29 Kasım 2018 Perşembe

New Brunswick Ekspres Giriş Göçmenlik Kategorisi Tekrar Açıldı


Geçtiğimiz Eylül ayında geçici olarak kapatılan eyaletin ekspres giriş işgücü pazarı göçmenlik kategorisi 28 Kasım’da tekrar açıldı.

New Brunswick eyalet aday göçmenlik programı (NBPNP), ekspres giriş işgücü pazarı göçmenlik kategorisini 28 Kasım’da (dün) tekrar açtı. Bu kategoriyle ilgilenen adaylar başvurularını yapabilirler.

Başvuru niyet beyanı (EOI) şeklinde yapılıyor. Yani başvuran kişi eyaletten aday gösterilmek istediğini eyalete beyan ediyor. Eyalette istediği kriterleri sağlayan adaylardan istediklerini kabul ediyor.  

Bu kategori ile New Brunwick eyaleti Kanada federal ekspres giriş sisteminde kayıtlı olan adaylardan istediklerini göçmen olarak kabul edebiliyor.

Federal ekspres giriş (express entry) sistemi altında Kanada’nın en büyük üç ekonomik göçmenlik programı aday kabul ediyor. Bu programlar federal nitelikli işgören sınıfı (FSWC), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTC) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC).

New Brunswick’ten aday gösterilen ekspres giriş adayları aday puanlarına ek olarak 600 puan kazanmaktadırlar. Bu ek 600 puan onların federal göçmenlik sisteminden hemen seçilmelerine imkan tanımaktadır.

NBPNP, eyaletle ilgilenen ekspres giriş adaylarının taşıması gereken minimum beş kriteri belirledi.

Başvuran kişinin bir federal ekspres giriş profili olmalı ve geçerli bir ekspres giriş profil numarası ve iş arayan kişi koduna sahip olmalıdır. Başvuran kişi New Brunswick’te yaşıyor ve çalışıyor olmalıdır ve çalıştığı işyerinden referans belgesi sunmalıdır. Yapılan meslek Kanada’nın ulusal meslek sınıflandırması (NOC) listesinde 0, A veya B beceri kodlu olarak belirtilen işlerden olmalıdır. Başvuran kişinin mutlaka geçerli bir dil sınav (IELTS/CELPIP/TEF vs.) sonucu olmalıdır. Başvuran kişinin ayrıca en az lise eğitimi denkliği olmalı ve bu denkliği ECA raporuyla deseklemelidir.

NBPNP resmi internet sitesindeki duyuruya göre tüm bu beş kriteri sağlayanlar başvuru yapabilecekler. Tüm kriterleri sağlamayanların başvuruları da ret edilecek.

NBPNP puan sistemine göre en az 67 ve üzeri puanı olanlar daha sonra asıl aday havuzuna alınıyorlar.

New Brunswick göçmenlik programında başvuru sahipleri aldıkları skorlara, eyaletçe ihtiyacı hissedilen meslekleri yapıp yapmadıklarına, eyalete ekonomik olarak yerleşebileceklerini ispat edebilme ve eyaletin işgücü pazarına etki edebileceklerine göre sıralanıyor ve seçiliyorlar.

Murat Kandemir, 29 Kasım 2018  

1 yorum:

  1. Türkiye den başvuramıyoruz galiba... Sitede o bölgede yaşamalıdor yazıyor.

    YanıtlaSil