12 Eylül 2014 Cuma

Geçici İşçiler Risk Altında Çalışıyor

Alberta hükümeti kalifiye olmayan geçici işçileri petrol üretim inşaatında çalıştırdığı gerekçesiyle bir firma hakkında iki ayrı soruşturma başlattı.

Çalıştırılan yabancı işçilerin İngilizce bilmedikleri ve çalışan diğer işçilerle birlikte herkesin hayatını tehlikeye attıkları ifade ediliyor.

En ufak bir iletişimsizliğin büyük bir kazaya sebep olabileceği vurgulanırken Fork McMurray bölgesindeki şikayetlere konu olan Sunrise Husky iş sahasında birçok yabancı işçinin çalıştığı belirtildi.

İşçilerin ne kalifiye sahibi olduğu ne de yeteri derecede İngilizce konuşamadığı ifade edilirken işçileri Kanada’ya getiren İtalyan firması Saipem çalışanları hakkında şikayetler üzerine geçen hafta CBC televizyonunda konu ile ilgili bir haber yapılmıştı. Haberde kalifiye Kanadalı işçilerin yerine tecrübesiz yabancı işçilerin tercih edildiği ve bunun işyeri güvenliği açısından sakıncalarına dikkat çekilmişti.

Saipem firması tüm suçlamaları reddederken işyeri sağlık ve güvenlik müfettişleri Sunrise Husky iş sahasını denetlemiş ve şikayetler konusunda incelemeler yaptı. 344 yabancı işçinin çalıştığı iş sahasında eyaletin resmi meslek edindirme kurumu da kendi incelemesini başlattı.

Sahada çalışan işçilerin çoğu kendilerini İngilizce ifade edemiyor bu da acil durumlarda diğer işçilerin hayatını tehlikeye atıyor.

İletişim sorunu yaşayan yabancı işçiler Kanadalı işçiler arasında da tedirginliğe sebep oluyor. İşlerini yaparken gerekli olan alet edavat veya makineleri gerektiği gibi kullanamayan bu işçiler İngilizce yetersizliği sebebiyle işlerin talimatlara göre yapılmamasına sebep oluyorlar.

Sahada çalışan bir demir işçisi yabancı işçilerin kendisinin sahip olduğu mesleki yeterliğe sahip olmadıklarını belirterek zaman zaman yabancı işçilerin bazı ekipmanları yanlış kullandıklarını aktarıyor.

Tüm suçlamaları reddeden firma işyeri sahasının güvenli olduğunu belirtiyor ve işçilerin endüstri standartlarında çalıştıklarını iddia ediyor.

Soruşturma sürüyor.

Beni inşaat sektöründe tecrübesi olan kalifiye işçiler arıyor ve Kanada’da iş soruyorlar. Orta derecede İngilizce bilmenin hayati önem arz ettiğini bildiğimden ötürü önce İngilizce seviyelerini öğrenmek istiyorum. İngilizce bilmediğini fakat kısa sürede öğrenebileceğini iddia eden işçilere üzülüyorum. Tehlikeli ortamlarda çalışan veya çalışmak isteyen işçi kardeşlerimin güvenliklerini ikinci plana atarak sadece para kazanma motivasyonu ile çalışmalarını kabul edemiyorum.


Yabancı bir ülkede çalışmak istiyorsan o ülkenin dilini konuşmak zorundasın. Hem kendini hem de çalışma arkadaşlarının hayatını tehlikeye atmaya hiç hakkın yok. 

Murat Kandemir, 12 Eylül 2014  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder