29 Eylül 2014 Pazartesi

Kanada Geçici İşçi Başvuruları Yüzde 74 Düştü

Kanada’ya yabancı işçi başvurularında bu yılın Ağustos ayında 2012 yılının aynı ayına göre dramatik bir düşüş gözlemlendi.

Ottawa’da Avam Kamarası’nda sorulara cevap veren Çalışma Bakanı Jason Kenney geçici işçi programının (TFW- temporary foreign worker program) son çare olmasını ve Kanada’daki işler için önceliğin Kanadalılar olduğunu teyit edecek değişikliklere imza attıklarını belirtti.

Harper hükümeti TFW konusunda birbirleriyle çelişen düşüncelere sahip. Bir tarafta Kanadalı işverenleri destekleyerek ülkenin programa olan ihtiyacını belirtirken diğer taraftan TFW programının uzun zamandan beri önü alınamaz bir şekilde kötüye kullanıldığını düşünüyor.  

Son iki yıldır özellikle Kanada’nın büyük bazı firmaların (Royal Bank, McDonald’s vs.) TFW programını kötüye kullanmakla suçlanmalarıyla kamuoyu günlerce meşgul edilmişti. Konu ile ilgili olarak ardı arkası gelmeyen sorulara muhatap olmak Kenney’nin canını çok sıkmıştı.

Geçenlerde attığı tweetlerle Alberta’da fast food sektörünün TFW’deki yeni kurallardan kötü bir şekilde etkilendiği iddialarını da gülünç bulduğunu paylaştı.   

İşin aslında göründüğü gibi olmadığını belirten Kenney örnek olarak P.E.I eyaletinde yüzlerce kişinin işsiz olduğu ve işsizlik sigortasına bağlandığı buna karşın balık paketleme işi için bir işverenin 245 yeni geçici işçi işe aldığını belirtti.

TFW programının son çare olarak kullanılması gerektiği halde eldeki bilgi ve bulgular programın keyfi olarak kullanıldığını gösteriyor. Kenney Kanadalı işverenlerin yabancı geçici işçileri Kanadalılara tercih ettiğini düşünüyor.

Kenney işverenlere tavsiye de veriyor. İşgücü eksikliği çekiyorsanız işçilerinizi elinizde tutmak ve yeni işçiler kazanmak için onlara daha iyi yevmiye, daha esnek vardiya ve mesai saati verin.

Verilen rakamlara itiraz eden P.E.I Deniz Ürünleri İşlemecileri Derneği sözcüsü Dennis King, Bakanın verdiği rakamların tüm eyalet için geçerli olduğunu oysa yabancı işçiye en çok Kings County bölgesinde ihtiyaç olduğunu belirtti.  

Bakan Kenney TFW’deki reformlar sonrasında 2014 yılın ilk çeyreğinde TFW başvurularında yüzde 75 bir azalma görüldüğünü kaydetti.

Haziran ayında ülkeye yabancı işçi getirme sistemine getirilen yeni kurallar işverenlerin uluslararası arenada işçi bulmalarını zorlaştırdı. Kurallar herhangi bir iş için yeni bir işçi arandığında önceliğin Kanadalı işsizlere verilmesini şart koşuyor.

Bakan TFW için işverenleri, yabancıları Kanadalılara tercih etmekle suçluyor. İşverenler TFW kısıtlamalarının doğru olmadığını düşünüyor.


Murat Kandemir, 29 Eylül 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder