30 Temmuz 2015 Perşembe

Ülke Dışında Yaşayan Kanadalılara Oy Kullanma Yasağı

Uzun süre Kanada dışında yaşayan Kanadalıların oy verememesi kuralına ünlü aktör Donald Sutherland’tan tepki var.

Kanada dışında yaşayan vatandaşların oluşturduğu bir gruba katılan ünlü aktör Donald Sutherland, Kanada oy verme kanunları tarafından oluşturulan oy verme için ikamet sınırlamalarına karşı çıkıyor.  
Geçtiğimiz haftalarda Ontario Temyiz Mahkemesi yurt dışında yaşayan ve sayısı bir milyondan fazla olan Kanadalıların oy verme hakkını onayan mahkeme kararını bozdu. Karar Kanada dışında herhangi bir yerde beş yıldan fazla yaşayan tüm vatandaşları etkileyecek.

28 Temmuz tarihli CBC internet sitesindeki haberde aktörün altını imzaladığı mektup yer aldı. Kendisinin ve eşinin sadece Kanadalı olduğunu ve Kanada pasaportu taşıdıklarını söyleyen Emmy ve Genie ödüllü aktör sınırda kendisine neden ABD vatandaşlığı edinmediğini edindiği takdirde hem Kanada hem de ABD vatandaşı olarak kalabileceğinin söylendiğini belirtti. Aktör sadece Kanada vatandaşı olduğunu başka bir ülkenin vatandaşı olmadığını belirtti.

Saint John’da doğmuş olan seksen yaşındaki Sutherland Kanada’da da yaşamaya çalıştığını ve bir evinin de Kanada’da olduğunu belirterek Amerikalıların yurt dışında yaşasalar dahi rahatça oy verebildiklerini ifade etti. Sutherland’a göre Amerikalılar oy verebiliyorlar çünkü onlar vatandaşlar.

Sutherland haklı olarak soruyor, “fakat ben neden oy veremiyorum. Çünkü vatandaş değil miyim? Çünkü Kanada’da olanlar beni ilgilendirmiyor mu? Benimle görüşme yapan tüm gazetecilere sorun onlara hangi milliyetten olduğumu gururla söylemişim. Sorun onlara. Hepsi benim Kanada vatandaşı olduğumu söyleyecekler. Ben yurt dışında yaşayan bir vatandaşım ve Harper hükümeti yurt dışında yaşayan vatandaşların Kanada seçimlerine katılmalarını istemiyor”

ABD’de yaşayan iki Kanada vatandaşı Mayıs ayında yurt dışında en az beş yıl yaşayanların oy kullanamaması kuralını makul olmadığı iddiasıyla mahkemeye götürmüştü. Yüksek mahkeme oy verme yasağını bozmuştu.

Fakat karar geçen hafta temyiz mahkemesinde bozuldu.

Temyiz mahkemesi hakimi George Strathy kararında “ikamet etmeyen vatandaşların oy kullanmalarına izin vermek, ikamet eden Kanadalıların hayatlarını etkileyecek kanunların oluşturulma sürecine katılmalarına izin vermek anlamına gelir fakat bunun kendi hayatlarına herhangi bir etkisi olmayacak” diye yazdı.


Murat Kandemir, 30 Temmuz 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder