23 Kasım 2018 Cuma

British Columbia Eyaletinden Yeni Girişimci Göçmenlik Programı


Kanada’nın British Columbia (BC) eyaleti yeni bir göçmen girişimci pilot programı başlatıyor.

Pilot programın amacı girişimci göçmenlerin BC’nin daha küçük kasabalarına yerleşmelerini sağlamak.

Girişimci göçmenliği-Bölgesel Pilot denilen bu pilot program iki yıl için tasarlandı ve 2019’un ilk aylarında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu pilot programla British Columbia Eyalet Aday Programı (BC PNP) 75.000’den daha az nüfuslu yerel kasabalarla işbirliği yapacak ve yeni işyeri açacak uygun görülen göçmen girişimcilerin yerleşmelerini sağlayacak.

Bu pilot programdan yararlanmak isteyen kasabaların 75.000’den fazla nüfusu olan yerleşim bölgelerine en az 30 kilometre uzakta olması gerekiyor.

BC PNP, konuyla ilgili yaptığı duyuruda eyaletin küçük kasabalarının nüfusun yaşlanması ve gençler için iş olanakların azlığı gibi sebeplerden kaynaklanan ekonomik ve demografik değişikliklerden etkilendiğini belirtti.

Bu insiyatifle BC’deki küçük kasabaların göçmenliğin ekonomik katkılarından maksimum şekilde yararlanılması hedefleniyor.

Yaratılacak işler özellikle pilot programa katılacak olan kasabaların özel ihtiyaçlarına yönelik olması gerekirken kasabalardaki toplum kuruluşlarının girişimcilerin yerleşmelerine destek olması gerektiği de vurgulandı.

İlgilenen tüm girişimcilerin iş kurmak istediği kasabaya keşif gezisi yapmaları ve kasaba tarafından kabul edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Programca kabul edilen adaylara önce geçici çalışma izni verilecek. Adayla imzalanacak performans anlaşması hükümlerini yerine getirdiğine karar verilen adaylara daha sonra BC PNP tarafından aday sertifikası düzenlenecek.

BC PNP, kendi eyalet girişimci programına göre bu pilot program için gerekli olacak kişisel net varlık ve yatırım kriterinin düşürüldüğünü duyurdu. Bu iş kurmak için daha az yatırım maliyeti demek. Tüm kriterler şöyle özetlenebilir.

Yatırım yapılacak kasabaya keşif gezisi yapılmalı. Uygun görülen bir iş için en az 100.000 CAD minimum yatırım yapılmalı. Aday kendine ait en az 300.000 CAD mal varlığı sahibi olmalı. Son beş yılda edinilmiş olmak üzere en az 3 sene ve üzeri aktif işyeri sahibi ya da müdürü olarak ya da en az 4 sene üst düzey müdür olarak iş tecrübesi sahibi olunmalı. Kurulacak işin en az yüzde 51’ine sahip olunmalı. Kuracağı işte en az bir Kanada vatandaşı ya da daimi oturum sahibi (PR) göçmene istihdam açmalıdır.

Kasabaya yapılacak keşif gezisinde adaylar kasabanın seçilmiş pilot yetkilisine iş tekliflerini sunacaklar ve daha sonra bu yetkili adayı kayıt işlemlerinin bir adımı olarak BC PNP’ye havale edecek.

Programa ilgi duyan tüm adaylara kayıt olduklarında bir aday puanı verilecek ve en yüksek puanı olan adaylar BC PNP programı ile seçilecek ve başvurularını tamamlamaları istenecek.

Pilot programın önümüzdeki ocak ayının ilk haftasında açılması ve iki sene yürürlükte kalması bekleniyor.

Murat Kandemir, 23 Kasım 2018  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder