30 Eylül 2014 Salı

Yeterince Değer Görmeyen Yabancı Öğrenciler

Uluslararası öğrenciler onlar. Kanada’ya üniversite okumaya gelen ve Kanadalı öğrenci sınıf arkadaşlarının beş katı öğrenim ücreti ödeyerek okumaya çalışan öğrenciler.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen ve çoğunun okul ücretlerini ailelerinin karşıladığı öğrenciler.

Tam beş katı fazla ödedikleri okul ücretinin dışında Kanada’da ev kirası ödeyen, kitap ve ulaşım gibi giderlerini karşılayan ve hasta olmamak için dua eden öğrenciler.

Ontario eyaleti eğitim ekonomisinin baş lokomotiflerinden olan uluslararası öğrenci pazarını genişletmek ve bölgeye okumaya gelen yabancı öğrenci sayısını arttırmak için harekete geçti. Bölge eğitim sektöründe en büyük payı zaten alıyor. Kanada’ya okumaya gelen uluslararası öğrencilerinin yarısı okumak için bu bölgeyi tercih ediyor.

2010 yılında eyalete daha fazla uluslararası öğrenci çekmek için bir plan yapılmıştı ve beş yıllık plan çerçevesinde yabancı öğrenci sayısının 57.000’in üstüne çekilmesi hedeflenmişti. Şu ana kadar bu hedef kolayca geçildi. Ontario Eğitim, Yüksekokul ve Üniversite Kurumları bakanı Reza Moridi’nin verdiği rakamlara göre 66.417 öğrenci eyalette okuyor. Rakamların açılımı da verildi. Yabancı öğrencilerin 43.159’u üniversitelerde ve 23.258’i de yüksekokullarda öğrenimlerine devam ediyorlar. Eyalet ekonomiyi canlandırıcı etkisi olan yabancı öğrenciler üzerine daha da eğilecek.

Bazı çevreler yabancı öğrencilerin şişirilmiş ücretleri ödeyerek Kanada’da okuduklarını ve karşılığında çok az destek gördüklerini belirtiyorlar.  

Bakan, arzu ettikleri öğrenci sayısını yakaladıklarını ve bunun ötesinde bir şeyler yapmak istediklerini belirtti. Özellikle üniversiteyi bitiren öğrencilerin önemli olduğunun altını çizen bakan her bir yabancı öğrencinin eyalet ekonomisine yaklaşık 35.000 dolarlık bir katkı yaptığını belirtiyor.

Yabancı bir ülkede hem okumaya hem de yaşamaya çalışan bir öğrencinin okuma süresi içinde yaşadığı eyaletin ekonomisine katkısı 35.000 dolar. Büyük miktar.

Şehirlerde canlılık yaratan, kira ödeyen, araç gereç ve kitap gibi birçok şey için alış veriş yapan, ulaşım araçlarını kullanan, yeme-içme giderlerini karşılamaya çalışan yabancı bir öğrencinin yaşadığı kentlerde ekonomiye yaptıkları 35.000 dolara bakılırsa şehirlerde yeni istihdam alanları açtıklarını söylememize gerek kalmaz sanırım.

Ekonomiye yaptıkları katkının dışında eğitimleri sonrası yetişmiş insan gücü olarak eyaletin kalifiye işgücü pazarında çalışmaya hazır oldukları da unutulmamalıdır.

Yabancı öğrenciler sıradan bir Kanadalının ödediği okul ücretinin tam beş katını ödüyor ve maalesef devletin maddi ve sağlık desteğinden mahrum kalıyorlar. Öğrenim süreleri boyunca kullanabilecekleri özel sağlık sigortaları olması gerekiyor ve Kanada devletinin herhangi bir maddi yardım olanağından faydalanamıyorlar. Kısacası yarışa 2-0 yenik başlıyorlar.

Çeşitli öğrenci grupları artık seslerini yükseltiyor. Ontario eyaletinin okul ücretlerine kısıtlama getirmesini ve yabancı öğrencilerin özel sağlık sistemi yerine eyalet sağlık sisteminden (OHIP) yararlanmalarını istiyorlar.

Ontario Lisans Mezunları Öğrenci Derneği (OUSA) Başkanı Jen Carter’a göre geçen sene McMaster Üniversitesinde uluslararası öğrenciler için öğrenim ücretlerine yüzde 32 oranında zam yapıldı fakat Kanadalı öğrencilerin ödemesi gereken öğrenim ücretlerindeki zam oranı sadece yüzde 3’te kaldı.

Jen Carter uluslararası öğrencilerin Kanadalı öğrencilerden fazla öğrenim ücreti ödemesinin normal olduğu fakat öğrencilerin sağılacak inek olarak görülmesinin yanlış olduğunu belirtti.

Kanada İstatistik kurumunun hazırladığı bir raporda konuyla ilgili çarpıcı bilgiler var. Rapor Ontario’da uluslararası öğrenci ücretlerinin geçen seneye göre % 10 artış gösterdiğini doğruluyor.

Okul ücretleri hakkında fikir vermek gerekirse Toronto Üniversitesi’nde dört yıllık sinema çalışmaları bölümünün size maliyetinin yaklaşık 145.000 dolar olacağını söylersem yabancı öğrencilerin Kanada için ne demek olduğunu tahmin edersiniz sanırım. Tabii ki bu kadar yüksek okul ücretlerini her aile ödeyemiyor.
Verdikleri sağlık hizmetlerinin çok kısıtlı olduğu özel sağlık sigortaları öğrencilerin imdadına yetişemiyor. Acil olarak hastaneye başvurup cebinden ödemek zorunda kalan öğrencilerin sayısı hiç az değil. Hatta hasta olup aileleri para gönderdikten sonra hastaneye gidebilen öğrenciler bile var.

Sağlık konusu uluslararası öğrencilerin en büyük sorunu. Kanada Öğrenciler Federasyonu, Ontario’nun sağlık bakanıyla bir toplantıda bir araya geldi ve yabancı öğrencilerin aynı Manitoba ve Nova Scotia’daki gibi eyalet sağlık sisteminden faydalanabilmeleri konusunu görüştü.

Öğrenciler yabancı öğrencilerin sağlık kapsamına alınacaklarına inanıyorlar. Kanada’nın onları sahiplenmesinin önemine dikkat çekiyorlar.

Uluslararası eğitim sektörü aslında birçok batı ülkesinin başlıca endüstrilerinden birisi. Dünyada 4.5 milyon öğrenci yüksek öğrenimlerini yurtları dışında başka ülkelerde yapıyor. Bu rakam on sene önce 2 milyondu. OECD rakamlarına göre bu öğrencilerin yarıdan fazlası Asya ülkelerinden gelen öğrencileri oluşturuyor. ABD dünyadaki yabancı öğrencilerin %17’sini alarak liderliğe oturuyor. Onu İngiltere takip ediyor. Eğitim sektörüne çok önem veren İngiltere’ye giden öğrenciler tüm dünya yabancı öğrencilerin %16’sı. Avustralya % 6 ve Kanada’nın % 5 payı var.

Toronto Üniversitesi (UofT) uluslararası öğrenci sayısını geçen senelere göre oldukça arttırmış görünüyor. Üniversitenin şu an 12.600 öğrencisi var ve bu pazardan aldığı pay yüzde 15.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen yabancı öğrenciler üniversitenin çehresini de değiştirmiş. UofT, Türkiye, Hindistan ve ABD’den daha fazla öğrenci çekebilmek için pazarlama çalışmaları yaptı.

Geliştirilen Step Up adlı yeni bir pilot projede 120 yabancı öğrenciye şehir merkezinde beş gün süren oryantasyon öncesi eğitimi veriyorlar. Bir hafta sürecek eğitimde Ontario akademik sistemi anlatılıyor ve yeni öğrenciler Kanadalı profesörler ve okulun diğer öğrencileri ile tanışma fırsatı buluyorlar. Yani kaz gelecek yerden tavuk esirgenmiyor.

UofT’nin uluslararası öğrencilere Ontario üniversitelerince intihal olarak görülen not alma ile ilgili konularda destek verecek bir öğrenim stratejisi uzmanını işe aldığını da belirtelim.

Kanada akademi dünyası intihal konusunda çok dikkatli davranıyor. Bazı kültürlerde bilginin kamu malı olarak görülmesi ve kişinin bilimsel eserlerinde alıntı yaptığı yerlerde uygun referanslar göstermek zorunda olduğunu bilmemesi gibi durumlar sıkıntı yaratabiliyor.

Batının akademi dünyası yazım kurallarını öğrenmek yabancı öğrencilerin alt etmek zorunda kaldığı diğer zorluklardan birisi.

York Üniversitesi’de bünyesinde okuyan yabancı öğrenci sayısını arttırmaya çalışıyor. Yüzde 10’luk öğrenci kaydıyla yabancı öğrencilerin seçtiği ikinci popüler okul.

Tüm üniversiteler yabancı öğrencilerin kendi okullarına farklı bir renk ve değer katacaklarını söylüyorlar. Böyle düşünmelerinin asıl sebebinin yabancı öğrencinin ödeyeceği astronomik okul ücreti olduğunu bir kenara koyalım. Yabancı öğrenciler okudukları üniversiteye ve dolaylı olarak ülke ekonomisine yaptıkları devasa katkının karşılığını alabiliyorlar mı?

Kanadalı üniversiteler uluslararası öğrencilere çeşitli hizmetleri sunuyorlar. Hoş geldin seremonileri düzenlemek ve havalimanından okula ücretsiz ring seferler yapmak ya da oryantasyon haftası düzenlemek bunlardan bazıları.

Tüm bunlar güzel şeyler. Ailesini, eşini ve dostunu bırakıp başka bir ülkeye okumaya gidecek öğrenciler için bunlar hoş etkinlikler.

Yeterli mi?

Öğrenci dernekleri, okul yöneticileri ve ilgili bakanlıklar öğrencilerin sağlık ve finans konusunda sıkıntılarına çözüm bulmalılar. Amaç onları Kanada’da bir üniversiteye kaydolmalarını sağlamak değil kazanmak olmalı.

Yabancı öğrenciler hak ettiği değeri görmeliler.


Murat Kandemir, 30 Eylül 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder