5 Eylül 2014 Cuma

Saskatchewan Firması Geçici İşçiler Yerine Kanadalıları İşten Çıkardı

Saskatchewan eyaletinde büyük bir elektrik şirketi onlarca Kanadalı elektrikçiyi işten çıkarttığı fakat çalıştırdığı yabancı işçileri hala işte tuttuğu iddiasıyla federal hükümet tarafından soruşturuluyor.

CBC kanalının 1 Eylül tarihli haberinde Alliance Energy firmasının Saskatoon’daki fabrikasında çalışan 800 elektrikçiden biri olan Natalie Cranston’la görüşme yer aldı.

Geçen Mayıs ayında işten çıkarılan 58 Kanadalıdan biri olan genç kadın işten çıkarıldıkları esnada firmada çalışan 40 geçici işçinin (TFW) hala işlerinin başında olduklarından dolayı kızgın olduğunu belirtti.

Cranston, Kanadalıların işlerinin ülkeye sadece çalışmak üzere gelen ve çalışma izinleri bitince ülkeden ayrılmak zorunda olan geçici işçilere neden verildiğini anlamadığını ifade etti.

Bölgede faaliyet gösteren Kanada Hristiyan İşçi Sendikası (CLAC) direktörü Dennis Perrin Alliance Energy şirketinin davranışından dolayı duydukları hayal kırıklığını ifade etti.

CBC’ye konuşan ve işçi eksikliğine çare olan geçici işçi programını (TFW) her zaman desteklediklerini belirten Perrin işçi alımı yapılırken önceliğin işsiz Kanadalılara verilmesi gerektiğine inandıklarını belirtti.

Federal hükümetin resmi internet adresinde TFW programı uygulamasında önceliğin her zaman işsiz Kanadalılar olduğunu vurguluyor.

Eleştirilerin odağındaki Alliance Energy firması CBC’nin görüşme isteğini reddederken yayınladığı yazılı açıklamada TFW programına harfiyen uyduklarını dile getirdi.

Gönderdikleri yazıda firma yönetim kurulu üyesi Bryan Leverick şirketin yürüttüğü bazı projelerin zamanlamasından ötürü iş gücünü daha etkin yönetebilmek adına geçici işçi çıkardıklarını kaydetti.

Proje bazında çalışan firma olarak işçi çıkarırken adil davrandıklarını ifade eden şirket yöneticisi çalışanları arasında herhangi bir ayrım yapmadıklarına dikkat çekti.

Konu ile ilgili olarak konuşan Kanada iş bakanı Jason Kenney işçi alınırken işsiz Kanadalıların önceliği olduğunun altını çizdi.

Regina Üniversitesi endüstriyel ilişkiler profesörü Andrew Steven bakanın bahsettiği “önce Kanadalılar” sözlerinin popülist ve içinin boş olduğu yorumunda bulundu. Professör Steven “önce Kanadalılar” sözünün tribünlere söylenmiş manası olmayan bir ifade olduğunu iddia etti.

Stevens, Alliance Energy firmasının ülkeye yabancı işçi getirmek için federal hükümeti ülkede hali hazırda yeteri kadar elektrikçi olmadığını ispat etmesi gerektiğini belirtti.

Stevens’a göre firmanın geçici bir süre için işçi çıkarması TFW programını ihlal etmiyor ve “önce Kanadalılar” politikası sadece yeni işçi alırken gözetiliyor, işten çıkarırken değil.

Daha önce de defalarca yazdığımız gibi Ottawa, TFW programında değişikliklere gitmişti. Gelen şikayetlere göre TFW programı ile hem bazı yabancı işçiler suiistimal ediliyor bazen de Kanadalılar işlerini kaybediyordu.

CBC haber kanalında ülke genelinde konu ile ilgili yayınlanan haberlerle kamuoyunun dikkati TFW programı ihlallerine çevrilmişti.

Yeni katı kurallar TFW programı ile ülkeye gelen yabancı işçilerin Kanada iş gücü pazarında Kanadalı işçileri olumsuz etkilememesi hedeflendi.

İşverenler yabancı işçi çalıştırdıkları esnada Kanadalıların işlerini kaybetmeyeceği ya da çalışma saatlerinde indirime gitmeyecekleri bir taahhütname imzalamak zorundalar.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı’na (CIC) göre TFW programı kurallarına uymayan firmalar bunun sonuçlarıyla yüzleşecek.

Son söz: Ekmek aslanın ağzında. İşine sahip çık.  


Murat Kandemir, 5 Eylül 2014   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder