29 Temmuz 2015 Çarşamba

Kanada Uluslararası Öğrenci İzinlerini Geç Veriyor

Kanada’da okuyan uluslararası öğrencilerin öğrenci izinlerinin yenilenmesi üç ay sürerken izinleri düzenlenmeyen öğrenciler bu esnada Kanada’dan çıkamıyor.

Kanada’da okuyan uluslararası üniversite öğrencileri Kanada’ya giriş çıkış yapabilmek için öğrenci izinlerinin geçerli olması gerekiyor. Öğrenci izinlerinin süresi geçmiş olanlar izinlerini yenilemeden ülke dışına çıkamıyorlar.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) izinlerin yenilenmesinin uzun sürmesini başvuruların çokluğuna ve kompleks olmasına bağlıyor.

İzinlerinin güncel olup olmadığını kontrol etmeyen birçok öğrenci okul tatil dönemlerinde memleketlerine gidemiyor ve seyahat planlarını tekrar yapmak zorunda kalıyorlar. Öğrenci izinleri geçerli olmayan öğrenciler Kanada’yı terk ettiklerinde geri dönmek için tekrar vizeye başvurmak zorunda o yüzden geçerli öğrenci izni öğrencilerin Kanada’ya tekrar geri dönebilmeleri için çok önemli.

Şu günlerde öğrenci izni yenileme süresinin dört ayı geçtiğini hatırlatalım. Öğrenci izin yenileme başvurularının az beş ay öncesinden yapılması çok önemli.

CIC internet sitesinde okuma izinlerinin yenilenmesinde beklenen sürenin ortalama 80 gün olarak gösterilmesine aldanmayın. Bunda daha da uzun sürebilir.

Federal hükümet uluslararası öğrencilere okuma izinlerinin bitmesine 30 gün kala izin yenileme için başvurmalarını istiyor. Fakat yaşanan tecrübeler okuma izinlerinin yenilenmesinin çok da uzun olduğunu gösteriyor. Öğrenci izinlerinin bakanlığın belirlediği ortalama beklenen süreden daha uzun sürede verilmesi Kanada’nın dünyada uluslararası üniversite programlarının rekabetçi pozisyonunu dezavantaja çeviriyor.

Küresel uluslararası eğitim sektöründe istediği payı alamamaktan şikâyet eden Kanada belge yenileme hizmetlerini daha hızlı vermek zorunda. Kanada’da okuyan uluslararası öğrenciler eğitim sürecinin belli dönemlerinde aile ziyareti, tatil ya da konferanslara katılma gibi sebeplerle Kanada dışına çıkmak zorunda kalıyorlar. Yabancı öğrencilerin seyahatlerine çıkmadan önce uzun süren belge için bekletilmeleri kabul edilir değil.

CIC, belgelerin yenilenme süresinin belgeyi inceleyen ofise göre değişkenlik gösterdiğini belirtirken okuma izinlerinin yenilenme sürecinin uzunluğunu da başvurunun tam yapılmaması ya da formların yanlış doldurulmasına bağlıyor.  

Bakanlık verilerine göre 2014 yılında okuma izni yenileme başvurularının yüzde 80’i 39 ya da daha az günde tamamlanmış. Bunun dışında kalan öğrenciler uzun süre beklemişler.
  
Kanada’da okuyan yabancı öğrenci sayısının üniversitelerin toplam lisans öğrenci sayısının ortalama yüzde 15’ine denk geldiği tahmin ediliyor. Üniversiteler de göçmenlik bakanlığının öğrenci izinlerini uzun sürede yenilemesine karşı çıkıyorlar.

Uluslararası öğrenci olarak Kanada’da öğrenim görüyorsanız seyahat planınızı çok akıllıca yapın. Elinizdeki öğrenci izinlerinizi süresi bitmeden önce mutlaka uzatın.   


Murat Kandemir, 29 Temmuz 2015  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder