7 Mayıs 2016 Cumartesi

Kanada Öğrenci İzni Başvurusunda Gösterilecek Maddi Kaynak Tutarı

Her sene binlerce uluslararası öğrenci Kanada’ya yüksek öğretim almak için gidiyor. Dünyanın her yanından gelen yabancı öğrenciler hem Kanada üniversitelerinden mezun oluyor hem de diğer ülkelerden gelen öğrencilerle tanışarak çevrelerini geliştiriyorlar.
Kanada’ya öğrenci olarak gitmek isteyen tüm yabancı öğrencilerin bir okuma izni (study permit) almaları gerekiyor. Eğer öğrencinin geldiği ülke Kanada’nın vize istemediği bir ülkeden ise (İngiltere, Almanya vs.) okuma izni almak sorun olmuyorken Türkiye gibi Kanada’nın vize istediği ülkelerden gelenlerin okuma izni alması bazen çok zor olabiliyor.
Bu yazımızda Kanada okuma izni alınması için gereken evrakların dışında öğrencinin göstermesi gereken minimum maddi tutarı konusunu inceleyelim istedik.
Kanada’da lise, yüksek okul ve üniversitelerde de diploma, lisans, yüksek lisans ya da doktora eğitimi alacak olan yabancıların ispat etmeleri gerek tutarın formülünü şöyle özetleyebiliriz:
Kanada’da alınması planlanan eğitim süresi bir seneden az ise Kanada’da göreceği eğitim süresince gerekli mali yeterlilik ispatı,
Kanada’da alınması planlanan eğitim süresi bir yıldan fazla ise Kanada’da göreceği ilk yıl eğitim için gerekli mali yeterlilik ispatı gerekmektedir.
Bunlara ek olarak Kanada’da eğitim süresince öğrenciye gerekecek yaşam maliyetinin (kira, yeme-içme, yol vs.) ve gidiş-dönüş uçak bileti parasının da dikkate alınması gerekir.
Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı’na (IRCC) göre Kanada’da yaşam maliyeti tek kişi için yıllık 10.000 Kanada dolarıdır.   
Kanada Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yönetmelikleri (IRPR), 220 inci maddesinde öğrenci iznine başvurmuş yabancı kişinin göstermesi gereken minimum maddi kaynaklarla ilgili bilgi veriyor. Bu maddede yabancı öğrencinin kaydolduğu programın okul ücretini ve kendisinin ve varsa aile üyelerinin Kanada’da bulunduğu sürede yaşam maliyetlerini ve ayrıca Kanada’ya giriş-çıkış için gerekli ulaşım maliyetlerini karşılayacak maddi kaynaklara sahip olup olmadığını dikkate alınacağı ve kaynakların yetersizliği durumunda okuma vizesinin reddedileceği belirtilmektedir.
IRCC’ye göre Kanada’da bir yıllık ortalama yaşam maliyeti 10.000 Kanada dolarıdır. Her ne kadar bu rakam kişinin okuduğu yere göre ya da öğrencinin yaşam şekline göre değişiklik gösterecekse de aslında bu rakam sadece minimum bir seviyeyi işaret eder. O yüzden genel hesap yapılırken istenen minimum tutardan daha fazlasını göstermek tabi ki en akıllıca seçim olacaktır.
Şimdi bir örnekle durumu daha da netleştirelim. Diyelim bir yüksek okulda (college) iki yıllık bir program okuyacak ve karşılığında yüksek okul diploması alacaksınız. Kanada’da devlet yüksek okullarının (community college) yıllık ücreti (programa göre değişiklik gösterse de) yabancı öğrenciler için ortalama 13.000 Kanada dolarıdır. Tek bir öğrencinin başvuru yapacağını ve öğrencinin iki senelik bir eğitim alacağını da varsayarsak öğrenci okuma izni başvurusunda göstermesi gereken tutar ilk yıl okul ücreti 13.000 Kanada doları + 10.000 Kanada doları da yaşam maliyeti olmak üzere toplamda minimum 23.000 Kanada doları olacaktır.    
Peki maddi kaynaklar kimler tarafından gösterilecek? Gerekli olan tüm maddi kaynağın bizzat öğrenci tarafından gösterilebileceği gibi anne-baba veya eş tarafından da gösterilebilir.
Maddi kaynağın banka hesabında harcamaya hazır likit fon (nakit) şeklinde gösterilmesi en tercih edilenidir.  
Yeteri kadar maddi kaynak gösterilmezse öğrencinin okuma izni başvurusu reddedilir.
Reddedilmemeniz dileğiyle.

Murat Kandemir, 7 Mayıs 2016     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder