23 Aralık 2014 Salı

Kanada Eş Sponsorluğu Başvurularında Gecikmelere Hazırlıklı Olun

Kanada içinde yapılan eş sponsorluğu başvurularının bir yıldan fazla sürmesi birçok aileyi zor durumda bırakıyor.

15 Aralık 2014 tarihli CBC haberine göre Yeni Zelandalı bir adam birlikte olduğu Kanadalı eşi ile yaptıkları sponsorluk başvurusunun hala sonuçlanmaması nedeniyle Ontario’daki ailesini geçindirmekte zorlanıyor.

Haberde adı geçen ve 2013 yılı Şubat ayından beri Kanada’da yaşayan Yeni Zelandalı Blair Hacche, Kanadalı nişanlısıyla birlikte 13 aylık çocuklarını büyütüyor. Bu senenin Temmuz ayında eş sponsorluğu sınıfından daimi ikamet başvurusu yaptı fakat şu ana kadar ön kabul alamadı ve dolayısıyla çalışma izinsiz olarak Kanada’da ailesini geçindirmeye çalışıyor.

Çalışma izni olmaksızın doğru dürüst bir işte çalışamayan adam evin taksitlerini ve faturaları ödeyemediğinden yakınıyor.

Üniversite mezunu bilgisayar programcısı olan Hacche Kanadalı eşi ile birlikte eş sponsorluğu başvurusu yaptı.

Eş sponsorluğu başvurusu iki aşamalı olmakla birlikte birinci aşaması 16 ve ikinci aşaması neredeyse 8 ay olarak toplamda iki yıllık bir süreç. İlk önce ön değerlendirme yapılıyor ve sonrasında Kanada’ya sponsor edilen kişinin sağlık ve güvenlik soruşturmasının olduğu ikinci aşamaya geçiliyor.

İlk aşamayı bitirmeyen kişiler çalışma izni alamıyorlar. Çalışma izin başvurusu yapsalar bile reddediliyor. Aile sponsorluğu başvurusunun ilk aşaması bitmeyen Hacche’nin bu arada yaptığı çalışma izni başvurusu reddedildi.

Hacche çalışamadığını ve geçinmek için borçlandığını belirtiyor.

Hacche’nin durumunda çalışma izni isteyen birisinin Kanada’da kendisine ayrıca sponsor olacak bir işveren bulmasından başka şansı yok.  

Kanada’da yaşayan ve sponsor edilen eşler çalışma izni elde edemediğinde yasa dışı olarak çalışmak zorunda kalabiliyorlar.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) sürecin uzun sürmesi üzerine yapılan şikayetlere aynı şekilde karşılık veriyor. Kanada dışından başvurun!

Kanada dışında yapılan eş sponsorluğu başvuruları Kanada içinden yapılanlara göre daha hızlı sonuçlandırılıyor. Aile parçalanmış olarak sayıldığı için ortalama iki ay içerisinde önce Kanadalı sponsor onay alıyor daha sonra sponsor edilen onaylanıyor. Kanada dışında yapılan başvurular ülkeden ülkeye değişiklik göstermekle birlikte en fazla bir senede sonuçlandırılıyor.

Tabii başvuru sonuçlanana kadar Kanada dışında beklemek henüz çocuk sahibi olan Hacche gibiler için çok zor. Ailesini bırakıp Yeni Zelanda’ya dönmek Hacche için kabul edilemez bir seçenek gibi görünüyor.

Kanada’da 10 bin kişi aslında Hacche gibi eş sponsorluğunun tamamlanmasını bekliyor. Bu kişiler başvuruları onaylanana kadar çalışma izni alamadıkları gibi eyalet sağlık sisteminden de faydalanamıyorlar. Sağlık sisteminden faydalanamamak oluşabilecek sağlık risklerini de beraberinde getiriyor.

Çeşitli otoriteler sponsorluk başvurusunun tamamlanmasını bekleyen yabancılara çalışma izni verilerek sorunun çözüleceğini belirtiyorlar. Geçici çalışma izni alan yabancılar aile sponsorluğunu beklerken çalışabilir ve ailelerinin geçimini sağlayabilirler.

Kanada ülkeye gelen uluslararası öğrencilerin beraberinde getirdiği eşlerine geçici çalışma izni veriyor. Ayrıca bu eşler Kanada eyalet sağlık sigortasından da yararlanıyorlar. Kanada’da iltica edenler de mahkeme süreçleri devam edene kadar çalışabiliyorlar.

CIC, Kanada içi aile sponsorluğunun neden uzun sürdüğü ile ilgili bir yorum yapmıyor. Sonuçlandırılmayı bekleyen dosya sayısının yüzde elli oranında azalttığını söyleyen CIC başvuruların hızlı bitmesini isteyenlere Kanada dışından başvuru yapmalarını tavsiye ediyor.

Türkiye’den Kanada’ya eş sponsorluğu yapacaklara tavsiyem eğer hızlı bitmesini istiyorsanız Türkiye’de bekleyin çünkü eşler eğer farklı ülkelerde yaşıyorsa CIC aile birleşimine öncelikli davranmak zorunda kalıyor. Eşinizle Kanada’da beklemek istiyorsanız uzun süre beklemeye hazırlıklı olun.


Murat Kandemir, 23 Aralık 2014 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder