6 Haziran 2012 Çarşamba

Sahtekar Göçmenlik Temsilcilerine Karşı Yeni Kurallar


Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Jason Kenney 25 Mayıs’tan geçerli olmak üzere göçmenlik temsilcilerinin (avukat ve göçmenlik danışmanı) mesleki ve etik kuralları çiğnemeleri halinde daha kolay soruşturulmalarına izin veren yeni kuralların yürürlüğe girdiğini açıkladı.

Şu ana kadar Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC), göçmenlik hizmetleri veren fakat mesleki ve etik açıdan görevini kötüye kullanan avukatların, göçmenlik danışmanlarının, paralegallerin ve/veya noterlerin (Quebec Eyaletinde göçmenlik hukukunda danışmanlık yapabilen meslek grubu) varlığından haberdar olmakla birlikte bu durumu ilgili meslek odaları ile paylaşamıyordu.

Jason Kenney’in “göçmenlik temsilcisinin görevini kötüye kullanması durumunun ilgili meslek odasıyla paylaşılması göçmenlik sistemimizin dürüstlüğünü ve göçmenlerimizi korumamızı sağlayacak” demesi yeni uygulamanın pratikte hayata geçirildiğinin işaretini verdi. 

Bu yönetmelik değişiklikleri CIC, Kanada Sınır Güvenliği Ofisi (CBSA) ve Göçmenlik ve İltica Kurulu (IRB) yetkililerine görevini kötüye kullanan göçmenlik temsilcilerinin (avukat, göçmenlik danışmanı, paralegal ve noter) fiillerini bağlı bulundukları meslek odalarına durumlarını rapor etme hakkı vermektedir.

CIC, CBSA veya IRB yetkilileri eğer bir göçmenlik temsilcisinin mesleki veya etik kuralları çiğnediğinin farkına varırsa bu bilgiyi mesleğin odasına/birliğine Özel Hayat Yasası’na (Privacy Act) aykırı olmayacak şekilde rapor edecek.

Avukatların meslek odası her eyalette bulunan barolar birliği olurken, göçmenlik danışmanlarının meslek odası ise Kanada Göçmenlik Danışmanları Düzenleyici Konseyi ICCRC’dir. Ayrıca paralegaller de Ontario Paralegal Birliği’ne üye olmak zorunda iken Quebec’teki Noterler Birliği’de Quebec’teki göçmenlik danışmanlığı yapabilen noterlerin üye olmak zorunda oldukları mesleki birliktir.

Artık Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı bir göçmenlik temsilcisinin suç sayılan aşağıdaki fiilleri işlediğine emin olması durumunda bu durumu ilgili meslek odasıyla paylaşacak.

Suç niteliği taşıyan bu davranışlar;
-Başvuran kişiye gerçek olmayan sözler vermek,
-Kanada göçmenlik sistemi hakkında yanlış bilgi vermek,
-Müvekkile karşı görevlerini yerine getirmemek,
-Yalan beyan ve/veya sahte belge vermeye müvekkili teşvik etmek olarak özetlenebilir.

Siz siz olun Kanada göçmenliği konusunda hizmet alacağınız danışmanınızı iyi seçin. Gerçek dışı tahhüttlere ve boş sözlere kulak asmayın. Karşılığında yüksek miktarda para isteyen kişilere karşı da hep kuşkucu olun. Kanada avukatları ve ICCRC’ye bağlı göçmenlik danışmanları göçmenlik hizmetleri vermeye yetkilidirler.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC & CMI), 06 Haziran 2012

2 yorum:

  1. peki bu gibi durumlar soz konus oldugunda yani insanlarboyle bir sorunla karsilastigi zaman nereye e nasil sikayet etmeleri gerekir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Gocmenlik danismaniniz bir avukat ise Kanada barolarina ve gocmenlik danismani ise ICCRC'ye sikayetinizi bildirebilirsiniz. Eger gocmenlik temsilciniz bir avukat ya da ICCRC onayli danismani degilse pek te hakkinizi arayabileceginiz bir yer yok maalesef. O yuzden danismanlarinizi dikkatli cekmenizi oneririm.
      Murat

      Sil