9 Mart 2011 Çarşamba

Federal Nitelikli Eleman Programında Öngörülen Değişiklikler


Yurttaşlık ve Göçmenlik Kanada (Citizenship and Immigration Canada, CIC) Federal Nitelikli Eleman Programı (Federal Skilled Worker Program) için yapılacak bazı değişikliklerle ilgili olarak ilgili kurumlardan görüş almakta olduğunu bildirdi. Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı Federal Nitelikli Eleman Programındaki 3 başlıkta alınacak maksimum puanları ve miktarlarını değiştirmeyi planlıyor. Puan değiştirilmesinin yanı sıra Kanada’lı bir işverenden alınan iş tekliflerinin de değerlendirilmesinde daha sıkı kurallarında uygulanacağı da yapılması planlanan değişikliklerin içinde yer alıyor. Bakanlık yapılması planlanan bu tür değişikliklerin Kanada ekonomisinin ihtiyaçlarına göre ayarlandığını ve planlanan bu düzenlemenin yeni gelenlerin Kanada’ya entegrasyonuna daha çok imkan vereceğini iddia etti.

Faktörlere göre verilen puanlar
Daha önce de olduğu gibi Federal Nitelikli Eleman başvurusunda bulunacak adaylar bu programa kabul edilmek için 100 üzerinden 67 puan almak zorundalar. Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı bu programda başvuracak adayların dil, yaş ve iş tecrübesi gibi kısımlardan alacakları maksimum puanlarda değişiklik yapmayı planlıyor. Şu an için dil grubundan adaylar İngilizce ve Fransızca dilleri için maksimum 24 puan, yaş grubundan da 21-49 yaş arası olanlar en çok 10 puan ve iş tecrübesi sınıfından da son on yıldaki iş tecrübeleriyle en fazla 21 puan alabiliyorlar.
Hâlihazırda uygulamada olan faktörlere göre alınacak maksimum puan listesi şöyledir:
Faktör..............................................................................................Puan
Eğitim...................................................................maksimum 25 puan
İngilizce ve/veya Fransızca dil bilgisi..............maksimum 24 puan
İş Tecrübesi.........................................................maksimum 21 puan
Yaş........................................................................maksimum 10 puan
Kanada’dan iş teklifi...........................................maksimum 10 puan
Uyum faktörü.....................................................maksimum 10 puan
Toplam..................................................................................100 puan
Alınması gereken minimum..................................................67 puan

Dil faktörü
Yapılması düşünülen değişikliklerden birisi adayın resmi dillerin birinden (İngilizce veya Fransızca) alacağı maksimum puan miktarını 16’dan 20’ye yükseltmektir. Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Departmanı aynı zamanda bazı mesleklerden düzeylerine göre minimum dil seviyeleri istenilmesini de planlıyor. Bundan sonra doktor, hemşire veya mühendis gibi mesleklerden daha yüksek dil seviyesi istenecek. Kalifiye işçi olarak (sıhhi su tesisatçısı, boyacı vs) başvuran deneyimli adaylardan da minimum dil becerisi istenecek.

Yaş faktörü
Yurttaşlık ve Göçmenlik Kanada departmanı adayların yaştan alacağı puanda da değişikliğe gitmeyi planlıyor. 21-49 yaş arası adaylar şu an en yüksek puan olan 10 puanı alabiliyorken yapılması planlanan değişiklikle bu sınır 21-35 yaş arasına maksimum 10 puana indirilecek.

İş Tecrübesi Faktörü
Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik departmanı iş tecrübesinden elde edilebilecek maksimum puanı 21’den 15’e düşürmeyi planlıyor. Departman, yabancı işçilerin Kanda dışındaki ülkelerdeki iş tecrübelerinin Kanada’da iş şansı için güçlü bir gösterge olduğunu düşünmüyor ve bunu yerine dil ve yaş faktörüne verilecek ek puanların daha uygun olacağına inanıyor.

Düşünülen diğer değişiklikler
Kalifiye işçilerin Federal Nitelikli Eleman sınıfına başvurmalarını daha da kolaylaştırmak için Bakanlık universite eğitimi olmayan kalifiye eğitim sertifika sahibi olan kalifiye elemanlardan istenen eğitim sürelerinin de indirilmesi hedefleniyor. Halihazırda lise sonrası bir yıllık kalifiye bir meslek eğitimi olanlardan eğitim faktöründen maksimum puan almaları için 13 yıllık eğitim süresi isteniyor. İki yıllık meslek diploması olan adaylar da 14 yıllık ve 3 yıllık meslek eğitimi olan adaylar da 15 yıllık eğitim süresini göstermek zorundalar. Şayet getirilmesi planlanan değişiklikler kabul edilirse adaylar daha az eğitim süreleriyle eğitim faktöründen maksimum puan alabilecekler.

Bakanlığın uygulamaya koymayı bir diğer yenilik de adaylardan kendi mesleklerinin odaları tarafından uygun olarak görülme şartıdır. Yani eğer başvuran kişinin mesleği Kanada’da bir lisans alınarak yapılan meslekse (örneğin elektrikçilik ya da mühendislik vs.) yeni uygulanacak olan değişiklikle başvuran kişi göçmenlik başvurusu yapmadan önce kendi mesleği için Kanada’da lisans veren kuruluşa/odaya başvurup eğitimlerinin ve tecrübelerinin o kuruluş tarafından onayını almak zorunda kalacak.

Son olarak değiştirilmesi planlanan son uygulamada Kanada’dan yapılacak olan iş tekliflerinin değerlendirilmesi konusunda olacak. Eğer uygulama yürürlüğe konarsa bundan sonra Kanada’dan bir işverenin başvuran adaya yapacağı iş teklifi sıkı bir şekilde kontrol edilecek ve gerçekliği araştırılacak. Daha önce bir çok göçmenin sahte iş teklifleri ile dolandırıldığı da göz önüne alınırsa bu konudaki önlemler çok yerinde görünüyor.

Kanada Federal Nitelikli Eleman programına başvuracak adayların bu konuda dikkatli olması ve yukarıda bahsi geçen öngörülen değişikliklerin uygulama konulup konulmadıklarını sıkı bir şekilde takip edip başvurularını ona göre yapmaları gerekiyor.

Göçmenlik Bürosu olarak biz bu tür değişiklikleri tam zamanında duyuruyor toplumu bu konuda zaten bilinçlendirmeye gayret ediyoruz. Bir dahaki makalemizde görüşmek üzere.

Yeni bir web site hazırlığı içindeyiz. Yeni sitemiz www.kanadagocmenlik.net tir. Bu site de tam hazırlandıktan sonra ziyaretinize açılacaktır.

Murat Kandemir (CCIC, FCMI)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder