19 Ekim 2012 Cuma

Quebec Eyalet Mahkemesinden Türk Çifte 120.000 Dolar Ceza


17 Eylül 2012’de Montreal Trudeau Havalimanına iniş yapan Türk çifti Reha ve Ecehan Özçelik kendilerine soru soran göçmenlik yetkilisine Kanada daimi ikamet sahibi olduklarını ve Montreal’de yaşadıklarını söyledi.

3 Ekim 2012 tarihli National Post gazetesinin haberine göre Türk çift yaşadıklarını iddia ettikleri şehir hakkında basit sorulara bile cevap veremediler.

Çarşamba günü Kanada Sınır Güvenliği Kurumu, CBSA (the Canadian Border Services Agency) Quebec Eyalet Mahkemesi’nin Türk çifti göçmenlikte sahtekarlık yapmak suçundan 120.000 Dolar ile cezalandırdığını duyurdu.

Kanada’da hiç yaşamadan göçmen olmakla suçlanan çift göçmenlikte kural olan ikamet zorunluluğu kuralına uymamakla suçlandı.

“Hükümetimiz Kanada göçmenlik sistemini kötüye kullanılmasına tahammül etmeyecek” diyen Göçmenlik Bakanı Jason Kenney ve birlikte basın toplantısı düzenlediği Halk Güvenliği Bakanı Vic Toews ile birlikte, “Mesajımız açık, usulsüzlük yapan kişiler yakalanacak ve cezalandırılacaktır” dedi.

Bu dava aslında hükümetin göçmenlik sistemini kötüye kullananlara ve Kanada’da yaşamıyorken yaşamış gibi göstererek ikamet kuralı ihlali yapanlara karşı yürüttüğü mücadelenin bir sonucu olarak görülüyor. Bu kişiler göçmenlik statüsünü alıp ülkesine dönüyorlar ve Kanada’ya giriş yaparken de kendilerini Kanada’da yaşıyormuş gibi gösteriyorlar.

Daimi ikamet statüsü sahibi olanlar beş yıl içinde en az iki yıl Kanada içinde kalmak zorundalar. Aksi halde daimi ikamet statülerini kaybedebilirler. Ayrıca daimi ikamet statüsü olanlar üç yıl Kanada’da ikamet ederlerse Kanada vatandaşlığında da başvurabiliyorlar.

Geçen ay Göçmenlik Bakanı Jason Kenney, Bakanlığınca 10.000’den fazla kişinin göçmenlik sisteminde usulsüzlük yaptıklarının belirlendiğini açıklamıştı. Bu kişilerden yaklaşık 5.000 kişinin mimlendiğini ve tekrar Kanada’ya giriş yaptıkları ya da Kanada vatandaşlığına başvuruda bulundukları zaman dosyalarıyla özel olarak ilgileneceğini ifade etmişti.

Ayrıca 3.100 Kanada vatandaşının vatandaşlık statülerinin geri alınması işlemlerinin başlatıldığını da duyurmuştuk. Bu dosyaların dışında Bakanlık 2.500 vatandaşın dosyasının da şaibe içinde olduğuna inanıyor.

Bakanlık verilerine göre Kanada’da yaşamayıp kendisini Kanada’da yaşıyor gösterenlerin çoğu Ortadoğu ülkelerinde yaşıyor. Bir şekilde işlerini ya da kendi ülkesindeki hayatını bırakamayan bu kişiler çeşitli sebepler yüzünden Kanada’da yaşamıyorlar. Maalesef kanunlar kişisel planlardan önce geliyor.

Daimi ikamet kartı sahibi (PR) göçmenlerin Kanada’ya döndüklerinde CBSA görevlileri tarafından karşılanıyor. Ve evet CBSA sınır kontrollerini iyice sıkıya almış durumda.

CBSA görevlileri Kanada’ya giriş yapmak isteyen PR kart sahiplerine Kanada ile ilgili çeşitli sorular sormaktalar. Kanada göçmeni olup ta Kanada’da hayat ile ilgili hiçbir fikri olmayan bazı ziyaretçiler giriş yaparken ellerinde bir takım kağıt parçalarına yazdıkları notlarla bu tür sorulara cevap veriyorlar ve tabi ki kendilerini kolayca ele veriyorlar. Hatta bazılarının soru sorulan şehirle pek bir alakası bile olmuyor. Endişe ve korku ile cevap dahi veremiyorlar.  

2007’de daimi ikamet sahibi olan Özçelik çifti CBSA görevlilerine Montreal şehri konusunda pek de bilgi sahibi olmadıkları izlenimini verdiler. Quebec CBSA sözcüsü Veronique Lalime yaptığı basın açıklamasında, “Tüm detayları sizinle paylaşamam fakat görevliler çiftin deklere belgesinde çeşitli anormalliklere rastladıklarını söyleyebilirim” diye konuştu.

Bu olay PR kartı sahiplerine karşı verilen tek ve en ciddi suç örneği teşkil ediyor. Bundan sonraki benzer davalara da emsal olacak.

Sınır görevlileri Kanada’ya giriş yapmak isteyen PR kartı sahiplerine “Kanada’da nerede yaşıyorsunuz? Ne kadardır Kanada dışındasınız? Planınız nedir?” tarzında sorular yöneltiyorlar. Bu sorular ve istenilen bazı evraklar (SIN kartı, ehliyet, sağlık kartı vs) ile giriş yapmak isteyen kişinin Kanada’da ki hayatı hakkında özet bilgi sahibi olmak istiyorlar.

19 ve 21 Eylül 2012 tarihli mahkeme kayıtlarına göre Özçelik ailesi suçu kabul etti ve her bir suçtan 30.000 dolar ve toplamda 120.000 dolar cezaya çarptırıldılar. Ayrıca PR statüleri hakkında da yasal işlem başlatılması gündemde.

Quebec bölgesi CBSA yetkilileri bu örneğe benzer başka soruşturmaların da işleme konacağını bildirdiler. Lalime, “Bu artık bizim önceliğimiz” diyerek asıl mesajı da vermiş oldu.

Sonuç: Oyunu kuralına göre oynamayan oyundan atılır.

Murat Kandemir, Member of ICCRC, 19 Ekim 2012, 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder