3 Aralık 2013 Salı

Kanada Tecrübe Sınıfı (CEC) Göçmenlik Başvuruları

9 Kasım 2013’ten geçerli olmak üzere Kanada Tecrübe Sınıfı, CEC’den kabul edilecek göçmen sayısı her bir yıl için en fazla 12,000 olacak. Böylece önceden kota olmayan CEC sınıfında da kota uygulaması başlamış oldu.

2011 yılı Ulusal Meslek Sınıflandırması, NOC’de B seviyesi beceri gerektiren işlerde her bir meslekte en fazla 200 başvuru yapılabilecek. CEC programı için özellikle B seviyesinde belirlenen altı meslekte başvuru yapılamayacak. 

Kanada Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası’nda (IRPA) yapılan bir değişiklikle Haziran 2008’de uygulamaya konan Kanada Tecrübe Sınıfı şu ana kadar Kanada’da iş tecrübesi sahibi geçici işçi ve eğitim almış uluslararası öğrencilerin daimi ikamet sahibi olmalarına imkan tanıdı. Şu ana kadar 25,000 kişinin daimi ikamet sahibi olduğu CEC popülaritesi en artan göçmenlik programı oldu.

Göçmenlik programları içerisinde en hızlı büyüyen kategori olan CEC hem çok beğenildi hem de dosya yığılmaları başladı. 2009’da sadece 2,500 kişi CEC sayesinde göçmen olurken bu sayı 2012’de 9,000’e ulaştı. Bu sene Kanada tecrübe sınıfı kategorisinden 10,000 kişinin göçmen olacağı planlanırken bu sayının gelecek sene 15,000 olması kararlaştırıldı.

CEC’den göçmenlik başvurusu yapabilmek için göçmen adayının aşağıdaki temel kriterleri taşıması gerekiyor.

Son üç yıl içinde edinilmiş en az 12 aylık tam zamanlı (ya da eşit oranda yarım zamanlı) iş tecrübesi,
Kanada içinde Quebec Eyaleti dışında herhangi bir yerde yaşamayı seçmesi,
Kanada iş tecrübesinin yasal yoldan edinilmesi,
Minimum dil seviyesine sahip olunması.  

Programdan ülkede geçici çalışma izni sahibi işçiler dışında özellikle Kanada’da okuyan ve eğitimlerinin sonunda kendilerine verilen mezuniyet sonrası çalışma izni (PGWP) ile Kanada’da bir yıl çalışan uluslararası öğrenciler faydalandı.

CEC başvurularında yıllık alınacak göçmen sayısı 12,000’de sabitlendi.  Ve artık NOC B beceri seviyesindeki her bir meslek için en fazla 200 başvuru alınacak. Aşağıda NOC kodu belirtilen 6 meslekte yapılan iş tecrübesi CEC başvurusunda geçerli olmayacak.

Restoran veya perakende sektörü çalışanlarının CEC programı altında kabul edilmemesi tartışmalara yol açsa da aşağıdaki altı meslek mensupları iş tecrübelerini bu program altında gösteremeyecek.

1221 –Administrative officers
1241 –Administrative assistants
1311 –Accounting technicians and bookeepers
6211 –Retail sales supervisors
6311 –Food service supervisors
6322 –Cooks

NOC’de beceri seviyesi O veya A türü mesleklerde 200 kota sınırlaması bulunmuyor. Fakat CEC programında toplam kabul edilecek göçmen kotası 12,000 başvuru ile sınırlı.  

Değişik beceri seviyesindeki mesleklerde uygulanan kotanın sebebi O, A ve B türü beceri gerektiren meslek sahiplerinin CEC programı altında yapacağı başvuru sayılarını dengelemek.

Toplam başvuru kotası ve meslek kotasında CEC başvurusunun Nova Scotia’nın Sydney kentindeki CIO  (Merkezi Kabul Ofisi) merkezi tarafından değerlendirmeye alındığı tarih ve rutin ofis prosedürünün başladığı tarih baz alınacak.

Kota sınırlaması yıllık olarak belirlenmekle birlikte 9 Kasım 2013’te başlamış bulunuyor ve bitiş tarihi ise 31 Ekim 2014 olacak. Bundan sonraki yıllar da yayınlanan tebliği uyarınca 1 Kasım -31 Ekim tarihleri kota başlangıç ve bitiş tarihi olarak uygulanacak.

9 Kasım 2013’ten önce yapılan CEC başvuruları programdaki yenilikten etkilenmeyecek. CIO özellikle 9 Kasım günü ve sonrası başvurularını yeni düzenlemeye göre değerlendirecek.


Murat Kandemir, 3 Aralık 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder