18 Eylül 2014 Perşembe

Kanadalı İşverenlerin Yeni Hızlı Geçiş Göçmenlik Sistemine Hazır Olmaları İsteniyor

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) daha önceden planlandığı gibi işverenlerle ve diğer çeşitli iş çevreleriyle Kanada’nın yeni göçmenlik sistemi olacak ve yılbaşında faaliyete geçecek hızlı geçiş sistemi (Express Entry System) konulu toplantılarına hızla devam ediyor.

2015 Ocak ayında faaliyete girecek olan sistemde Kanadalı işverenler Kanadalılardan bulamadıkları elemanları artık Express Entry sistemi havuzunda bulacaklar.

Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander Kanadalı işverenlerin bu yeni göçmenlik programı için hazır olmalarını bakanlıkça tüm iş sektörleri paydaşlarının katıldığı çeşitli toplantılarda dile getiriyor.  Önümüzdeki haftalarda bir dizi toplantı daha yapılacak.

Express Entry sisteminde Kanada’ya gelmek isteyen göçmen adaylar çevirim içi olarak profil oluşturacak ve en az üç federal göçmenlik programından birisinin kriterine uygunlukları aranacak.

Federal nitelikli iş gören sınıfı (FSW), federal nitelikli işçi sınıfı (FSTP) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) programlarından birisine uygun olan adaylar göçmenlik başvurusu yapmaları için davet edilecek. Ayrıca eyaletler ve bölgelerde hızlı giriş sistemi havuzunda bulunan istedikleri adayları eyalet aday programları kapsamında değerlendirebilecekler.

Hızlı geçiş sisteminde havuzda bulunan adaylar birbirleri arasında sıralamaya tabi tutulacak ve içlerinden Kanada’da ekonomik olarak başarılı olabileceklerine inanılanlar öne çıkarılacaklar. Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı iş teklifi olan veya eyaletçe aday gösterilenlerde dahil olmak üzere ekonomik başarı için en yüksek şans gördüğü kişileri göçmenlik başvurusu yapmaları için davet edecek.

Bakan Alexander bu toplantılarda hızlı geçiş sistemindeki adaylara yapılacak iş tekliflerinin de iş gücü pazarı etki değerlendirmesinden (Labour Market Impact Assessment -LMIA) geçmesi gerektiğini belirtiyor.

Verilen diğer bilgilere göre 2014 yılında şu ana kadar 150 bin kişinin Kanada vatandaşı oldu. Bu sayı geçen sene aynı dönem rakamının iki katından daha fazla.

200’den fazla farklı ülkeden gelen 150.000 kişi tüm yurtta düzenlenen 1.500’den fazla vatandaşlık seremonisinde yemin ederek Kanada vatandaşı oldular.

Büyük Kanada ailesine yeni katılan yeni vatandaş sayısının geçen senelere göre çok olmasını değerlendiren bakan Alexander bunun vatandaşlık başvuru ve değerlendirme sürecinin iyileştirilmesinin bir kanıtı olduğunu belirtti.

Bakan Alexander birikmiş vatandaşlık başvuru dosyalarının önemli bir bölümünün eritildiğini ve insanların yaptıkları başvuru sonrasında daha hızlı vatandaş olduklarının altını çizdi.

Vatandaşlığı zor elde edilen fakat kolay kaybedilen bir hale getirdiği için çokça eleştirilen yeni Kanada vatandaşlık yasası vatandaşlık başvurularında uzun bekleme süresini bir yıldan daha az bir süreye indirme iddiasında bulunuyor. Bakanlık yeni yasa sayesinde 2016 yılına kadar bekleyen başvuruların en az yüzde seksenini eriteceğinden emin görünüyor.

2006 yılından beri 1.3 milyon yeni göçmen Kanada vatandaşı oldu.


Murat Kandemir, 18 Eylül 2014 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder