6 Aralık 2013 Cuma

Bakan Kenney İşverenlerden Öncelikle Yeni Gelen Kanadalılara İş Şansı Vermelerini İstedi

Geçen ay Vancouver şehrinde British Columbia İş Zirvesi’nde konuşan İş ve Sosyal Gelişim ve Çokkültürlülük Bakanı Jason Kenney işverenlere hitaben yaptığı konuşmasında işçi ararken önceliğin Kanadalılar ve özellikle ülkeye yeni gelen ve iş arayan göçmenlere verilmesi gerektiğini kaydetti. Yeni Kanadalı göçmenler iş tecrübesi sahibi becerikli iş gören olup Kanadalı işverenlere iş gücü kaynağı sunuyor.

İstihdam alanı yaratma ve ekonominin büyümesini sağlamanın tek öncelikleri olduğunun altını çizen bakan özellikle Kanada’da işsizlerin olduğunu ve iş fırsatlarının önce onlara sunulması gerektiğini vurguladı. Bakan çalışmaları hakkında bilgi verdi ve eyalet ve bölgelerle işbirliği yaparak göçmenlerin Kanada dışı iş tecrübesi ve eğitimlerinin Kanada’da tanınması programına hız verdiklerini de sözlerine ekledi.

Ülkede yığınla işsiz Kanadalı varken ve ülkeye yeni gelenler kolay iş bulamıyorken yurtdışından işçi getirme trendinin artması da bir tezat oluşturuyor.

2007’de Kanada hükümeti Yabancı İş ve Eğitim Denklik Programı Ofisi’ni (Foreign Credentials Referral Office) açtı. Ofiste uluslararası eğitim almış nitelikli iş görenlere Kanada hakkında bilgi ve çeşitli hizmetler sunuluyor. Proje Kanada’ya yeni gelen göçmenlerin hızlıca Kanada iş gücüne kazandırılması ve yeni ülkeye alışma sürecinin pürüzsüz geçmesi amacını taşıyor.

Program 2009’dan beri belirlenen 14 meslekte uluslararası eğitim almış ve çalışmış elemanların kalifiye ölçüm ve değerlendirmeleri yapılıp azami bir yıl içinde mesleklerinde iş bulabilmelerinin önünü açmıştır.

Hükümet ülke çapında çeşitli organizasyonlarla da işbirliğine giderek programın daha da etkin çalışmasını sağlamaya çalıştı.

2013 Ekonomik Hareket Planı çerçevesinde hükümet Kanadalıların iş bulabilmeleri için ihtiyacı oldukları bilgi ve iş becerileri kazanması için eğitim çalışmalarına da hız verdi. Bunun içinde en önemlileri özellikle çıraklara ve daha az temsil edilen gruplara yönelik Kanada İş Bursu olanakları.

Yabancı Denklik Programı, FCR (Foreign Credential Program) bir göçmenin Kanada dışında yapmış olduğu mesleği ve aldığı eğitiminin Kanada’da tanınması programıdır. İşçiler mesleklerini Kanada içinde ya da herhangi bir ülkede tanınmış olup olunmadığına bakılmaksızın istedikleri yerde çalışabiliyor olmalılar. Bunun adına işçilik hürriyeti de diyebiliriz.

Bu program için proje sağlayacak organizasyon ve kar amacı gütmeyen çeşitli kuruluşlar devletten gerekli fon desteği alabiliyorlar.  

FCR programı sayesinde Kanada iş tecrübesi olmayan göçmenler eğitim ve iş tecrübelerinin Kanada içinde tanınması sayesinde mesleklerinde iş bulabiliyorlar.

Yine bu program sayesinde yeni göçmenlerin en çok sıkıntı çektiği konular olan yeni bir ülkeye, diline ve kültürüne alışma dönemi ve Kanada tecrübesi noksanlığı gibi sorunların üstesinden gelinebiliyor.  

Bir kurum tarafından regüle edilen (mimar, dişçi, doktor gibi) mesleklerde FCR programı genelde eyalet veya bölgedeki ilgili mesleğin düzenleyici kuruluşu tarafından yürütülüyor.

FCR programı eyalet ve bölge sorumluluğunu kapsayan bir program olduğu için programın yürütülmesinde nerdeyse 500 profesyonel meslek odası, bazı eyalet kuruluşları, yüksek eğitim kurumları, çıraklık eğitim kurumları ve sivil toplum kuruluşları gibi birçok ilgili kurum ve kuruluşun katkıları oldukça büyük.

Federal hükümet ekonomik birlik oluşturulmasını temin etmeye çalışıyor. Ulusal koordinasyonun sağlanması, eyalet ve bölge hükümetlerinin kapasite artırımı, bazı STK’ların da proje katkı yapacak insiyatifleri için desteklemesi ve isteyen herkesin bilgi sahibi edinilmesi sorumluluklarını yürütüyor.

Kanada İnsan Kaynakları ve Sosyal Gelişim Departmanı (HRSDC), Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) ve Sağlık Bakanlığı programın hak ettiği yere gelmesi için işbirliği yapıyorlar.


Murat Kandemir, 6 Aralık 2013  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder