30 Eylül 2014 Salı

Kanada’nın Gelecek 25 Yıllık Nüfus Tahminleri

Kanada’nın federal ofisi olan ve nüfus sayısı ve projeksiyonu gibi demografik bilgiler veren Kanada İstatistik Bürosu (Statistics Canada) önümüzdeki yıllarda beklenen nüfus sayılarıyla ilgili raporunu yayınladı.

Uzun dönem popülasyon projeksiyonu göstermeye çalışan raporda kesinlik seviyesini belirten düşük ve orta dereceli senaryolar kullanıldı. Raporda ülkenin 1 Temmuz 2013 nüfus oranları baz alındı. 2038 yılına kadar eyaletlerin ve 2063’e kadar da ülkenin sahip olacağı nüfus tahminleri yapıldı.

Statistics Canada’nın yayınladığı rapordaki bu bilgiler tamamen tahmine dayanırken ülkenin doğum ve ölüm oranları ve göçmenlik sayılarına bakarak değerlendiriliyor. Kısacası bu tahminler geçmiş nüfus trendleri göz önüne alınarak derleniyor.  

Tüm projeksiyon senaryoları Kanada nüfusunun önümüzdeki 50 yıl içerisinde artış göstereceği ve 2063 yılı itibariyle yaklaşık 40-63 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Tahminlerde kesin rakamın zikredilememesinin sebebi gelecek yıllardaki doğum ve ölüm oranları ve yeni göçmen seviyeleri unsurlarına bağlanıyor. Ama 2013 sayımında 35.2 milyon olan toplam Kanada nüfusunun 2063 yılında en az 51 milyon olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Düşük ve orta seviyede nüfus tahminlerinde doğumlar ve ölümler arasındaki fark olan doğal nüfus artışının genel seyrine baktığımızda Kanada nüfus artış hızının daha da düşeceği tahmin ediliyor. Nüfus artışı ve yaşlanma gibi faktörler sonrasında ölüm oranı önümüzdeki yirmi yıl içinde daha da artacak.

Önümüzdeki yıllarda nüfus gittikçe yaşlanıyor. Özellikle baby-boomer (1946-1965 arası doğanlar) denilen vatandaşların önümüzdeki yirmi yıl içinde 65 ve üstü yaşına basmalarıyla tüm Kanada genelinde 65 ve üstü yaş sahibi yaşlı vatandaşların sayısında patlama olacak. Böylelikle en genç baby-boomer 65 yaşına bastığı 2030 yılına vardığımızda Kanada’da her dört kişiden birisinin 65 yaş üstü yaşlılardan oluşacağı kesin gibi. Bu da genel nüfusun içinde şu an % 15.3 olan yaşlı nüfus seviyesinin 2030 yılına kadar %23’e ulaşması demek.

Ayrıca şu an 1.4 milyon olan 80 ve üzeri yaştaki Kanadalıların sayısının 2063’e kadar 5 milyona ulaşması bekleniyor.    

Eyaletlere ve bölgelere bakıldığında tüm bölgeler için nüfus artışı bekleniyor. Ama 65 ve üzeri yaşındaki vatandaşların sayısı Atlantik eyaletlerinde ve Quebec bölgesinde daha fazla olacağına işaret ediliyor.

Atlantik eyaleti olan Newfoundland and Labrador’un nüfusunun düşeceği tahmininde bulunuyor. Yaşlı nüfusu çok olan, az göçmen alan ve genç insanlarının da çalışmak üzere başka bölgelere gitmesiyle bu bölgelerin nüfuslarının artmayacağı aksine düzenli olarak azalacağı tahmin ediliyor. 2038 yılına kadar yine bu bölgede 65 ve üzeri vatandaşların tüm eyalet nüfusunun yüzde 36’sını oluşturacağı düşünülüyor.

Diğer Atlantik eyaleti olan Prince Edward Island bölgesi nüfusunun artacağı umuluyor. Nova Scotia ve New Brunswick bölgesi için nüfusun düşeceği senaryoları makbul. Bu bölgelerde de yaşlı nüfus tüm nüfusun yüzde 30’un teşkil edecek.

Göçmen akışı sayesinde Quebec nüfusunun artış göstereceği tahmin ediliyor. Ama nüfus artışı Kanada’nın genel ortalama nüfus artışına oranla düşük olacak.

Yeni göçmenler için en popüler bölge olan Ontario nüfusunun 2038 yılı itibariyle 18.3 milyona ulaşması beklenirken ülkenin en kalabalık eyaleti olma ünvanını koruyacağına kesin gözüyle bakılıyor.  

Manitoba ve Saskatchewan bölgelerinin nüfusu özellikle yeni göçmenler sayesinde doğal olarak artacak.

2038’e kadar Kanada eyaletleri içerisinde özellikle Alberta’da nüfus artışının en yüksek olacağı tahmin ediliyor. 2013 yılında 4 milyonluk bir nüfusu barındıran Alberta önümüzdeki yirmi beş yıl içinde 6 milyonluk nüfusu geçeceği tahmin ediliyor. Manitoba ve Saskatchewan’da nüfusun % 23’ünü 65 ve üzeri yaşlılar oluşturacağı düşünülürken bu oranın Alberta’da yüzde 20 ile daha az olacağı öngörülüyor.

British Columbia’da göçmenlik sayesinde nüfusunu arttırabilecek fakat 2038 yılına kadar 65 ve üstü yaşlı nüfusun genel nüfusa oranı % 27 oranında olacak.

2038 yılına gelindiğinde Kanada’nın nüfusunun 39-48 milyon arası olacağı tahmininde bulunuluyor.

Sonuç: Doğum oranlarının çok düşük olduğu Kanada’da aynı 1990’larda olduğu gibi önümüzdeki 50 yıl içinde de nüfus artışı oranlarında en önemli faktör göçmenlik olacak. Göçmen ülkesi Kanada daha da göçmene ihtiyaç duyacak.


Murat Kandemir, 30 Eylül 14

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder