16 Kasım 2018 Cuma

Kanada Yıllık Göçmenlik Sayısını 2021’e Kadar 350.000'e Çıkartacak


Yeni gelecek göçmenler ülkenin işgücü ihtiyacını karşılayacak. (Foto:Wyld/Canadian Press)

Kanada hükümeti 2021 yılına kadar planladığından 40.000 kişi daha fazla göçmen alacak. Duyuruyu geçtiğimiz Çarşamba Kanada göçmenlik bakanı Ahmed Hussen bizzat yaptı.

Ülkeye kabul edilmesi hedeflenen yıllık göçmen sayısı ülke nüfusunun neredeyse yüzde 1’ine denk olan 350.000’e yükseltiliyor.

Hükümetin önümüzdeki üç sene için güncellenmiş çok yıllık göçmenlik seviyeleri planının rakamları geçtiğimiz çarşamba günü kamuoyuyla paylaşıldı. Yıllık göçmen hedefi tüm sınıflarda toplam 310.000’den 350.000’e yükseltildi.

Gelecek olan yeni göçmenlerin çoğu işgücü pazarında işçi arayan pozisyonları doldurmak üzere ekonomik programlar aracılığı ile kabul ediliyorlar.
Hussen ekonomik göçmenlik ihtiyacının tüm Kanada etrafında hissedildiğini belirtiyor.

İşçi ihtiyacının çok olduğunu belirten bakan Hussen göçmenlik planlarının Kanada’yı küresel pazarda daha rekabetçi hale getireceğini söyledi.

Çeşitli göçmenlik kuruluşları ve sivil toplum örgütleri Kanada göçmenlik sayılarının daha da arttırılması çağrısında bulunmuştu. Hükümetin kendi ekonomik danışman konseyi bile 2016 raporunda göçmenlik sayısının 450.000 olmasını tavsiye etmişti.

Bakan Hussen, liberal hükümetin Kanada’ya yeni gelen göçmenlere uygun yerleşim hizmetleri verilmesi için de çalıştıklarını belirtti.

Yeni gelen göçmenlerin ülkeye entegre edilmesi ve yerleşmeleri çok önemli.

Kanada’nın Trudeau hükümeti seçilmesinden bu yana yerleşim hizmetleri için ayırdığı fonu yüzde 30 arttırdı. Göçmenlik hedeflerinin artmasıyla yerleşim hizmetlerine ayrılan fornun arttırılması kaçınılmaz.

Bakan Hussen göçmenlik artışında ölçülü ve istikrarlı bir artıştan yana olduklarını belirtiyor. Başvuru sayısının işlem süreci ve göçmenlerin yerleşecekleri mahallelerin onları abzorbe etmeleri ve yerel göçmenlik hizmetlerinin verilebilmesi açısından bu zorunlu.

Kanada sadece göçmenleri değil kabul edilecek mülteci sayısını da arttırıyor. 2021 yılı itibariyle mülteci ve aile sponsorluğu başvurularından kabul edilecek kişi sayısı 43.000’den 51.700’e çıkacak.

Göçmenlikte aslan payını göçmen gruplarından kabul edilen göçmenlerin yüzde 72’si  oranla ekonomik göçmenlik programları ile Kanada’ya gelenler oluşturuyor.

Murat Kandemir 16 Kasım 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder