31 Temmuz 2014 Perşembe

Eyaletler Şikayet Etti, TFW’ye Bölgesel Muafiyetler Geliyor

Eski göçmenlik şimdinin iş bakanı Jason Kenney revize edilen yabancı işçi programına (TFW) bölgeler bazında bazı muafiyetler getirilebileceğini ifade etti.

Geçen ay Temmuz ayında Charlottetown’da eyaletlerin iş ve çalışma bakanlarıyla bir toplantı sonrası konuşan Kenny muafiyetlerin özellikle az işsizlik yaşanan bölgeler için geçerli olacağını bildirdi.

Programda bazı değişikliklerin yapılabileceğinin altını çizen Kenney programın kötüye kullanılmasını engellemek için revize edilen ana maddelerinden asla taviz verilmeyeceğini de kaydetti.

Bazı taleplere cevap vereceklerini söyleyen Kenney genel olarak TFW programının yeni kurallarının arkasında olduğunu ve işçi aranırken önce Kanadalıların işe alınmaları gerektiğini ve bulunmaması durumunda da son çare olarak TFW’nin kullanılması gerektiğini aktardı.

Haziran ayında TFW programı büyük değişikliklere uğramış büyük ve orta ölçekli firmalar için yabancı işçi sınırlaması getirilmiş ve yeni kurallara uymayan işverenlere ağır cezalar öngörülmüştü. TFW programı, işçi getirmek isteyen işverene ek başvuru ücreti getirmiş ve yabancı işçi getiren işyerlerinin denetlenmesine de karar verilmişti. 

Bazı sektörlerin kurallardan kötü etkileneceğine inanan Prince Edward Island (P.E.I) inovasyon bakanı Allen Roach, toplantıda diğer bakan meslektaşlarıyla birlikte Kenney’e TFW’deki yeni kuralların muhtemel sonuçları hakkında duydukları endişelerini ilettiklerini söyledi.

Tüm eyaletlerdeki çıraklık eğitimlerinin entegre edilmesi ve özellikle kalifiye işçilerin eyaletler arası çalışma olanaklarının geliştirilmesi çalışmalarına ağırlık veren iş bakanı Jason Kenney eyaletlerden TFW revizyonu hakkında şikayetler aldı.

TFW’ye yeni kurallar konmasının ardından yapılan toplantıda Batı Kanada ve Atlantik eyaletleri bakanları federal TFW program kurallarının düşük beceri isteyen işlerde işçi sıkıntısına yol açacağını dile getirerek yeni kuralların “ciddi ekonomik sonuçları” olacağı kaydedildi.

Yeni kurallardan olan yabancı işçi sınırlaması özellikle dağınık olarak yaşayan Batı Kanada’da mevsimsel olarak acil işçi ihtiyacı hissedecek sektörlerini kötü etkileyeceği belirtildi.

Kenney işverenlerin işçi bulmaları için daha fazlasını yapmaları gerektiğini düşünüyor. Esnek çalışma saatleri, yüksek ücret, uzak mesafelere ulaşım hizmeti ve daha fazla mesleki eğitim tavsiyelerden bazıları. 

TFW’de yapılan son değişikliklerden kötü etkilenecek sektörlerden birisinin P.E.I eyaletinde deniz ürünleri sektörü olduğu bizzat Deniz ürünleri İşleme Derneği tarafından işaret edildi.

İhtiyacını hissettiği iş gücüne ulaşamadığını belirten sektör yetkilileri ürünlerin paketlenemediğini, ihraç edilemediğini ve sonuç olarak maddi hasar gördüklerini ifade ettiler.

Atlantik Eyaletleri Tırcılar Derneği’de (APTA) federal hükümetin TFW programı üzerindeki değişiklikleri kınadı.

APTA’ya göre Kenney’nin değişiklikleri tır firmalarını zora sokacak, deniz taşımacılığına zarar verecek, vergi mükelleflerini etkileyecek ve özellikle ülkenin belli bölgelerinde yaşanan tır şoförü sıkıntısı daha da artacak.

30.000’e yakın kişiyi istihdam eden ve TFW programını çokça kullanan sektörün sivil toplum örgütü APTA, her bir yabancı işçi için istenen ve LMO’nun yerine getirilen LMIA (İşgücü Pazarı Etki Değerlendirmesi) ücretinin 275 dolardan 1000 dolara yükseltilmesi kararına itiraz etti.

Yeni kuralların düşük beceri gerektiren işlere uygulanacağını bu yüzden kendi sektörlerinin de yeni kurallardan etkilendiğini belirten APTA yöneticisi Jean-Marc Picard tır şoförlüğünün düşük beceri gerektiren bir meslek olmadığının altını çizdi.

Ülkede tır şoförü eksikliği olduğunun kabul edilmediğini belirten Picard sektörlerinin ihtiyaçlarının federal hükümet tarafından anlaşılmadığını belirtti.

Ticari tır şoförlerinin ortalama yıllık 55.000 dolar kazandığını, bunun eyalet ortalamasına denk geldiğini belirten Picard mesleklerinin düşük beceri gerektiren meslek olarak görülmemesini istedi. 
   
Yurtdışından personel getiren istihdam büroları da artık yeni uygulamaya göre kendilerini ayarlıyorlar. 2013 yılında getirilen değişikliklerin yabancı doktorların da ülkeye gelebilmesinin önüne geçeceği düşünülüyor.

TFW programını daimi ikamet statüsü için köprü olarak kullanan doktorların bağımsız çalışan olması ve TFW programından istenen başvuru ücretlerini ödeyecek bir firmanın olmaması onların program dışında kalmasına sebep olacak.

Çeşitli film ve prodüksiyon için kısa süreli olarak Kanada’ya gelmek zorunda kalan oyuncu ve diğer set işçileri için LMIA başvurusunda istenen 1.000 dolarlık ücret sorun yaratacak. TFW değişikliklerine göre bu ücreti işverenin ödemesi gerekiyor. Program için istenecek ücretler “Arrow” ve “Supernatural” gibi Kanada’da çekilen televizyon dizilerindeki set çalışanları ve aktörleri etkileyecek. 

Bakan Kenney değişiklikleri şiddetli bir şekilde savunuyor ve TFW programının uzun yıllardır bazı kişilerce kötüye kullanıldığına inanıyor.

Bakanın işverenlere mesajı açık. “Yabancı işçi getirmek pahalı, sen başka yollara bak!”


Murat Kandemir, 31 Temmuz 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder