15 Aralık 2014 Pazartesi

Sağlık Profesyonellerine Kanada’da Alternatif Kariyer Olanakları

Mesleklerin ağır bir şekilde yetki sahibi meslek odaları tarafından regüle edildiği Kanada’nın sağlık sektöründe hem lisans almak hem de çalışabilmek oldukça zor. Sağlık profesyonelleri yabancı göçmenler tecrübe sahibi oldukları mesleklerde çalışamıyor ve hayatta kalabilmek için her türlü işte çalışmak zorunda kalıyorlar.

Mesleğinin ve tecrübesinin Kanada’da tanınmadığını gören göçmenler kendilerini değersiz hissederek çaresiz durumda kalabiliyorlar. Bu göçmen adayları edindikleri özel bilgi ve becerileri Kanada’da kullanmak üzere geliyorlar ve bu özel mesleki becerilerin Kanada işgücü piyasasında değerlendirilmemesi ise bir kayıp olarak görülüyor.  

Back in Motion, Simon Fraser Üniversitesi ve Teknoloji ve Bilimde Kadınlar Derneği tarafından organize edilen Kanada’da Alternatif Sağlık Kariyerleri organizasyonunda göçmen sağlık profesyonellerinin mesleki beceri ve tecrübelerini transfer edebilme şansları masaya yatırıldı.

Farklı devlet kurumu, sağlık sektörünün çeşitli meslek odalarından davetli dokuz konuşmacı uluslararası eğitim almış sağlık profesyonellerine hitap etti. Konuşmacılar Kanada’da başarılı bir kariyer için aktif olarak network bağlantılarının yapılması, açık görüşlü olunması ve alternatif kariyer seçeneklerinin değerlendirilmesi, kişisel gelişimin gözetilmesi ve pozitif bir tutum geliştirmenin gerekli olduğu üzerine görüş birliğine vardılar.

British Columbia (BC) eyalet hükümeti tarafından finanse edilen Health Match BC, ücretsiz iş bulma desteği veren bir organizasyon olarak çeşitli meslek odalarında kayıt, lisans alma, eğitim denklik ve uygunluk kriterlerinin yerine getirilmesi gibi konularda sağlık alanlarında kariyer sahibi göçmen adaylarına hizmetler veriyor. Organizasyon, eyalette çalışacak medikal laboratuvar teknisyenleri gibi sağlık uzmanlarının eksikliğine de dikkat çekerek BC’nin Kuzey ve İç bölgelerinde iş şansı olduğuna vurgu yapıyor.

Apollo Healthcare Project Management’ten katılan Edoye Probeni özellikle sağlık bakım yönetimi alanında iş olanakları hakkında konuştu. Sağlık alanında tecrübesi olanların bu tecrübelerini sağlık yönetimi alanlarında kullanabileceklerini ifade etti. Aynı zamanda uygun görülen kalifiye kişilerin proje yönetimi uzmanı sertifikası alarak iş bulma şansını arttırabileceğini ifade etti.

Devlet, iş çevreleri, öğretim ve sağlık kurumlarının ortaklaşa yürüttüğü ‘Innovation Boulevard’ projesinden katılan Dr. Sarah Lubik ve Dr. Carolyn Sparrey, çeşitli kariyer olanakları hakkında konuştu. Innovation Boulevard insanların hayatlarını kolaylaştıran sağlık teknolojilerinin geliştirilmesi alanında hizmetler veriyor.

Bağımsız proje müdürü, araştırmacı ve aynı zamanda Kanada Laboratuvar Teknolojileri Derneği’nde çalışmalar yürüten Keith Johnson uluslararası sağlık laboratuvar teknisyeni eğitimi almış kişilerin Kanada’da medikal laboratuvar teknisyeni yetkinlik belgesi almak için karşılaştığı zorluklarına değindi ve hayvan sağlık teknolojisi uzmanı, biyoloji teknisyeni, biyoteknoloji laboratuvar elemanı, kimya teknisyeni, besin teknoloji uzmanı, sağlık bilgi yönetimi uzmanı gibi alternatif kariyer yolları önerdi.

Eyalet Sağlık Hizmetleri Otoritesi’nden (PHSA), Carol Jeffs özellikle zihin sağlığı alanında var olan kariyer olanaklarını anlattı ve BC Zihin Sağlığı ve Uyuşturucu Madde Kullanımı Hizmetleri müdürlüğünün çalışmalarını anlattı. Çocuk ve gençlik zihin sağlığı, eyalet bölgesindeki yeme bozuklukları programı ve kadın üreme zihin sağlığı gibi programlarda istihdam ve gönüllü çalışma fırsatlarından bahsetti.  Bunların yanı sıra hastalık, sağlık okuryazarlığı, kalite analizi gibi alanlarda araştırma görevlisi olma şansı ve PHSA’da proje yönetimi pozisyonlarında çalışabilme olanaklarını anlattı.

Eğer Kanada’da iş arayan bir sağlık profesyoneliyseniz tecrübenizin olduğu alana yakın başka alternatif alanlarda çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Önce çalışmak istediğiniz alandaki meslek odasını bulup lisans alabilmenin yollarına bakın. Eğitim ve aynı alanda farklı kariyer seçenekleri ise B planınız olsun.


Murat Kandemir, 15 Aralık 2014               

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder