19 Aralık 2014 Cuma

Kanada’nın Yeni Yatırımcı Göçmen Programı Açıklandı

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander geçen hafta Kanada’nın yeni yatırımcı programını kamuoyuna tanıttı. Bir süredir kapalı olan eski yatırımcı göçmenlik programına göre oldukça yenilenen yeni programıyla Kanada, ekonomisinde inovasyon, ekonomik büyüme ve istihdam yaratmayı amaçlıyor.

Pilot program şeklinde uygulanacak olan yatırımcı göçmen programında göçmen adayın koyacağı zorunlu fon risk sermayesi olarak kullanılacak.

10 milyon dolarlık net varlığı olan ve 2 milyon dolarlık yatırımı 15 yıl süreyle yapmayı taahhüt eden göçmen adayların dil, eğitim ve iş tecrübesi gibi programın diğer kriterlerini yerine getirmesi gerekiyor. Bu kriterler yatırımcı göçmen adayının Kanada iş çevresine ve toplumuna hızlıca adapte olmasını sağlayacak.

Yeni pilot proje 2015 Ocak ayında başvuru almaya başlayacak ve proje kapsamında yıl içinde aileleri ile birlikte sadece 50 göçmen başvurusu kabul edilecek.

Harper hükümeti eski yatırımcı göçmen programını 2012 yılında durdurmuş ve bir yıl sonra da tamamen yürürlükten kaldırmıştı. Eski sistemdeki mali yükümlülükler yeni sisteme göre oldukça düşüktü. Eski sistemde yatırımcı göçmen federal hükümete 5 yıl sonra faizsiz geri ödenmesi karşılığında 800.000 dolar veriyordu karşılığında da kendisi ve ailesi için daimi ikamet statüsü kazanıyordu. Yatırımcı tarafından konulan bu para federal hükümet tarafından diğer eyalet hükümetleri ile koordineli olarak tüm Kanada’da istihdam yaratma çalışmaları için kullanılıyordu.

Yeni sistemde yatırımcı göçmenin koyduğu para risk sermayesi fonunda değerlendirilecek.   
  
Deyim yerindeyse sadece milyonerlerin başvurabileceği bir programa dönüşen yatırımcı göçmen programında kabul edilecek kişi sayısının 50 olması programın çok küçük kapsamlı bir program haline dönüştüğünün kanıtı.

Çeşitli göçmenlik çevreleri, yeni yatırımcı programının, hükümetin yatırımcı göçmenlik programının durdurulması sonrasında 2014 Ekonomik Eylem Planı çerçevesinde yatırımcı programını revize edeceği konusunda aldığı karar ve bunun bütçede geçmesi sebebiyle 2015’te yürürlüğe gireceğini belirtiyorlar.

İlk etapta en fazla 500 başvuru alınacak ve bunlardan sadece maksimum 50 başvuru kabul edilecek. Kabul edilmeyen tüm başvurular sahiplerine aynen iade edilecek. Kabul edilen başvuruların altı ayda sonuçlanması hedefleniyor.

Benzer yatırımcı göçmenlik programları tüm dünyada 30’dan fazla ülkede uygulanıyor.


Murat Kandemir, 19 Aralık 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder