15 Kasım 2011 Salı

Kanada’daki Doktora Öğrencileri Artık Federal Nitelikli Eleman Kategorisinde Göçmenlik Müracaatı Yapabilecek

5 Kasım 2011’den itibaren Kanada eğitim kurumlarında doktora eğitimlerini sürdüren uluslararası öğrenciler Federal Nitelikli Eleman Kategorisinde (Federal Skilled Worker Category) Kanada için daimi göçmenlik başvurusu yapabilecekler. Konu Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın kendi internet adresinde bir basın açıklaması ile duyuruldu.

Kanada bu girişim ile her yıl doktora eğitimi yapan en az 1000 uluslararası öğrenciye daimi göçmenlik statüsü vermeye hazırlanıyor.

Girişimin asıl mimarı olan Devlet Bakanı Gary Goodyear Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney ile birlikte bir resepsiyon da projeyi açıkladılar. Bakan Goodyear konuşmasında, “Doktora mezunları ekonomi için önem arz ediyor. Araştırma yapıyor, inovasyonu teşvik ediyor ve sahip oldukları bilgilerini başkalarına öğreterek paylaşıyorlar. Ve kısaca söylemek gerekirse Kanada’nın onlara ihtiyacı var” diye konuşarak doktora öğrencilerine verdikleri değeri gösterdi.

Bu yeni girişimin aynı zamanda Kanada’yı doktora eğitimi için arzu edilen bir ülke yapması ve Kanada üniversitelerinin en iyi öğrencileri kendilerine daha kolay cekmesi için olanak yaratacağı da düşünülüyor.

İstatistiklere göre Kanada’da doktora yapan öğrenciler Kanada’da okuyan tüm uluslararası öğrenci sayısının dörtte birine tekabül ediyor.

Kanada Üniversiteler ve Yüksekokullar Birliği (Association of Universities and Colleges of Canada) yeni girişimden oldukça memnun. Birliğin başkanı Paul Davidson yeni girişimi övdü.

Federal Nitelikli Eleman (FSW) kategorisinde Kanada’ya daimi göçmenlik başvurusunu aşağıdaki özellikleri taşıyan öğrenciler yapabiliyor.

1. Kanada’da bulunan ve bulunduğu eyaletçe tanınmış özel veya devlet yüksek okllarından birinde doktora eğitimine devam eden VE doktora eğitimlerinin en az iki yıllık sürecini bitirmiş olan, VE okulla ilişiklerinin kesilmemiş olanlar VE öğrendikleri bilgi ve becerileri kendi ülkelerinde kullanmak özere dönmelerini gerektirecek Kanada Devleti maddi yardımı (Government of Canada award) almamış olan uluslararası öğrenciler,

VEYA

2. Kanada’da doktora eğitimlerini tamamlamış ve Kanada göçmenlik başvurusu yaptığı tarihten itibaren 12 aydan fazla zaman geçmemiş ve öğrendikleri bilgi ve becerileri kendi ülkelerinde kullanmak üzere dönmelerini gerektirecek Kanada Devleti maddi yardımı (Government of Canada award) almamış olan uluslararası öğrenciler

Her sene bu kapsamda kabul edilecek Doktora programı öğrencisi veya mezunu sayısı da 1000 ile sınırlandırıldı. Bu sayıya ulaşılması halinde başvurular bir sonraki yıla kadar kabul edilmeyecek. Şu an için 5 Kasım 2011-31 Ekim 2012 arası kabul süreci başlamıştır.

Öğrencilere faydalı olması dileğiyle,

Murat Kandemir

Member of CMI & ICCRC

15 Kasım 2011

İlgili Linkler

Bakanlığın Basın Açıklaması

http://www.cic.gc.ca/english/department/media/releases/2011/2011-11-02.asp?utm_source=flipper5&utm_medium=featflip&utm_content=phd-e&utm_campaign=generic

Doktora Programı için Kanada Resmi Gazete yazısı

http://www.gazette.gc.ca/rp-pr/p1/2011/2011-11-05/html/notice-avis-eng.html#d108

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder