davetiyede ayrıca davetiyeyi imzalayan çocuk ya da torunun adı ve soyadı, doğum tarihi, iletişim bilgileri, mesleği, Kanada’daki yasal durumu, aile büyüklüğü, anne-baba ve bakmakla yükümlü olduğu aile üyelerinin adları ve doğum tarihleri de bulunmalıdır. Davetiye de davetiyenin yazıldığı kişiye Kanada’da kalacağı süre içinde maddi olarak destek verileceğine dair bir ifade bulunmalıdır.

Süper vize başvuran kişinin pasaport süresi yettiği kadar düzenlenebilir. Başvurudan bir sene sonra iptal olacak bir pasaporta iki yıllık oturum müsaadesi verilemez. Bu yüzden başvuran kişinin pasaportunun yeteri kadar geçerli olmasına dikkat ediniz.

Çocuğunuz ya da torununuz aşağıdaki gelir tablosunu süper vizenin gelir şartını taşıyıp taşımadıklarını öğrenmek için kullanabilirler.

Gelir Tablosu (1 Ocak 31 Aralık 2015 arası geçerli olmak üzere):

Düşük Gelir Eşik Tablosu (LICO)
Aile Büyüklüğü
Gerekli Olan En Az Gelir Seviyesi
1 kişi (çocuğunuz ya da torununuz)
$23,861
2 kişi
$29,706
3 kişi
$36,520
4 kişi
$44,340
5 kişi
$50,290
6 kişi
$56,718
7 kişi
$63,147
7 kişiden fazla her bir kişi için
$6,429

Murat Kandemir, 20 Temmuz 2015

12 Temmuz 2015 Pazar

Kanada Ekspres Giriş Sisteminde 12 inci Çekilişler Yapıldı

Kanada’ya göç etmek isteyenlerin yerleştirildiği aday havuzundan 12 inci ekspres giriş çekilişi Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) tarafından 26 Haziran’da yapıldı. Çekilişte 463 ve üstü puan alan 1.516 kişiye göçmenlik başvuru yapması için davetiye gönderildi. Çekilişte kabul edilecek puan seviyelerinin (CRS) düşüşte olduğu gözlemlendi.

Havuzdaki adayların seçilebilme şansını çeşitli kriterlerden aldıkları CRS puanı belirliyor. Bir aday toplamda en çok 1.200 puan alabiliyor. Bunun 600 kadarını eğitim, dil seviyesi, yaş, iş tecrübesi ve uyum gibi insan sermayesi faktörleri belirlerken diğer 600 puanı ise Kanadalı bir işverenden alınmış iş teklifi belirliyor.

Kanada göçmenliği için ekspres giriş sistemine başvuran adaylar ön şartları taşıdıklarında önce bir aday havuzuna yerleştiriliyor ve her ay en az iki defa yapılan çekilişlerde puanlarına göre seçilmeyi bekliyorlar. Bir aday havuzda en çok bir sene kalabiliyor. Bu süre zarfında seçilmeyen adaylar sistem tarafından dışarı çıkarılıyorlar. Bir sene süresince seçilmeyen adaylar tekrar aday havuzuna giriş yapabilirler.

Seçilmek için gerekli olan CRS puanının iyice düştüğü 12 inci çekiliş şu ana kadar davetiye alamamış adaylar için olumlu bir gelişme sayılabilir. Son üç çekiliştir gerekli olan puan seviyesi düşüşte.

Kanada eyaletlerinin aday göçmenlik programlarının da ekspres giriş sistemine entegre edilmesiyle birlikte göçmenlik için aday havuzunda bekleyenlerin seçilmek için daha fazla şansları olduğunu söyleyelim.

Göçmenlik davetiyesi alan adayların gerekli olan evrakları toplayıp e-başvuru yapmaları için 60 günleri var. Kanada devleti göçmenlik başvurularını altı aydan daha az bir sürede sonuçlandırmayı taahhüt ediyor.

1 Ocak 2015’te yürürlüğe giren ekspres giriş sisteminde ilk çekiliş 31 Ocak’ta yapıldı. En son çekiliş ise 10 Temmuz’da gerçekleştirildi. Bir adayın çekilişte seçilme şansı için minimum 453 puana ihtiyacı var. Her bir çekilişte ortalama 900 davetiye düzenlenirken 10 Temmuz’daki çekilişte 1.516 davetiye sahiplerini buldu. Şu ana kadar düzenlenen ITA sayısı ise 13.519. 
     

Kanada Ekspres Giriş Sistemi Çekilişleri

Ekspres Giriş Çekilişleri
Davetiyelerin (ITA)
Düzenlenme Tarihi
Düzenlen
Davetiye Sayısı
Minimum
CRS Puanı
Programlar
1. Ekspres Giriş Çekilişi
31 Ocak 2015
779
886
Tüm Programlar
2. Ekspres Giriş Çekilişi
7 Şubat 2015
779
818
Tüm Programlar
3. Ekspres Giriş Çekilişi
20 Şubat 2015
849
808
Tüm Programlar
4. Ekspres Giriş Çekilişi
27 Şubat 2015
1,187
735
Tüm Programlar
5. Ekspres Giriş Çekilişi
20 Mart 2015
1,620
481
Tüm Programlar
6. Ekspres Giriş Çekilişi
27 Mart 2015
1,637
453
Tüm Programlar
7. Ekspres Giriş Çekilişi
10 Nisan 2015
925
469
Tüm Programlar
8. Ekspres Giriş Çekilişi
17 Nisan 2015
715
453
Tüm Programlar
9. Ekspres Giriş Çekilişi
22 Mayıs 2015
1,361
755
Tüm Programlar
10. Ekspres Giriş Çekilişi
12 Haziran 2015
1,501
482
Tüm Programlar
11. Ekspres Giriş Çekilişi
27 Haziran 2015
1,575
469
Tüm Programlar
12. Ekspres Giriş Çekilişi
10 Temmuz 2015
1,516
463
Tüm Programlar


Murat Kandemir, 12 Temmuz 2015

10 Temmuz 2015 Cuma

Ontario Eyaleti Göçmenlik Evraklarında ATIO Onayı İsteyecek

Ontario Vatandaşlık, Göçmenlik ve Uluslararası Ticaret Bakanlığı (MCIIT) göçmenlik evraklarının ATIO (Ontario Mütercim Tercümanlar Odası) onaylı tercümanlar tarafından çevrilmesini zorunlu kıldı.

Sonuçtan memnunluk duyan ATIO, öteden beri MCIIT bünyesinde lobi yapıyordu. Artık MCIIT tarafından yürütülen Ontario Eyalet Aday Programı’nda (OOPNP) göçmenlik başvurularıyla birlikte sunulan ve İngilizce olmayan evraklar 3 Haziran 2015 tarihinden itibaren sadece ATIO onaylı çevirmenlerce tercüme edilebilecek.

Eyalete gelmek isteyenlere ve Ontario’lu işverenlere aday kategorileri, kriterler ve istenilen formlar ve evraklar gibi ihtiyacı oldukları tüm bilgiyi sunan OOPNP programı rehberinde MCIIT’nin yeni tercüme politikası yer aldı.

Hazırlanan yeni OOPNP rehberlerinde “Ontario içinde başvuru yapacaksanız yaptıracağınız tercümeler Ontario Mütercim Tercümanlar Odası’na (ATIO) sertifikalı çevirmenler tarafından yapılmalıdır” ifadesi yer aldı.

Ayrıca eyalet dışından yapılacak başvurularda da “OOPNP, sizden sunacağınız tüm tercümelerin ATIO onaylı çevirmenler tarafından yapılmasını isteme hakkını saklı tutar” ifadesi de yer aldı.

Ontario eyaleti bu kararla göçmenlik sürecinde sunulacak yabancı dildeki belgelerin İngilizceye çevrisinin ATIO onaylı tercümanlar tarafından yapılmasını isteyen ilk eyalet oldu. Tüm çevriler yüksek kalitede ve standartlarda yapılmış olacağını düşünen ATIO karardan oldukça memnun.   


Murat Kandemir, 10 Temmuz 2015

9 Temmuz 2015 Perşembe

Kanada’da Telefon Dolandırıcılarına Dikkat

Özellikle yeni Kanada vatandaşı olanları hedef alan dolandırıcılar Mayıs 2015 itibariyle yürürlüğe giren ve oldukça tartışma yaratan Kanada vatandaşlık kanununu (C-24)  kullanarak çiçeği burnunda vatandaşları arayarak tehdit ediyor ve ülkeden sınır dışı etmemek için para istiyorlar.

Vatandaşları arayan kişiler kendilerini Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) yetkilisi gibi tanıtıyor, arananlardan bazı formlar doldurması isteniyor ve istediklerinin yapılmaması halinde ülkeden kovulacağı tehdidinde bulunuyor.

Sadece yeni vatandaş olanlar değil yıllarca Kanada’da yaşayanlarda aranıyor. Aranan kişiye özel bazı şahsi bilgiler paylaşıldıktan sonra güven kazanılıyor ve yeni vatandaşlık kanunun bazı maddelerinden bahsedilerek kayıt işlemi yapılması (register) gerektiği ya da aranan kişinin form doldurması gerektiği gibi taleplerde bulunuluyor. Arayan kişi otoriter konuşuyor ve kanunun bazı maddelerinden bahsederek kendisini gerçekten bir göçmenlik memuru olduğuna inandırıyor.

Yeni vatandaşlık kanununun yürürlüğe girmesi sonrası kamuoyunda zaten ikinci vatandaşlığı olan Kanadalıların vatandaşlıktan kolayca çıkarılacağı hakkında bir yargı oluşmuş. Bu yargının üzerine göçmenlik bakanlığı yetkilisi olarak aradığı düşünülen birisinin ciddi bazı taleplerde bulunması yoksa vatandaşlığının geri alınacağını belirtmesi yeni kurbanların telefon dolandırıcılarının eline düşmelerine sebep oluyor.

25 Haziran’da gazeteci Ashley Csanady’nin National Post gazetesinde yayınlanan haberinde göçmenlik bakanlığı görevlisi sandığı kişiden telefon alan Fatima Ahmed’in hikayesi paylaşıldı. İsmini Richard Brown olarak belirten kişi Kanada Göçmenlik Bakanlığı yetkilisi olduğunu söyledi ve Misssissauga’da yaşayan Fatima Ahmed’ten bazı formları doldurmasını istedi. Ahmed’e kendisinin Kanada doğumlu olmayan bir Kanadalı olduğunu söyleyen kişi istenilenleri yapmasını aksi takdirde ülkeden sınır dışı edileceği tehdidinde bulundu.

28 yaşındaki Fatima Ahmed önce çok heyecanlandı ve telefonu kapattıktan sonra Google araştırması yaptığında arayan numaranın telefon dolandırıcıların kullandığı bir numara olduğunu görünce gerçeğin farkına vardı.

Ahmed arayan kişinin kanunlardan bahsetmesinden etkilenmiş ve arayan kişinin bir otorite olduğuna inanmıştı. Arayanların hem aradıkları kişi hakkında bazı bilgileri paylaşması hem de karmaşık hukuki dil ve referanslar kullanması aranan kişilerin telefon dolandırıcılığına kurban gitmelerini daha da kolaylaştırıyor. Aranan kişinin kanuni bilgi eksikliği de insanları dolandırıcıların hedefi haline getiriyor.

Şu an kamuoyunda güncellenen vatandaşlık yasasıyla (C-24) çifte pasaport sahibi Kanadalıların Kanada vatandaşlıklarının kolayca iptal edileceğine dair bir inanç var. Konuyla ilgili tam bir bilgi kirliliği yaşarken Kanada vatandaşı olmuş göçmenlerde alttan alta bir korku oluşmuş durumda. Bu durum dolandırıcıların bolca kullandığı bir malzeme haline geldi. 

Kanada’da 2015 Mayıs ayı itibariyle yürürlüğe giren yeni vatandaşlık yasası sonrası çeşitli çevrelerin de etkisiyle Kanada vatandaşlığının kişilerden kolayca geri alındığı iddiası ve tartışmaları yaşanıyor. Kanun gerçi sadece ciddi suç işleyen ve hem ulusal hem de uluslararası terörizm suçlamalarından hüküm giyenleri kapsasa da bazı çevreler yasanın göçmenlik bakanına çok fazla takdir yetkisi verdiği ve bunun sonuçlarından çok fazla kişinin etkilenebileceği iddiaları kamuoyunda bolca yer alıyor.

Telefon dolandırıcılığı Kanada’da yeni değil. Dolandırıcılar kendilerini sadece Kanada Göçmenlik Bakanlığı’ndan değil Kanada Maliye Bakanlığı (CRA) gibi resmi yerlerden arıyormuş gibi de davranabiliyorlar. CRA’dan arayan dolandırıcılar aranan kişinin ödemesi gereken bazı ücretleri ya da vergi borçları olduğunu iddia ederek onlardan maddi olarak yararlanmaya yelteniyorlar.

Kanada Kraliyet Polisi’nin (RCMP) Kanada Dolandırıcılıkla Savaş Merkezi (Canadian Anti-Fraud Centre) son zamanlarda hem CIC hem de CRA’dan arandığını düşünen mağdurlardan şikayet telefonları alıyor.

İşte C-24 yasasının çokça eleştirilmesi hatta Kanada vatandaşlığını kolayca iptal edebileceği eleştirilerinin kamuoyunda tartışıldığı bu günlerde yasanın kendisi telefon dolandırıcılarının kullanabileceği yeni bir konu haline geldi.

Sadece 2013’te dolandırıcılıkla savaş merkezine gelen telefonların dördü göçmenlikle ilgiliyken altısı vergi konusuyla alakalı olarak rapor edilmiş. 2014’te CIC’den arandığını düşünen 75 şikayet telefonu alınmış ve 1.251 şikayetçi ise kendilerini CRA’dan arandığını belirtmiş. Merkez 2015 yılında ise şu ana kadar 381 şikayetin CIC’den arandığı iddiasıyla rapor edilmiş ve 2.855 şikayette CRA’dan arandığı iddiasıyla yapılmış. Buradan anlayacağımız sonuç CRA kadar popüler olmasa da dolandırıcıların artık CIC’yi de sıkça kullanmaya başlaması.

Sabit hatlardan arayan dolandırıcıların resmi telefon numaraları aranan kişinin telefonlarında bile görünebiliyor ve bu da inandırıcılıklarını arttırıyor. CIC’den arandığını düşünen kişiler bu durumu CIC’ye de rapor ediyorlar.

Konunun farkında olan bakanlık aranan kişilerin telefon dolandırıcılarının ağına düşmelerini önlemek için bazı konulara açıklık getirdi. Bakanlığın verdiği en önemli mesaj CIC’nin insanları arayarak sınır dışı etmemek için özel bilgi istemedikleri ya da telefonda ödeme talebinde bulunmadıkları açıklamasıydı. Yani CIC görevlisi sizi arayıp sınır dışı edilmemek için şahsi bilgi talep etmiyor ya da ödeme yapmanızı istemiyor.

30 Haziran 2015’te bir genelge yayınlayan CIC tüm Kanada’da telefon dolandırıcılığı olaylarının yaşandığını belirterek kendilerini CIC görevlisi gibi tanıtan dolandırıcılara karşı dikkatli olunması konusunda kamuoyunu bilgilendirdi. CIC, bünyesinde çalışan görevlilerinin hiçbir şekilde telefonla şahsi bilgi ya da para istemediklerini vurguladı.

CIC ayrıca arayan kişilere SIN numaraları, kredi kartı ve banka hesabı gibi bilgilerin asla paylaşılmaması uyarısında bulundu. CIC, dolandırıcı olduğundan şüphelenilen kişilerin isimlerinin bakanlığın 1-888-242-2100 çağrı merkezi numarası ile teyit edilebileceğini de belirtti.

Tehdit edici bir telefon alan kişiler derhal telefonu kapatmalı ve durumu polise rapor etmelidir. Telefon dolandırıcılığı olayları ayrıca Kanada Dolandırıcılıkla Mücadele Merkezi’nin 1-888-495-8501 nolu telefonuna da ihbar edilebilir.

Kendini bilgilendir ve dolandırıcılara yem olma.

Murat Kandemir, 9 Temmuz 2015

5 Temmuz 2015 Pazar

Çin’in İnsan Hakları İhlallerine Karşı Sesini Yükselten Kanadalı Çinli

Nereden ve kimin çıkardığı bilinmiyor ama son günlerde tüm sosyal medya platformlarında Çin’in Uygurlulara karşı çeşitli insan hakları ihlallerinde parmağı olduğu haberleri bolca yer alıyor. Çin’in Doğu Türkistan’daki (Şincan) Uygur Türklerine baskı ve zulüm uyguladığı bilinen bir gerçek fakat son zamanlarda artan haber yoğunluğunun sebebi bilinmiyor. Bazı internet adresleri ortak imza toplayıp Çin’i boykot edip Türk yetkilileri bir şeyler yapması için göreve çağırıyor.

Uygur Türklerinin yaşadığı özerk Doğu Türkistan bölgesi bilindiği gibi Çin topraklarında yer alıyor ve zaman zaman Çinlilerin Uygurlara sistemik olarak uyguladığı işkence, zorla göç ettirme ve eziyete uğratma uygulamalarına maruz kalıyor.

Ramazan ayının gelmesiyle Çin, Doğu Türkistan bölgesinde oruç tutmanın yasaklandığı haberleriyle Uygur Müslümanlarına uygulanan sistemik zor kullanma ve bezdirici politikaların baş aktörü olarak yine gündeme geldi.

Gazete ya da kitap okumaktan çok serbest sosyal medyayı takip etmeyi seven birçok kişi de benzer haberleri hem okudu hem de ateşli bir şekilde paylaştı. Herhangi bir denetlemenin olmadığı serbest kürsü sosyal medyada her türlü provokatif haber paylaşmak oldukça kolay fakat aynı zamanda tehlikeli.

Sosyal medyada Çin hakkında benzer provokatif haber paylaşmak toplum tabanında yer bularak çeşitli reaksiyonları da beraberinde getirdi. Mesela 1 Temmuz’da İstanbul Tophane’deki Happy China adlı Çin lokantası Çin’in Doğu Türkistan Türklerine yönelik baskıları bahane eden bir grubun saldırısına uğradı ve aşçı darp edildi. Halbuki dükkan sahibi Türk ve aşçısı da Uygur Türkü çıktı.

4 Temmuz’da Beyazıt meydanında başlayan Doğu Türkistan’daki Müslümanlara destek olmak için yapılan yürüyüş Sultanahmet Meydanı’nda son buldu. Burada basın açıklaması yapan bir grup Topkapı Sarayı’nda Çinli zannettikleri Koreli bir turist grubuna saldırdı. Zavallı Koreli turistler çevik kuvvet sayesinde olay yerinden uzaklaştırıldı.

Halkımız Çin’in zulmüne o kadar inandı ki Türkiye’deki çekik gözlü olup Çinli olmayanlar bile saldırıya maruz kaldılar.

Yazar Banu Avar yine yazar Emre Çakır’ın Urumçi camiinde toplu iftar resimlerini paylaştı. Doğu Türkistan’da ne namaz ne de oruç yasağı olduğunu hatta camilerde toplu iftarların yapıldığını söyledi. Banu Avar sosyal medya paylaşımında Çin’in baskı yaptığını inkar etmediğini fakat ortalıkta dolaşan resimlerin çoğunun sahte olduğunu belirtti.

Sosyal medya sitelerindeki bu tür paylaşımlar sonrasında belki de ilk defa sosyal medyanın tetiklemesiyle Türkiye Cumhuriyeti devleti dış işleri bakanlığı aracılığıyla konuyla ilgili bir açıklama yapma gereği duymuş ve 30 Haziran’da Uygur Türklerinin oruç tutmalarının ve diğer ibadetlerinin yerine getirmelerinin yasaklandığına dair haberlerin kamuoyunda üzüntüyle karşılandığını belirtti. Dışişleri ayrıca haberlerden duyulan kaygının Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisine iletildiğini de beyan etti.

Çin yönetimi ise Türkiye’ye gitmek isteyen Çin vatandaşlarını uyardı. Çin Doğu Türkistan’da artan gerilim ve şiddet olaylarından ‘radikal İslamcı örgütleri’ sorumlu tutmakta ve uluslararası gözlemcilere ya da yabancı gazetecilere iddiaları araştırmak için bölgede çalışmasına izin vermemektedir.

Bu konuya bir de Kanada’dan katkı sunalım. Bu sene Mayıs ayında Vancouver’de düzenlenen güzellik yarışmasında birinci olarak Kanada güzeli seçilen Çin asıllı Anastasia Lin (25) babasının Çin’de tehdit almasına rağmen insan hakları ihlalleri hakkında konuşmaya devam edeceğini söyledi.

Kanadalı güzel insan haklarına karşı duruşu yüzünden babasının kendisini ziyaret eden güvenlik görevlileri tarafından tehdit edildiğini yine babasından öğrendi.

People magazin dergisine konuşan Lin’e göre Çinli görevliler böyle yaparak kendisine sansür uygulaması gerektiğini hatırlatıyor. Bunun sadece buzdağının görünen yüzü olduğunu iddia eden Lin babasının durumunda milyonlarca diğer babaların da olduğunu ifade etti. Hatta Çinli Kanadalıların ve başka ülkelerden gelenlerinde bu hükümetin yakın takibinde olduklarını iddia etti.

Bu sene özellikle Aralık ayında Çin’de düzenlenecek dünya güzellik yarışmasında Kanada’yı temsil edilmesine izin verilmesi halinde Çin’deki insan hakları ihlalleri konusunda sesini daha da yükselteceğini söylüyor.

Gördüğünüz gibi Çinliler de ülkelerinin bazı ihlalleri karşısında seslerini yükseltiyorlar. 
      
Bir ülkenin bir uygulamasından ötürü masum vatandaşları yerine devletini ve kanun yapıcılarını medeni şekilde protesto etmeyi derhal öğrenmeliyiz.

Murat Kandemir, 5 Temmuz 2015