15 Mart 2015 Pazar

Kanada’dan Yetkililerin Göçmenlerin Özel Bilgilerine Erişebilmesine İmkan Verecek Yeni Yasa Tasarısı

Yeni yasa tasarısı Kanada Maliyesi, Kraliyet Kanada Polisi (RCMP), Çalışma Bakanlığı ve sınır görevlileri arasında göçmenlerin özel bilgilerinin paylaşmasına imkan verecek.

Ottawa’nın görüştüğü tasarı ile göçmenlik yetkilileri diğer devlet kurumlarından daimi ikamet sahibi göçmenlerin ve vatandaşların kişisel bilgilerini elde edebilecek.

Geçen Cuma açıklanan planla birlikte sınır güvenliği yetkilileri (CBSA), Kanada Çalışma ve Sosyal Gelişim Bakanlığı (HRSDC), Kanada Maliyesi (Revenue Canada), Kanada Kraliyet Polisi (RCMP) ve göçmenlik danışmanları meslek örgütü başta olmak üzere tüm federal ve eyalet kurumlarından göçmenlerin ve vatandaşların şahsi bilgileri talep edebilecek.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) konu hakkında yapılan bir açıklamada “ CIC’nin diğer kurum, kuruluş ve partnerlerle insanların şahsi bilgilerini paylaşabilmesi için gerekli yasal yetkinin alınmasının gerekli olduğu” vurgusu yapıldı.

Özel Hayatın Gizliliği Yasasının (Privacy Act) CIC tarafından her zaman gözetildiği de belirtilirken ne tür bilgilerin paylaşılacağı ya da paylaşılması gerektiği konusunda bir netlik olmadığı için yasa tasarısı kamu oyunda belirsizlik yarattı.

Plana göre Kanada maliye departmanı yeni bilgi paylaşımı rejiminde anahtar rolü oynayacak. Yapılacak değişiklikler sonrasında göçmenlik otoriteleri Kanada maliyesinin gelir teyit programına (income verification program) ulaşabilecekler ve göçmenlik ya da vatandaşlık başvurusu yapanların yalan beyan, sahtekarlık ya da önemli bilgileri saklayıp saklamadıkları daha kolay fark edilecek ya da dosyalarındaki tutarsızlıkları daha kolay görülecek.

Bilgi paylaşımı ile otoriteler belge sahteciliğine karşı daha da etkin bir savaş verilecek, insanların hükümet hizmetlerinden yararlanabilmeleri izlenecek ve göçmenlik yetkilileri diğer kurumlardan elde ettikleri bilgi sayesinde göçmenlik statüsü değişmiş olanları daha yakından takip edebilecek.

Hükümet yeni yasayla birlikte göçmenlik sisteminin daha etkin çalışması ve vatandaşlık ve devlet hizmetlerinde daha etkin bir hizmetin verilmesi mümkün olacak.

Yasa tasarısı üzerinde çok konuşulacak ve bizde yakından takip edeceğiz.


Murat Kandemir, 15 Mart 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder