31 Aralık 2010 Cuma

Kanada Göçmenliği Başvuruları ve Yasal Temsilciniz

Son zamanlarda çok konuşulan konulardan biri de Türkiye’de yerlesik bir Kanada göçmenlik firmasının yüksek miktarlarda para aldığı ve bunun karşılığında insanlara Kanada göçmenlik hayalleri vererek dolandırdığı iddialarıdır.

Mesleğim de Kanada göçmenlik konusu olduğundan bu konuyla iligili olarak bir yazı yazmak artık zorunlu oldu.

Kanada dünyada en fazla daimi göçmen veya dönemsel işçi alan ve öğrenci kabul eden ülkelerden biridir. Bunun yanında dünya genelinde bir çok insanın yaşamayı hayal ettiği bir ülke konumundadır.

Türkiye’den de haliyle Kanada’ya bir hayli ilgi ve alaka var. Türkler Kanada’ya gelmek için yollar araştırıyor. Yasal yollardan gelmek isteyenlerden tutunda yasa dışı yolları araştıran ve hatta bunun için servet ödemeye hazır insanlara bile rastlanabiliniyor.

Talep fazla olunca doğal olarak konuyla alakalı bir çok internet sitesi, forum, mail grupları ve yurtdışı eğitim & göçmenlik danışmanlığı yapan siteler vs. var. Suistimale açık bir konu olduğundan kötü niyetli kişiler de ortada cirit atıyor.

Bu tür firmalara ya da kişilere para kaptıran, yıllarca bekletilen kişilerin yorumlarını sosyal paylaşım sitelerinde ama özellikle mail gruplarında bol bol okuyoruz.

Peki ne yapabiliriz? Başvuru sürecinde ve sonrasında kişisel olarak önlemimiz ne olabilir?

Önlemler konusunda öncelikle şunu belirtmeliyim. Başvuru tipi ve süreci ne olursa olsun tüm adaylar pek gerçekçi olmayan ifadelere inanmamalıdır. Mesela aklıma gelenler şunlar.

“Kanada bu yıl 150 bin göçmen alacak” Cümle doğru da kullanılış şekli yanlış. Bu cümle içinde kullanılan bir ilanda insanları aldatmaya yönelik kullanılıyor. Sonuçta Kanada her yıl tüm dünyadan alıyor göçmenleri sadece bizim ülkeden değil ayrıca her gelenin girebileceği bir sistem varmış iması yatıyor. Böyle bir şey yok. Göçmen adaylarından istenen çok önemli kriterler var.

“Kanada Türkiye’den 200 mali müşavir alacak” Allah allah benim niye haberim olmadı acaba?

Bir yıldan daha kısa sürede Kanada Göçmenlik şansı!” Çok iddialı bir cümle, aslında doğru da olabilir ama programın cinsini bilmek gerekiyor çünkü bazı programlarda başvuruların sonuçlanması 3 yılı bulabiliyor.

“Kanada göçmenlere kapılarını açtı” Kapatmışmıydı ki? O kapı hep açık. Bu şekilde yanıltıcı bir ifade olabilir mi? Sanki sadece bugün açık o kapı. İyi hemen gidelim Kanada’ya.

“Çok sayıda aşçı alınacak?” Kim alacak? Ne zaman alacak? Hangi programla gidecek insanlar? Önüne ve arkasına istediğinizi koyabilirsiniz. Çok genel ve hiç bir şey ifade etmeyen bir cümle.

“Kanada’a yüksek ücretli çalışma fırsatı” Kanada’daki bir işveren sizi görmeden, mülakat etmeden nasıl işe alabilir? Hadi oraya gittiniz diyelim ve Kanada’da mesleğinizle ilgili bir iş bulabildiniz –ki bir sure için bu da çok zor- ama orada verilen ücretler ile Türkiye’de verilen ücretler niye karşılaştırılır ki? Tabii ki orada verilen ücretler Türkiye’dekinden fazla ama bu orada çok zengin bir hayatın size beklediği şeklinde anlaşılırsa o zaman bu cümle aldatıcıdır. Sonuçta Kanada kazanıp Kanada’da harcayacaksınız ve orasıTürkiye’ye göre pahalı bir ülke.

Diğer bir önlem de Kanada göçmenlik başvurusu işlemleri eğer bir temsilci vasıtasıyla takip edilecekse –ki kendiniz de kendi işleminizi yapabilirsiniz- mutlaka bir avukat ya da bir göçmenlik danışmanı ile takip etmelidir. Avukatlar eyaletlerin barolar birliginden, göçmenlik danışmanları (immigration consultants) da http://www.csic-scci.ca/ adresinden takip edilerek bulunmalıdır.

Üçüncüsü de bir çok avukat, ya da göçmenlik danışmanı müşterilerinden aşama aşama para almaktadır. Yani göçmenlik programları ve katedilen aşamalara göre ödemeler yapılmalıdır ve bunlar kesinlikle yazıya dökülmelidir. Yazıya dökülen anlaşmalar mutkala anlaşılır bir dille yazılmalı ve okunmalıdır.

Aday kendisine verilen, imzalatılan veya kendisinden istenen herşeyin bir kopyasını mutlaka saklamalıdır. Bu evraklar daha sonra ihtilaf çıktığında delil niteliğinde kullanılmaktadır. Aday başvuru konusunda bilinçlenmeli ve gerektiğinde kontrolü elinde tutumalıdır.

Son olarak da Kanada’ya Job Offer -İş Teklifi- ile giden kişiler şunu bilmeli ki Job Offer veren şirket adayı Kanada’da işe almak zorunda değildir. İnanması zor ama doğru. Job Offer bir niyet göstergesidir ve maalesef onu veren isverene herhangi bir sorumluluk yüklememektedir dolayısıyla bu belge sadece Göçmenlik prosedorlerinde kullanılan bir belgedir. Kendisine Job Offer ayarlanarak işlemleri yapılan kişi mutlaka bunun bilincinde olmalıdır.

2010 yılının son makalesini yazdım. 2011 yılının herkese sağlık mutluluk ve başarılar getirmesini temenni ediyor bol kazançlı günler diliyorum.

Murat Kandemir (CCIC, FCMI)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder