20 Aralık 2013 Cuma

Kanadalı Emeklilerin ABD’de Uzun Süre Kalması Vergi Sıkıntısı Yaratabilir

Sıcak bölgeleri seven ve emekliliğini ABD’nin sıcak yerlerinde geçirmek isteyen Kanadalı emekliler ABD’de göçmenlik kanunları yönünden ziyaretçi olarak ne kadar kalabileceklerini biliyorlar. 183 günden biraz az.

Bu kalış süresi her an değişebilir. Hatta önümüzdeki yıl olacak gibi.

Geçen yaz Birleşik Devletler Senatosu bir taşınmaz malvarlığı üzerinde en az 500.000 dolar harcayacak 55 yaş üstü Kanadalı emeklilerin ülkede göçmenlik vizesi olmaksızın 240 güne kadar kalmalarına izin veren yasayı onaylamıştı. Bu süre şu an için uygulanan süreden (183 gün) iki ay daha uzun. Yasal değişiklik Temsilciler Meclisinde geçmiş olmasının dışında Seyahat İstisnasıyla Yaratılan İşler Yasası’nın (JOLT) de kısa zaman içinde kanunlaşacağına emin gözüyle bakılıyor.

‘Kanada emekli vizesi’ diye adlandırılan vize aslında ABD ekonomisi için gelir anlamına geliyor. JOLT 2011 yılında tasarlanmış ve bu yasayla zengin olan Kanadalıların sınırın güneyindeki ABD devletlerinde taşınmaz mal alabilmelerine olanak tanınması amaçlanmıştı.

Bu yasa sonrasında özel bir vize muafiyeti uygulamasının da gelmesi bekleniyor. Bu sene olmasa bile önümüzdeki sene mutlaka. Bu vize muafiyetinin ABD içinde vergi ve sağlık durumları konularında sorunlar yaratacağı düşünülse de uzmanlar yurtdışından paranın gelmesi açısından bu sorunları aşma eğiliminde.  

Aslında asıl problem vergi kanunları. Vergi kanunları göçmenlik kanunlarıyla aynı çizgide tasarlanmamış. Diğer bir deyişle sadece göçmenlik kanunlarına göre Birleşik Devletler’de sekiz aya kadar kalınabiliyor olmak vergi uygulamalarından muaf olunacağı anlamına gelmiyor. Hatta bazı uzmanlar uyarıyor. ABD’de yaşayan Kanada vatandaşının vergi uygulamaları kapsamında sorumlu olabileceği ve tüm dünya gelirinden vergi vermek zorunda kalabileceği uyarısı da yapılıyor.

Vergi açısından birisinin ABD ikamet sahibi olup olmadığı ve vergi kanunlarına muhatap olup olmayacağının belirlenmesi problem teşkil ediyor. Bu sene ABD’de kaldığınız süreyi hesaplayın ve bir önceki yıl kaldığınız sürenin üçte birini ve ondan bir önceki yılda kalınan sürenin altıda birini hesaplayın ve şimdi bu rakamları toplayın. Eğer son üç yıl için 120 gün ve daha fazlası çıkarsa siz o zaman ABD sakini sayılıyor ve mükellef olarak tanımlanıyorsunuz. Aynı tanımlama ABD’de bir yıl içinde 183 gün ve daha fazla kalanlar için de geçerli.

O zaman size federal gelirlerin toplanmasından sorumlu olan Dahili Gelir Hizmetleri (IRS) vergi dairesinden selam var.

Bu yeni oluşturulacak vize ile mesela ABD’de 240 günü geçmeyecek şekilde bir yılda 180 gün rahatça kalabileceksiniz. Bu vize ile ABD’ye giriş yaptığınızda ve 183 gün ve daha fazla kaldığınızda vergi uygulamaları açısından aynı ABD vergi mükellefleri gibi değerlendirilecek ve ABD içi ve dışındaki gelirlerinizden vergi vermek zorunda kalacaksınız.

Vergiden muaf olmak için doldurulması önerilen Yakın Bağlantı Muafiyeti denen 8840 Formu (Closer Connection Exception) IRS’e göndermek her zaman işe yaramayabilir. ABD’de vergi yasası çok sert. Ve bazen cüzi çıkacak bir vergiyi ödememek ya da ödemeyi unutmak karşınıza asıl vergi miktarının birkaç katı kadar ceza ödemek olarak çıkabilir. Kısacası verginin kendisi değil ama cezaları çok ağır.

Bir de emlak vergisi var. ABD’de gayrimenkul sahibi bir Kanadalı hayatını kaybettiğinde yüzde 40’lara varan emlak vergisi ödemek zorunda kalacak. Bu da malvarlığı olan Kanadalılar için ABD’de daha fazla vergi anlamına geliyor.

Bitmedi. Bu vergi durumunun bir de Kanada tarafı var. Bu vizeyi aldın ve 240 güne kadar ABD’de sıcak bir yerde yaşamanın keyfini sürerken ABD vergi mevzuatlarıyla uğraşıp daha sonra da Kanada Gelir İdaresi (CRA) ile de başınız ağrıyabilir. Onlarda vergini öde diye diyecek.

Kanada dışında altı aydan daha fazla kalırsanız eyalet sağlık kapsamından da çıkarılırsınız ve Kanada’da yaşamaya devam etmedikçe sağlık hizmetleri alamazsınız. ABD’de özel sağlık sigortası yaptırmalısınız. Bu da ABD’de yaşamaya karar vermenin sağlık sonuçları.

Bu yaz iki ülke arasında hayata geçirilecek uygulamalardan birisi de sınır geçişlerinde hem giriş hem de çıkış kayıtları eş zamanlı tutulacak olması. Eskiden bu ülkeler sadece girişleri kayıt altına alıyordu.  

Sonuç olarak emekli olan bir Kanadalının ABD’nin sıcak devletlerinde yaşama kararı vermesi olacak sonuçların iyi tahlil edilmesini gerektiriyor. ABD’de yaşanıldığı esnada ne tür vergiler ödenmek zorunda kalınacak? Kanada’da yaşanılmadığı için kaybedilen sağlık kapsamı konusunda ne yapılacak? ABD’de nasıl bir sağlık hizmeti nereden temin edilecek?     

Dikkat! Sıcak bir ülkede emekliliğin tadını çıkarmak çok pahalıya mal olabilir.


Murat Kandemir, 20 Aralık 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder