10 Ağustos 2012 Cuma

Kanada Göçmenliğinde Açık Programlar


Kanada hükümetinin en büyük göçmenlik programı olan Federal Nitelikli Eleman Sınıfının, FSW (Federal Skilled Worker Category) geçici olarak askıya almasına rağmen Kanada göçmenlik programlarının birçoğu hala açık bulunmakta.

Federal nitelikli eleman programının (FSW) 1 Ocak 2013’e kadar askıya alınması birçok kişiyi oldukça etkiledi. Her sene belli meslek dalında belli sayıda göçmen alındığı için insanlar her sene Temmuz ayında yeni kota açılır açılmaz başvuru yapmak üzere hazırlanıyordu. Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığının (CIC) tüm FSW kategorisinden başvuru kabul etmeyeceğinin açıklamasının ardından Kanada’ya gelmek isteyen birçok kişinin hayali suya düşmüş oldu. Birçok insanda Kanada göçmenlik şansının tamamen kapandığı algısı oluştu. Her ne kadar FSW programı Ocak 2013’e kadar askıya alınsa da program bu süre içerisinde revize edilecek ve yeniden 1 Ocak 2013’ten itibaren yeni göçmen adayı kabul etmeye devam edecek.

Kanada geçmiş senelerde olduğu gibi hem daimi hem de geçici göçmen almaya devam edecek. 2011’de Kanada 250.000 yeni daimi göçmene ev sahipliği yaparken 200.000 geçici işçi de Kanada’ya çalışmaya geldi. Bakanlığın ülkeye gelen yeni göçmen sayılarını indirmeye hiç niyeti yok ve aslında buda Kanada göçmenlik şansının her zaman olacağının bir göstergesi. Kanada göçmenlik sisteminde kriterlere uyan kişileri kabul eden birçok popüler göçmenlik programı var.

Kanada Federal Nitelikli Eleman Sınıfının (FSW) Durumu
Kanada federal nitelikli eleman programının askıya alınması tamamen geçici bir süre için. Kanada’da bir işverenden iş teklifi alanlar ya da Kanada’daki doktora öğrencileri hala FSW’den başvurularını yapabilirler.

Göçmenlik Bakanı Jason Kenney’in de ifade ettiği gibi FSW programının kabul edilen meslekler kısmı başvuruları Ocak 2013’te tekrar açılacak. Tabii programda dil yeterliği kriteri ve genç göçmen başvurularının öncelikli değerlendirilmesi gibi birçok değişikliğin yapılması da bekleniyor. Ayrıca Bakan’ın daha önce de duyurduğu gibi yeni programda hükümetin eksikliğini hissettiği çeşitli inşaat işleri ile uğraşan bazı meslek sahiplerini Kanada’ya çekecek bazı düzenlemeler yapacaklarını da biliyoruz.

FSW programının ne zaman ve nasıl yeniden göçmen kabul edeceğine bakmaksızın şunu bilmeliyiz ki 60’a yakın göçmenlik programı halen uygulamada. Aşağıda bu programların bir özetini sunuyoruz.

İş Teklifi Gerektirmeyen Kanada Göçmenlik Programı
Quebec Nitelikli Eleman Programı, QSW (Quebec Skilled Worker Program) Kanada’da Quebec Eyaletinde yaşamak isteyeceklerin başvurabilecekleri ve herhangi bir iş teklifi gerektirmeyen bir göçmenlik programıdır. Geçen sene 51.736 kişi Quebec Eyaletine daimi göçmen olarak yerleşti. Ontario Eyaletinden sonra en çok göçmen alan eyalet sayılan Quebec kendine özgü göçmenlik programı ile yeni göçmenlere kucak açıyor. FSW’den ayrı olarak tasarlanan QSW kendi puan kriterleri ile başvuranları değerlendiriyor ve kabul ediyor.

Eyalet Aday Programları (PNP)
Kanada’daki bütün eyaletlerin/bölgelerin kendilerine özgü geliştirdikleri göçmenlik programları vardır. Bu programlara genel olarak Eyalet Aday Programı, PNP (Provincial Nominee Program) denir. Bu programlar sayesinde eyaletler ihtiyacını hissettikleri mesleklerde göçmen alabilmektedirler. Başvuracak adayın eğitim, iş tecrübesi, mesleki becerileri ve eyaletteki kuvvetli bağları tüm eyalet aday programlarında göz önüne alınan ortak kriterlerdir. Toparlarsak;
  • Hemen hemen tüm PNP’lerde Nitelikli Eleman/İşçi kategorisi vardır. Genelde başvuracak kişinin daha önce o eyalette çalışmış ya da çalışıyor olması gerekmektedir.
  • Alberta PNP programında mühendisler ve çeşitli inşaat işçileri ve az teknik beceri gerektiren işlerde çalışanlar için başvuru şansı mevcuttur.
  • Sastkatchewan, Newfoundland and Labrador, New Brunswick, Nova Scotia ve Manitoba Eyaletlerinde aile bağları olan kişilere özel başvuru kanalları vardır.
  • British Columbia PNP’de sağlık sektöründe çalışanlar ve az teknik beceri gerektiren işlerde çalışanlar içinde özel programlar mevcuttur. 

Kanada ve Quebec Tecrübe Sınıfı
2008 yılından beri yürürlükte olan Kanada Tecrübe Sınıfı, CEC (Canadian Experience Class) Kanada’da çalışan geçici işçilerin ve uluslararası öğrencilerin başvurduğu göçmenlik programı olmuştur. Kanada’da kolej veya üniversite okuyan öğrenciler ve çalışan geçici işçiler programın diğer şartlarını taşıdıklarında daimi göçmenlik statüsü için başvurabiliyorlar. Kanada Tecrübe Sınıfı Quebec Eyaleti hariç Kanada’da yaşamak isteyenlere göçmenlik şansı sunarken Quebec Eyaletinde yaşamak isteyenlere de Quebec Tecrübe Sınıfı oluşturulmuştur.

Geçici İşçiler
Dünyanın her yanında binlerce kişi her sene Kanada’ya mevsimlik/geçici işçi olarak gelmektedir. Kanada’da bazı mesleklerde ve bazı dönemlerde her zaman işçi eksikliği hissedilmektedir. Buna paralel olarak da yabancı işçiler kendilerine verilen süreli çalışma vizeleriyle çalışmak için Kanada’nın yolunu tutmaktadırlar.

Geçici olarak Kanada’ya gelebilmenin ilk şartı Kanadalı bir işverenden süresiz (full time) iş teklifinin alınmasıdır. Belli bir süre çalışan geçici işçiler daha sonra Kanada’da daimi göçmenlik statüsüne (permanent residency status) başvurabilirler.

Aile Sponsorluğu
Kanada aile kurumuna saygı duymaktadır. Federal aile sponsorluğu programı ile Kanada vatandaşları ve daimi göçmenleri aile üyelerine sponsor olabilmektedirler. Yukarıda da anlatıldığı üzere bazı PNP programlarında aile üyeleri bağlarının olması PNP başvurusu yapılmasına yeterli olmaktadır.

Kanada’ya giden yollar değişkenlik gösterebilir. Her sene binlerce insan Kanada’yı yeni vatanları olarak seçmektedir. Her ne kadar Kanada Federal Nitelikli Eleman Programı Kanada’nın en büyük ve en bilinen göçmenlik programı olmasına rağmen Kanada’ya göçmen olarak gitmenin tek yolu değildir. Potansiyel göçmen adaylarının Kanada’ya gidebilmek için tüm opsiyonlarını araştırmaları gerekir.

Murat Kandemir, 10 Ağustos 2012 (Member of ICCRC)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder