24 Temmuz 2015 Cuma

Öğrenci Vizesiyle Kanada’ya Giriş Yapmak

Kanada’ya sınır kapısından giriş yapmak isteyen ziyaretçiler ülkeye girmek istedikleri sınır kapısında Kanada gümrük görevlileri (CBSA Officer) tarafından karşılanırlar. CBSA ofisi sınır ve giriş kapısındaki faaliyetlerden sorumlu birimdir.

CBSA görevlisi Kanada’ya giriş yapmak isteyen kişilerden bir takım evrakları göstermesini ister. Bu evrakların valizinizde değil de üstünüzde bulunması çok önemlidir. 

Sınır görevlisine göstermeniz gereken evrakların başında adınıza düzenlenmiş geçerli bir pasaport vardır. Vize aldığınız Kanada vize ofisinizden adınıza düzenlenmiş ve okuma izninizin onaylandığını gösterir belgede çok önemlidir. CBSA görevlisi bu belge ile okuma izninizi düzenleyecektir. Geçerli bir geçici oturum vizesi de gerekebilir. Öğrenim göreceğiniz okulda ya da eğitim kurumundan kabul mektubu mutlaka istenecektir. Kanada’ya okumaya giden öğrenciler ülkede bulundukları süre boyunca kendilerine bakacak kadar paraları olduğunu da ispat etmelidirler. Vize alırken sizden istenen referans mektupları ya da diğer belgelerin de yanınızda olması önemlidir.

Değerli belge, nakit ve seyahat çeklerinizi yanınızda taşıyın ve asla valizinize koymayın. Sizden istenen evrakları ibraz edememeniz durumunda ya da belgelerde eksik ya da yanlış bilgi olması durumunda ülkeye alınmayabilirsiniz.

Vize dahil yukarıda bahsedilen tüm evraklarınızın olması size yine de ülkeye giriş garantisi vermez. Ülkeye giriş çıkış yapan yabancılar Göçmenlik ve Mülteci Koruma Kanunu’na (IRPA) ve ilgili yönetmeliklere (IRPR) göre değerlendirilir ve sınır geçişlerine izin verilir.

Sınır geçişinde herhangi bir sorun olmadığı takdirde sınır görevlisi geçişinize izin verecek ve size okuma izni (study permit) düzenleyecektir. Adınıza düzenlenen okuma iznini dikkatle inceleyin ve belge üzerindeki şahsi bilgilerinizin doğru olduğunu kontrol ediniz. Okuma iznindeki belge bitiş tarihi aynı zamanda ülkeden ayrılmanız gereken tarihtir.

ABD vatandaşı ya da daimi göçmenlik statüsü sahipleri Kanada’ya girişte pasaporta veya vizeye ihtiyaç duymamaktadır. ABD’de statü sahibi olan öğrenciler Kanada’ya giriş yaparken ABD vatandaşlık ya da daimi oturum kartlarını göstermek zorundadırlar.

Kanada’ya vardığınızda üzerinizde 10.000 Kanada dolarından fazla paranız varsa bunu ülkeye giriş yaparken CBSA görevlisine deklere etmeniz gerekmektedir. Deklere etmemeniz para cezası almanıza ya da tutuklanmanıza sebep olabilir. Bu miktar nakit ya da seyahat çeki olabildiği gibi hisse senedi ve diğer değerli kâğıt biçimlerinde olabilir.

Okuma izninizin ikamet şartlarına dikkat etmelisiniz. Bu şartlarda size hangi eğitim seviyesinde öğrenim görmenize izin verildiği, kayıtlı olmak zorunda kaldığınız eğitim kurumunu, eğitim programında devam etmeniz gerektiği, varsa çalışabilme izni, tıbbi muayene yaptırmanız gerekip gerekmediği, Kanada içinde seyahat yapabilme müsaadesi ve ülkeyi ne zaman terk etmeniz gerektiği gibi bilgileri yer alır.

Okuma izninizi yenileme ya da eğitim seviyesini değiştirme düşünceniz varsa şartları değiştirme ve oturum süresini uzatma formu (Application to Change Conditions or Extend Your Stay in Canada) ile CIC’ye (Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı) başvuru yapmalısınız.

Yüksekokul ya da üniversite eğitimi (post secondary) için öğrenim izniniz varsa eğitim programını değiştirmek için başvuruda bulunmak zorunda değilsiniz. Formla başvurmak yerine bakanlığın (CIC) internet sitesinde MyCIC hesabınızda okul değişikliği yapabilirsiniz.

Size verilen okuma izni şartlarına uymak zorundasınız. Şartlara uymamanız Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası (IRPA) uyarınca suç kabul edilecektir.

Kanada’da eğitim görürken ülke dışına çıkarsanız tekrar giriş yapabilmeniz için geçerli bir pasaport ve Kanada’da öğrenim görmenize izin verecek geçerli bir okuma izniniz olmalıdır. Ayrıca Kanada’nın vize istediği bir ülkeden (örneğin Türkiye) geliyorsanız geçerli bir vizeniz de olmalıdır.

Kanada hükümeti yabancı öğrencilerin sağlık masraflarını karşılamamaktadır. Ülkede okumak isteyen yabancı öğrenciler kendi sağlık sigortalarını satın almak durumundadırlar. Okumak istediğiniz okul bulunduğu eyalete göre size en uygun sağlık sigortası hakkında detaylı bilgi verecektir.

Kanada’da iyi öğrenimler.


Murat Kandemir, 24 Temmuz 2015 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder