25 Aralık 2013 Çarşamba

Ontario Eyaleti Mültecilerin Sağlık Harcamalarını Karşılama Kararı Aldı

Ontario Eyalet hükümeti Quebec, Nova Scotia, Saskatchewan, Alberta ve Manitoba eyaletlerine katılarak bölgesinde bulunan mültecilerin acil ve temel sağlık harcamalarını karşılama kararı aldı. Eyaletin bu kararı Hamilton şehrindeki sağlık hizmetleri veren kuruluşlarınca memnuniyetle karşılandı.

Bilindiği gibi Kanada’da bulunan siyasi sığınmacıların sağlık giderleri Federal Sağlık Sigortası (IFH) tarafından sağlanıyordu. Federal hükümetin tasarruf tedbirleri kapsamında aldığı kararlar neticesinde IFH programı iptal edilerek mülteci sağlık harcamaları eyaletlerin sorumluluğuna itildi.

IFH programı 55 yıldan fazla uygulamada bulunuyor ve siyasi sığınmacıların temel sağlık giderlerini karşılıyordu. Geçen sene Haziran ayında o zamanın Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Jason Kenney tarafından programa son verilmiş ve ülkede yaşayan binlerce mültecinin temel ve acil sağlık hizmetlerinden mahrum kalmasına yol açmıştı.

Federal hükümetin bu kararı sonrası trajik olaylar yaşanmış hastalanan çocuklar muayene olamamış özellikle hamile kadınlar ve kanser hastaları tıbbi bakım, teşhis ve tedavi alamamıştı.

Çeşitli çevreler federal hükümetin bu kararını insanlık dışı bularak ağır eleştirilerde bulunmuşlardı.

Ontario hükümeti yaletteki tüm mültecilerin temel ve acil sağlık ihtiyaçlarını karşılamaya karar vererek federal hükümetin bıraktığı bu boşluğu doldurmuş oldu.

Aslında son bir buçuk yılda olan şey acil hizmetler ve hasta mültecilerin tıbbi tedavi masraflarının hastaları geri çeviremeyen hastanelerin üzerine kalmasıydı. Bu süre içerisinde de bunu gören bazı eyaletler masrafları kendi bütçelerinden karşılamaya başladı.

Ontario’nun bu kararına mültecilere sağlık bakım hizmetleri veren hastanelerden destek geldi. Eyaletin temel sağlık tedavilerinin karşılanması artık trajik olayların yaşanmasına engel olacak.


Murat Kandemir, 25 Aralık 2013 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder