27 Eylül 2014 Cumartesi

Toronto Üniversitesi’nden Girişimcilik Sertifikası Programı

Kanada’ya yeni gelen göçmenler için bir iş kurmak her açıdan zor bir karar olabilir. İngilizce dili sıkıntısının yanında yapılacak iş ile ilgili olarak kuralların da öğrenilmesi gerekiyor. Mesela Kanada gümrük mevzuatı ve ticaret sistemi ya da vergi kuralları. Ayrıca ne iş yapılacak? Yapılması düşünülen iş para getirecek mi yoksa kısa sürede iflas mı edecek? Ayrıca iş kurmak için gerekli sermaye gereksinimin yanında sosyal ve profesyonel bağlantılar nasıl kurulacak?

Yeni bir ülkede iş kurmanın zorluklarını göz önüne alarak yeni göçmenler için Toronto Üniversitesi Devamlı Çalışmalar Bölümü ve MaRS Keşif Bölgesi (MaRS Discovery District) altı derslik Girişimcilik Sertifikası programını tasarladı.

MaRS girişimcilik programları direktörü ve aynı zamanda program derslerinden birisi olan Girişimciliğin Temelleri dersinin de öğretmeni Keri Damen, girişimcilik sertifikası programının kendi işini kurmak isteyenlere ihtiyacı oldukları bilgi, kaynak, araç ve stratejileri kazandırarak başarılı olmalarına destek olacağını belirtti.

Tüm yeni göçmenlere ve her türlü iş geçmişine sahip olanlara açık olan programda realistik iş ve finans planlamasının yanında doğru pazarı hedeflemeyi ve değerlendirebilme becerileri öğretiliyor.

Katılımcılar stratejik girişimcilik yönetimi konusunda en önemli konuları öğreniyorlar. İşe başlama metodolojisi ile birlikte kısa sürede işlerini nasıl geliştireceklerini öğrenmeye çalışan katılımcılar başarılı girişimciler ve uzmanlardan fikir desteği de alıyorlar.

Kanadalılara göre göçmenler kendi işlerini kurmada daha istekli olmalarına karşın Kanada ticaret etiği ve kültürünü bilmemeleri ve profesyonel bağlantı eksiklikleri önlerine çıkan en büyük sorunlar.

Girişimcilik Sertifika programı göçmen girişimci adaylarına Kanada iş kültürünü anlamalarında yardımcı olacak profesyonel desteği sağlayarak diğer girişimcilerle bağlantı kurabilmelerinin de önünü açıyor.  

Sertifika programında iş kurabilmek için gerekli olan adımların öğretileceği ve özellikle işin nasıl finanse edileceği ve katılımcıların yapmayı düşündükleri iş fikirlerinin fizibilitesinin olup olmadıkları hakkında gerçek hayattan geribildirim alabilecekleri bu program kısaca iş kurmanın başından sonuna kadar olan süreci iyi tanıtmayı ve bu süreçte alınması gereken kararların akıllıca nasıl verileceğini öğretmeyi amaçlıyor.

Ekim 2013’te başlayan Girişimcilik Sertifika programı altı dersin başarıyla bitirilmesini gerektiriyor. Programın kursları: Girişimciliğin Temelleri, Pazar Keşfi ve Araştırması, İş Modeli ve Planı Geliştirme, Müşteri Bulma ve Satış, Ekip Oluşturma ve Yönetme, Finans Bulma ve Yönetme. Program yaklaşık beş hafta sürüyor. Toronto Üniversitesi’nin Mississauga ve St. George kampüslerinde eğitim alınabiliyor.  

Kanada’ya göç eden yeni göçmenler ülkeyi iyi tanımadan franchise işlere giriyor ve tüm birikimlerini bu işlere yatırıyorlar. Ve maalesef yeni iş sahiplerinin yarıdan fazlası ilk senelerinde iflas ediyor ve tüm birikimlerini kaybediyorlar.

Kanada’ya yeni gelen tüm göçmenlere ülkeyi iyi tanımalarını ve iş yapacaklarsa da bir süre bekleyip bu ülkede iş yapmanın ne anlama geldiğini iyi öğrenmelerini tavsiye ederim.

İşte Girişimcilik Sertifikası programı yeni taşınan bu ülkede iş yapmayı öğrenmenin akıllıca bir yolu olabilir.


Murat Kandemir, 27 Eylül 2014 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder