25 Şubat 2013 Pazartesi

Kanada 2012 Yılında Rekor Sayıda Vize Verdi


Kanada 2012 yılında 1 milyon kadar ziyaretçi vizesi vererek rekor kırdı. Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Jason Kenney 20 Şubat 2013’te yaptığı duyuruda hükümetin ekonomiyi canlandırmak ve istihdam alanı yaratmak amacıyla Kanada’ya gelecek olan ziyaretçilerin sayısını arttırmak ve önlerindeki engelleri kaldırmak için ellerinden geleni yaptıklarını bildirdi.

Hükümet gerçek turistlere ve ziyaretçilere hızlıca ve daha fazla vize vererek aileleri birleştirmek ve sonunda ekonomik olarak bundan faydalanmak amacında.

2012 yılında verilen vize sayısı 2004 yılında verilen vize sayısına göre %40 artış gösterdi. Bu artış artık Kanada’nın ziyaretçiler tarafından (ziyaretçi ve öğrenci) çok tercih edilen ülke olma yolunda ilerlediğinin kanıtı.

Kanada’nın çok ziyaret edilen bir ülke olması turizmin de canlanmasına sebep oluyor. Çok olan ziyaretçiler Kanada içinde para harcıyor ve çeşitli etkinliklere katılıyorlar ve bu da turizmi canlandırıyor. Canlanan turizm ülkede istihdamı arttırıyor ve ekonomik gelişime katkı sağlıyor.

Hükümette son yıllarda ziyaretçileri ülkeye çekmek için birçok araç geliştirdi. 2011 Temmuz ayında en fazla beş yıllık verilen çok-giriş vizeleri artık on yıllık olarak veriyor. Böylelikle artık ziyaretçiler 10 yıl içerisinde bir girişi altı aylık süreyi geçmeyecek şekilde çoklu giriş-çıkış yapabilecek.

Bakanlık aynı zamanda aileleri birleştirmek için de 6-8 yıl süren anne-baba sponsorluğunu askıya alıp sadece anne-baba ve dede-ninelere özel ‘süper vize’yi geliştirmişti. 10 yıllık olarak verilen süper vize sayesinde artık Kanada’ya giriş yapan anne-baba veya dede-nineler sevdikleriyle birlikte bir girişte 24 aya kadar sorunsuz kalabiliyorlar.

Altı ay ve daha az İngilizce dil kursuna gidenler de ziyaretçi vizesi alıyorlar. Her sene binlerce öğrencinin dil eğitimi için gittiği Kanada’da İngilizce dil eğitimi sektörü de ABD ve İngiltere’deki düzeye gelmiş durumda.

Hükümetin yabancılara ziyaretçi vize verilmesi uygulamasını her ne kadar kolaylaştırmaya çalışsa da Kanada hala en zor vize alınan ülkelerden birisi olduğunu söyleyelim. Ülke içinde uygulanan ve herkese açık olan iltica sistemi ve bunun sonucunda bazı ülkelerden gelenlerin ülkeye girer girmez iltica ederek ülkede kalmaya çalışması gerçeği vize alınması esnasında gerçek ziyaretçilerin de önüne çıkıyor.

İş veya turistik amaçlı ülkeye girmek isteyen gerçek ziyaretçiler vize başvurusu esnasında kalma sürelerinin bitiminden sonra ülkeden ayrılacaklarına dair vize memurunu ikna etmek zorunda. Ve maalesef bu ikna öyle kolay olmamakta.

İltica sistemini revize ederek iltica edenlerin davalarının hızlıca görülmesi ve Kanada için güvenli sayılan menşe ülkeler listesi, DCO (Designated Countries of Origin) oluşturulması bundan sonra ülkede iltica etmek isteyenlerin bir kez daha düşünmesine sebep olacak. Zira şu an 35 adet olan DCO ülkelerinden (tüm AB ülkeleri, ABD, İsrail, Japonya, Norveç, İzlanda, Avustralya, İsviçre, Meksika ve Yeni Zelanda) gelenler iltica ettiklerinde hem ziyaretçi statüleri yanacak hem de iltica davaları ülkeleri “güvenli” sayıldığı için çok hızlı görülecek (30-45 gün), davaları “asılsız iltica davaları” gibi görülecek ve siyasi sığınma talepleri kabul edilmediğinde de sadece federal mahkemede temyiz hakkı olduğu bir çoğu kısa süre sonra statüsüz kalacak ve ülkeden sınır dışı edilecek.

Devlet daha çok kişinin ülkeye gitmesini ve Kanada’nın en çok ziyaret edilen ülkelerden olmasını istiyor. DCO ülkeleri vatandaşları daha kolay vize alabilecekken Ortadoğu ve Asya ülkeleri vatandaşları ise Kanada vizesi müracaatında vize görevlisini vize bitiminden önce Kanada’dan çıkacağına ikna etmeye çalışacak.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 25 Şubat 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder