20 Temmuz 2015 Pazartesi

Kanada Ziyaretçi Vizesinin Süper Vizeye Çevrilmesi

Kanada’da altı ay oturumlu ziyaretçi vizesi (temporary resident visa) ile bulunanlar ziyaretçi vizelerini Kanada dışına çıkmadan daha uzun oturum izni veren süper vizeye (super visa) çevirmeleri mümkün.

Kanada’da ziyaretçi vizesi ile bulunan aile büyükleri daha uzun oturum imkanı veren ve özellikle Kanada’daki çocukları ve torunlarını görmek isteyen aile büyükleri için tasarlanan süper vizeye şartları taşıdıkları müddetçe geçiş yapabilirler.  

Süper vizeye geçiş yapmak isteyen kişiye CPC Vegreville merkezine yapılan başvuru sonrasında sadece ziyaretçi kaydı (Visitor Record) belgesi verilir. Bu belge sahibine Kanada’ya giriş çıkış yapma hakkı vermez fakat süper vize süresi olan iki yıl süresince Kanada’da oturum hakkı verir. Vizeler sadece Kanada dışında bulunan elçilik ve konsolosluklardaki vize ofislerince verilir. CPC Vegreville hiçbir şekilde vize düzenlemez.

Kanada’da bulunan ve oturumunu uzatmak isteyen ziyaretçiler için Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) iki yıla kadar Oturumu Uzatma İzini (Authorized Period of Extended Stay) uygulamasını devreye koydu. Bu sayede Kanada’da bulunan ziyaretçi süper vizeye geçişle birlikte oturumunu en çok iki seneye kadar uzatabiliyor.

Aynı süper vize başvurusunda istenen kriterler oturum süresinin uzatılabilmesi içinde istenmektedir.

Şartları şöyle özetleyebiliriz:  
  • Oturumunu süper vizeye çevirmek isteyen kişinin Kanada’da bulunan bir göçmen ya da vatandaşın anne-baba ya da dede-ninesi olduğuna dair kanıt (nüfus cüzdanı ya da sizi ebeveyn olarak gösteren herhangi resmi bir belge),
  • Size bakacak olan çocuğunuzdan ya da torununuzdan davetiye mektubu,
  • Size davetiye mektubu gönderecek çocuğunuzun ya da torununuzun maddi kazançlarının LICO/MNI şartlarını taşıdığına dair belge, (Örneğin son vergi beyannamesi değerlendirme yazısı –notice of assessment-, işyerinden referans belgesi, banka ekstreleri vs.) (Not: LICO/MNI gelir şartları sadece son yılda aranmaktadır.)
  • Bir Kanada sigorta şirketinden bir yıllık size özel sağlık sigortası satın alındığına dair poliçe örneği, (Sigorta kapsamında hastane bakımı dahil olmalı, toplamda minimum 100.000 dolar kapsamı ve her bir Kanada girişi içi geçerli olmalıdır.)
  • Oturumunu uzatmak isteyen kişi vize görevlisinin talimatları sonrasında medikal muayeneden geçmelidir. Medikal muayeneler başvuru yapmadan önce yapılmamalıdır. 
  • Davetiye mektubu çok önemlidir ve adına yazılan kişinin adı ve soyadı, doğum tarihi, iletişim bilgileri, seyahat sebebi, kalma süresi ve yaşam masraflarını kimin karşılayacağı gibi bilgileri içermelidir. Davetiyede ayrıca davetiyeyi imzalayan çocuk ya da torunun adı ve soyadı, doğum tarihi, iletişim bilgileri, mesleği, Kanada’daki yasal durumu, aile büyüklüğü, anne-baba ve bakmakla yükümlü olduğu aile üyelerinin adları ve doğum tarihleri de bulunmalıdır. Davetiye de davetiyenin yazıldığı kişiye Kanada’da kalacağı süre içinde maddi olarak destek verileceğine dair bir ifade bulunmalıdır.

Süper vize başvuran kişinin pasaport süresi yettiği kadar düzenlenebilir. Başvurudan bir sene sonra iptal olacak bir pasaporta iki yıllık oturum müsaadesi verilemez. Bu yüzden başvuran kişinin pasaportunun yeteri kadar geçerli olmasına dikkat ediniz.

Çocuğunuz ya da torununuz aşağıdaki gelir tablosunu süper vizenin gelir şartını taşıyıp taşımadıklarını öğrenmek için kullanabilirler.

Gelir Tablosu (1 Ocak 31 Aralık 2015 arası geçerli olmak üzere):

Düşük Gelir Eşik Tablosu (LICO)
Aile Büyüklüğü
Gerekli Olan En Az Gelir Seviyesi
1 kişi (çocuğunuz ya da torununuz)
$23,861
2 kişi
$29,706
3 kişi
$36,520
4 kişi
$44,340
5 kişi
$50,290
6 kişi
$56,718
7 kişi
$63,147
7 kişiden fazla her bir kişi için
$6,429

Murat Kandemir, 20 Temmuz 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder