30 Mayıs 2016 Pazartesi

Kanada’ya Yeni Gelenlere Bankacılık Hizmetleri Seminerleri

Her sene ülkeye kabul edilen düzenli göçmenlerle Kanada’nın nüfusu yüzde 1.2 seviyesinde büyüyor. Ülkeye yeni gelenle göçmenler bu düzenli nüfus artışının üçte ikisinde pay sahibi. 2015 yılında Kanada’ya 271.662 yeni göçmen geldi. Tabi buna ek olarak ülkeye her yıl gelen yüzbinlerce uluslararası öğrenci ve geçici işçileri unutmamak lazım. Kanada İstatistik Bürosu (Statistics Canada) verilerine göre göçmenlik gelecekte nüfusun artması için anahtar olmaya devam edecek.
Tüm bu nüfus hareketleri tabi ki Kanada’daki büyük bankalar için çok önemli fırsatlar demek. Bankalar yeni gelen potansiyel müşteri olan göçmenlere özel hizmetler sunuyorlar. Örneğin Scotiabank mali okuryazarlık (financial education) eğitimleri düzenleyerek bu seminerlerde yeni göçmenlerle bağlantı kurma ve bankayı tanıtma şansını yakalıyor.
Kanada Bankacılar Derneği (Canadian Bankers Association) tarafından yürütülen “Yeni Gelenler için Bankacılık” sitesinde Kanada’ya yeni gelen göçmenlere özel hizmet veren sekiz bankanın internet adres bağlantıları mevcut. Sitede bulunan bu bağlantılarda bankaların yeni gelen göçmelere özel tasarlanan ürünler var. Çevrimiçi banka hesabı açma, ön-onaylı kredi kartı, sınırsız işlem sağlayan vadesiz hesaplar, uluslararası para transferi ve vadeli hesap bonusları ve destek hizmetleri bunlardan bazıları.
Yeni gelen göçmenlere Kanada finans sistemi hakkında bilgilerin verildiği seminerler oldukça ilgi görüyor. Seminerlerde aileleriyle Kanada’ya yerleşen göçmenler için ev, araba, emeklilik ve çocukların eğitimi için para biriktirmenin önemine vurgu yapılıyor. Seminerlerde vurgulanan konular arasında finansal okuryazarlık, iyi bir kredi oluşturma, bütçeleme ve ilk defa ev alma gibi konular bulunuyor. İngilizce sunulan seminerler talebe göre Franızca, İspanyolca ve Çince de veriliyor.
Kanada’ya yeni yerleşen göçmenler bazen dolandırıcıların hedefi olabiliyorlar. Finansal eğitim seminerlerinde bu konuda da uyarılar yapılıyor. Örneğin Kanada’ya okumaya gelen uluslararası öğrencilere gönderilen ve göçmenlik bakanlığından gönderilmiş süsü verilen elektronik postalarda yabancı öğrencilerden derhal para gönderilmesi isteniyor. Öğrencilerde devletten geldiğini düşünerek panikliyor ve istenilen parayı çeşitli kişilere gönderiyor. Finans eğitimi seminerlerinde bu ve benzeri sahtekarlık olayları hakkında uyarılarda bulunuluyor ve nasıl korunacağı hakkında ipuçları veriliyor.
Bankalar yanlarında belirli bir miktarda para getiren yeni göçmenlere hizmetlerini sunma için fırsat kolluyorlar. Kendi işlerini kurmak isteyen ya da ilk evlerini almak isteyenler her türlü kredi ihtiyacında bankalara ihtiyaç duyuyorlar. O yüzden erkenden kredi inşa etmek göçmenlerin ileride oluşabilecek ihtiyaçları için daha uygun faiz oranlarıyla kredi bulmalarına yarayacak.
Kanada bankalarının çoğu yeni gelen göçmenlere özel programlar geliştiriyorlar. Yeni gelenlerin yanlarında belirli miktarda para getirdikleri de düşünüldüğünde bunun bankalar için ne anlama geldiği açık. Hatta ülkeye yeni gelenlerin Kanadalılara göre daha kısa sürede araba ya da ev satın alma ihtiyacı içinde olduğu biliniyor.
Çeşitli etkinliklere sponsor olmanın yanı sıra İngilizce ve Fransızca dilleri dışında 24 saat telefonda müşteri hizmetleri sunan ve el ilanları bastıran Kanada bankaları yeni gelenleri müşteri olarak kapma yarışında.
Bankalar hizmet verdikleri mahalli çevrelerde bazı göçmenlik yerleşim dernekleri ile ortak seminerler düzenleyerek hitap etmek istedikleri kitleye ulaşmaya çalışıyorlar. Bu seminerlerde vurgulanan ana tema ‘eğitim’.
Yaşanılan ülkedeki finans sistemini iyi bilmek ve geleceği ona göre şekillendirmek önemli. Bankalar çeşitli seminerlerle size ulaşmaya çalışıyor.

Murat Kandemir, 30 Mayıs 2016    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder