30 Kasım 2018 Cuma

Ontario Eyaleti Yeni Göçmenlerini Seçti


Ontario eyalet aday göçmenlik programı (OINP) kapsamında göçmen kabul eden insan sermayesi öncelikleri kategorisi 2018 yılında seçtiği göçmen adayları için 3.719 davetiye düzenledi.

26 Kasım’da yapılan elemelerde Ontario’nun insan sermayesi öncelikleri kategorisinden 185 kişi göçmen olarak seçildi.  

OINP, insan sermayesi öncelikleri göçmenlik kategorisi ile federal ekspres giriş göçmenlik aday havuzunda kayıtlı adayları inceliyor ve hem federal hem de eyalet kriterlerini yerine getirenlerden istediklerini göçmen olarak kabul ediyor.

Seçilen kişiler Ontario eyaletince aday gösteriliyorlar. Herhangi bir eyaletten aday olarak gösterilenler kendi aday puanlarına (CRS) ek olarak 600 puan kazanıyorlar. Bu puana sahip olanlar kendi puanlarıyla birlikte federal hükümet tarafından en kısa sürede göçmenlik davetiyesi kazanıyorlar. Eyaletçe aday gösterilenler daha sonra göçmenlik başvurularını tamamlıyorlar.

Federal göçmenlik sistemi ekspres girişte kayıt olan her adaya eğitim, dil, iş tecrübesi, yaş ve uyum gibi faktörlerden puan veriliyor. Adayın aldığı toplam puan (CRS) onun aday havuzundaki yerini de saptıyor.

Ekspres giriş göçmenlik sistemi Kanada’nın federal nitelikli işgören sınıfı (FSWC), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTC) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) göçmenlik programlarını yönetiyor.

İnsan sermayesi öncelikleri kategorisinde 26 Kasım’da seçilen ekspres giriş adayları 350 ile 448 arası CRS puan sahibi ve Ontario’da iş teklifi olan adaylardan seçildi.

Seçilen adaylar ekspres giriş sistemine 1 Ocak 2018 ve 22 Kasım 2018 tarihleri arasında kayıt olanlardan seçildi.

OINP özellikle Ontario’nun işgücü pazarı ve ekonomik gelişim önceliklerini ve işverenlerin ihtiyaçlarını göz önüne alarak göçmen seçiyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında OINP, seçilebilmek için gerekli en az 400 CRS puan şartını kaldırmış ve minimum puan seviyesinin program direktörü tarafından belirleneceğini duyurdu.

OINP özellikle ekspres giriş sistemine bağlı olan insan sermayesi öncelikleri kategorisinden çok yararlanıyor. Sadece bu sene bu kategoriden 3.719 aday seçilirken Fransızca konuşan nitelikli işgören kategorisinden 1.519 ve kalifiye işçi kategorisinden ise 1.626 göçmen seçildi ve kendilerine davetiye gönderildi.

Tüm bu üç kategoriden seçilen göçmen sayısı Ontario’nun 2018 yılı için seçebileceği aday kotasının yüzde 95’ini doldurdu.

OINP bünyesinde yapılan son dört seçmelerde özellikle insans sermayesi öncelikleri kategorisinden adaylar seçildi.
Ontario üç elemede yaptığı seçimlerin büyük bölümünü Ontario’da iş teklifi olanlardan yana kullandı. Dördünü elemede Fransızca bilgisi olanlara öncelik verdi.

26 Kasım’da 181 kalifiye işçi adaya davetiye gönderilirken 22 Kasım’da ise 43 Fransızca konuşan nitelikli işçi adaya davetiye düzenlendi.

Fransızca konuşan nitelikli işçi kategorisi bu sene çok aktifti ve neredeyse her hafta aday seçti. Bu kategori İngilizcenin yanı sıra Fransızca dil bilgisine sahip olanları hedefliyor.

Bu adayların federal nitelikli işgören sınıfı ya da Kanada tecrübe sınıfı kriterlerinin yanı sıra eyaletin özel kriterlerini de taşımaları gerekiyor.

Kalifiye işçi kategorisinden seçilmek isteyenlerin özellikle Ontario’da en az bir yıl tam zamanlı ya da buna denk yarım zamanlı iş tecrübesi olan ve ulusal meslek sınıflandırmasında (NOC) 633 alt grup veya 72, 73 veya 82 üst gruplarda tanımlanan işlerden birini yapmış olmaları gerekiyor. Taşımaları gereken diğer şartların yanında minimum dil seviyelerine de sahip olmalıdırlar.

Hem Fransızca konuşan nitelikli işçi sınıfı hem de kalifiye işçi sınıflarında kabul edilmek için gerekli minimum CRS puanı bulunmuyor.

Murat Kandemir, 30 Kasım 2018  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder