25 Temmuz 2011 Pazartesi

Bakanlık Kanada Göçmenliğini Masaya Yatırıyor

Kanada Vatandaşlık ve Çok kültürlülük Bakanı Jason Kenney tarafından göçmenlik sorunları ile ilgili ülke çapında istişare toplantıları yapıldı. Bakan, Kanada göçmenliğinin geleceği konusunda yorumlar almak ve fikir alışverişinde bulunmak üzere ilgili kurum/kuruluşlarla, sivil toplum kuruluşları ve toplumla bir dizi toplantıda buluştu. 12 Temmuz Calgary, 18 Temmuz Vancouver, 20 Temmuz Toronto ve 22 Temmuz’da Montreal’de istişare toplantıları düzenlendi. Ayrıca bundan sonra katkı yapmak isteyenlerin de online olarak yaz boyu konu ile ilgili olarak katkı yapabilecekleri de belirtildi.


İstişare toplantıların amacının Kanada’ya kabul edilecek göçmen sayıları ve oranları konusu olduğu bildirilirken makul bir başvuru işlemi süresi oluşturulmasıyla göçmenlik başvurularının daha etkin olarak sonuçlandırılması gibi önlemlerinin yanı sıra başvurularda yapılan sahtekarlık gibi sorunların da masaya yatırılması amaçlanıyor.

Toplantılarda Bakan aşağıdaki konularda görüş alışverişinde bulundu.
-Kanada’ya ger sene kaç adet göçmen kabul edilmesi gerektiği,
-Göçmenlik sınıfları oranlarının dağılımlarının ne olacağı (Nitelikli Eleman, Öğrenci, Ziyaretçi ve Geçici İşçi sayıları vs)
-Ne tür adil ve etkili bir sistem oluşturulması gerektiği.

Planlama aşamasında Kanada hükümeti her sene kaç adet göçmen kabul edileceği ve hangi sınıflarda ne oranda göçmen kabul edileceği gibi kararları birçok faktöre göre veriyor. Ana faktörler hükümetin hedefleri, eyaletlerin talepleri ve ekonomik şartlar olarak belirtiliyor. Bakanlık aynı zamanda bu tür başvuruları makul zaman içinde sonuçlandırma yetisini ve yeni göçmenlerin yerleşeceği yerlerin kapasitesini de düşünmek zorunda.

Ayrıca Bakanlık Kanada’nın gün geçtikçe yaşlanan nüfusunun da farkında. Kanada doğum oranlarının çok düşük olması, Kanada işgücü piyasasının karşılaştığı sorunlar ve Kanada’da her sene emekli olanların sayıları ve onlara verilecek maaşların yanı sıra onların sağlık giderlerinin artışı Kanada devletini önlem almaya itiyor.

Halihazırda göçmenlik sınıfları ve oranları şöyle sıralanıyor. Tüm göçmenlik başvurularının %60’ını ekonomik başvurular (nitelikli eleman başvuruları gibi), %26’sını aile başvuruları (eş-anne-baba sponsorluğu başvuruları gibi), %14’ünü de iltica ve insan hakların temellerinde kabul ettiği başvurular alıyor. Bakanlık aynı zamanda bu oranların da Kanada için uygun olup olmadığının da cevabını arıyor.

Bakanlığın bu tür toplantılarla göçmenlik konusuyla ilgili kurum ve kuruluşlara ve halka katkı yapma fırsatı vermesinin yanı sıra bu toplantılarla Bakanlık küresel göçmenlik sistemleri esnasında vermek zorunda kaldığı kararları da halkla ve ilgilenen kurum ve kuruluşlarla paylaşmayı da hedefliyor.

Hedeflenen ilgili kurum ve kuruluşların içinde işverenler, işçi camiası, akademisyenler, eğitim kurumları, profesyonel kurumlar, ticaret kurumları, düzenleyici meslek odaları, belediyeler, yeni göçmen yerleşme hizmeti veren STK’lar ve etnik kültürel kurumlar bulunuyor.

Bakanlık konu ile ilgili toplantıları ve veri toplamasını bitirdiğinde kendi raporunu yayınlayacak.

Konu ile ilgili daha fazla bilgi almak isteyen ve hatta online olarak Kanada Göçmenliği konusunda Bakanlığa bilgi sağlamak isteyen ilgili kurumlar www.cic.gc.ca/english/department/consultations/index.asp. adresine kayıt yaptırabilirler.
Bakan Jason Kenney’in konu ile ilgili sonraki açıklamalarını ve istişare toplantıları sonuç raporunu buradan duyuracağım.

Murat Kandemir 25 Temmuz 2011

Bakanlığın duyurularını Twitter’de takip edebilirsiniz.
Bakanlığın duyurusu için:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder